SOSIAL DUMPING: Sjømat Norge reagerer på Fiskeribladets lederartikkel om sosial dumping i fredagsutgaven 26. juli.Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud
SOSIAL DUMPING: Sjømat Norge reagerer på Fiskeribladets lederartikkel om sosial dumping i fredagsutgaven 26. juli.Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud

Tilsvar på leder i Fiskeribladet: Rollefordeling og arbeidslivskriminalitet

For Sjømat Norge er det en forutsetning at våre medlemsbedrifter skal følge dagens lover og regler. Det sier seg og selv.

Leserinnlegg

Arbeidsplassene blir i større grad mer attraktive om alt er på stell. Derfor har vi et tett samarbeid med våre forhandlingsparter i fagforeningene. Med tariffavtaler sammen med NNN , Fellesforbundet, Industri Energi, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Det norske maskinistforbund utgjør dette en viktig del av Sjømat Norges arbeid. Som landsforening i NHO er vi også med på laget til landets største og viktigste sammenslutning av arbeidsgivere.

Kjenner oss ikke igjen

Vi kjenner oss derfor ikke igjen i den raljeringen avisens leder (26.juli, red.anm.) nylig tok for seg rundt hva vi som næringsorganisasjon « aksepteterer» og ikke tar et oppgjør med. Vi har jo gått i bresjen ved å allmenngjøre fiskeindustrioverenskomsten. Det har vært et godt grep og bidrar til at vi har et sterkt rammeverk for å unngå sosial dumping. Sjømat Norge har også vært en viktig stemme for å slå ned på eventuelle lovbrudd.

Gjennom Sjømat Norges arbeid med å bygge et blått taktskifte har våre medlemmer vært klare på at vi skal være en tydelig stemme mot arbeidslivskriminalitet. Dumping av lønninger og rettigheter til de ansatte er ikke noe vi skal konkurrere på. Vår næring skal utvikle robuste og lønnsomme arbeidsplasser som er attraktive og konkurransedyktige. Det er derfor positivt at Arbeidstilsynet gjennomfører inspeksjoner og at bedrifter som synder får reaksjoner. 

Står høyt på agendaen

Bedrifter som bryter lovverket bør idømmes straffer. Men påtaleansvaret ligger hos myndighetene.

Men akkurat her brister forståelsen hos Fiskeribladets redaktører. Når en på lederplass mener at vi svikter fordi vi ikke som organisasjon gjør oss til aktor og dommere i kriminalsaker.

Jeg kan love Fiskeribladets lesere at Sjømat Norge, våre tillitsvalgte og våre medlemmer har spørsmålet om å sikre gode og verdige arbeidsforhold høyt på agendaen. Vi kommer også til å fortsette vårt nære samarbeid med fagforeningene, Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet for å sikre gode forhold. Men vi overlater påtalearbeidet til myndighetene, politiet og aktoratet, og vi overlater utstedelsen av straffer til tilsyn og domstol. Det er også en del av rettsstaten.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.