VIL SE PÅ SAKEN: Statssekretær Roy Angelvik vil se nærmere på saken og ønsker et bedre system for å få oversikt over utestående bøter i utlandet.Foto: Mikaela Berg
VIL SE PÅ SAKEN: Statssekretær Roy Angelvik vil se nærmere på saken og ønsker et bedre system for å få oversikt over utestående bøter i utlandet.Foto: Mikaela Berg

Innrømmer at Norge må få et bedre system for å følge opp utestående bøter i utlandet

Statssekretær Roy Angelvik mener myndighetene må finne et bedre system for utestående bøter i utlandet. I dag vet ingen om fiskesmuglerne egentlig gjør opp for seg.

Turistfiske
Politikk
Frida Brembo-Egilsrud
2. august 2019 19:15

Så langt i år er det beslaglagt 7,6 tonn smuglerfisk og det er utstedt bøter for minimum 1,5 millioner kroner. Men ingen offentlige etater kan svare på om alle bøtene blir betalt.

Fiskeribladet publiserte denne uken en artikkel som viser at det er lite kontroll på hva som blir betalt av bøter som er sendt ut av landet. Journalisten har vært i kontakt med alle ledd, der tilbakemeldingen er at den ene etaten kan ikke finne noe, uten at en annen etat gir dem info om hver enkelt bot. 

Ikke overrasket

Statssekretær Roy Angelvik er ikke overrasket over at Fiskeribladet ikke får svar på spørsmål om hvor mye turister har utestående til Norge, og mener at her må det finnes et bedre system. 

- Vi hadde en lignende diskusjon for en tid tilbake, da om utenlandske vogntog som fikk bøter i Norge. Det var store beløp som aldri ble inndratt, sier Angelvik.

Saken var den gang at politiet ikke hadde mulighet til å sende forelegg til sjåfører med utenlandsk registreringsnummer som ble tatt i fotobokser, staten har heller ikke lovt å kreve inn fra personer bosatt utenfor Norden. Dermed forblir store beløp utestående til Norge. Politiet uttalte seg den gang at ikke en ubetydelig mengde utenlandske sjåfører, kunne ha opptil 15 bøter utestående hver. 

Ut ifra den teknologien som har kommet, må det være mulighet til å kunne kreve inn det som er utestående for Norge

Roy Angelvik, statssekretær (Frp)

Må finnes et bedre system

- Fiskeridirektoratet er direkte underlagt oss, de jobber med kontroller og reguleringer. Tollmyndighetene har ansvar for utførsel og påtalemyndigheten har ansvar for forelegg, mens Statens innkrevingssentral har ansvar for alt med innkreving. Hvis de ikke kan gi deg disse tallene uten at toll sender info om hver enkelt bot, må vi finne et bedre system som gir oss oversikt, slår Angelvik fast. 

Heller ikke statssekretæren har fått spørsmål om turistfiske-bøter tidligere, og ønsker ikke si noe om det er lite kontroll eller ikke, men mener at det burde finnes muligheter for å kreve inn utestående beløp til Norge. 

Se på problemet

- Ut ifra den teknologien som har kommet, må det være mulighet til å kunne kreve inn det som er utestående for Norge og samtidig få en oversikt over hvor mye som er utestående, mener statssekretæren og tar ballen:

- Her må myndighetene finne et system, og vi må sette oss ned å se på denne problemstilling, sier Angelvik. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.