ITALIA: Sjømateksporten svinger med sesongene og normalt er juli den svakeste eksportmåneden. For eksport fra fiskeriene var juli 2019 den nest høyeste julimåneden noensinne. Her et glimt fra den rikholdige fiskedisken i et supermerked i Milano.Arkivfoto: Kjersti Sandvik
ITALIA: Sjømateksporten svinger med sesongene og normalt er juli den svakeste eksportmåneden. For eksport fra fiskeriene var juli 2019 den nest høyeste julimåneden noensinne. Her et glimt fra den rikholdige fiskedisken i et supermerked i Milano.Arkivfoto: Kjersti Sandvik

Tidenes julimåned for norsk sjømateksport - havbruk drar lasset

- Tidenes julimåned for norsk sjømateksport har vi all grunn til å glede oss over! Det sier fiskeriministeren etter en rekordgod sommermåned for norsk sjømat.

Marked
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
6. august 2019 07:47Oppdatert:
6. august 2019 07:52

Norge har eksportert 164 000 tonn sjømat til en verdi av 7,8 milliarder kroner i juli. Det er en volumnedgang på 6 prosent, men en verdivekst på 11 prosent eller 768 millioner kroner målt mot samme periode i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert 1,4 millioner tonn sjømat til en verdi av 59 milliarder kroner. Eksportvolumet har falt med 11 prosent, og verdien har økt med 7 prosent eller 3,9 milliarder kroner fra samme periode i fjor.

- Veksten i eksportvolumet av laks i juli, kombinert med økte priser, er den viktigste årsaken til at verdien av norsk sjømateksporten har vært høy i juli måned, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

Juli pleier å være svak

Sjømateksporten svinger med sesongene og normalt er juli den svakeste eksportmåneden. For eksport fra fiskeriene var juli 2019 den nest høyeste julimåneden noensinne, med en eksportverdi på 1,7 milliarder. Dette er fem prosent høyere enn i fjor, og en halv prosent lavere enn i juli 2015, som var rekordåret for fiskerisektoren.

zoomPaul T. Aandahl, Sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.
Paul T. Aandahl, Sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

- For havbruk var eksporten på til sammen 6,2 milliarder kroner, noe som er rekord for juli måned. 78 prosent av den totale sjømateksporten i juli kom fra havbruk, sier Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

- Sjømatnæringen bidrar til arbeidsplasser og verdiskaping som gir ringvirkninger i hele landet, og målet er at næringen skal fortsette å vokse. Regjeringen har store ambisjoner for sjømatnæringen og vi må fortsette å jobbe for vekst, slik at denne framtidsnæringen skal kunne utvikle seg videre, sier en gledestrålende fiskeriminister Harald T. Nesvik i en pressemelding kontant i kjølvannet av Sjømatrådets hurramelding.

zoomRÅTT: Norsk laks på japansk vis. Etterspørselen etter laks fortsetter å øke. Størst vekst har det vært i eksporten til Asia.
RÅTT: Norsk laks på japansk vis. Etterspørselen etter laks fortsetter å øke. Størst vekst har det vært i eksporten til Asia.

Kraftig verdivekst for eksporten av norsk laks

Norge har eksportert 90 700 tonn laks for 5,8 milliarder kroner i juli. Det er en volumøkning på 4 prosent og en verdiøkning på 11 prosent eller 584 millioner kroner fra juli i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert 595 000 tonn laks for 40,3 milliarder kroner. Volumet har økt med 4 prosent, mens verdien økte med 7 prosent eller 2,5 milliarder kroner fra samme periode i fjor.

Gjennomsnittsprisen for hel, fersk laks i juli måned var 59,55 kroner per kilo mot 56,38 kroner i juli i fjor. Polen, Frankrike og Danmark var de største markedene for laks i juli.

- Etterspørselen etter laks fortsetter å øke. Størst vekst har det vært i eksporten til Asia. Dette er hovedsakelig drevet fram av en bedret markedsadgang til det kinesiske markedet. Det har ført til at norske eksportører har vært i bedre stand til å utnytte potensialet som er i dette markedet, sier Aandahl i Sjømatråd.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.