Boris Johnson, Storbritannias nye statsminister.Foto: WPA Pool/Getty Images
Boris Johnson, Storbritannias nye statsminister.Foto: WPA Pool/Getty Images

Denne mannen skaper frykt hos Sjømatrådet

Frykter for sjømateksporten når Storbritannia nå får ny statsminister.

Marked
24. juli 2019 10:23

Storbritannias kommende statsminister Boris Johnson har vært en forkjemper for Brexit siden avstemningen i 2016, og sannsynligheten for en hard Brexit den 31. oktober er svært stor.

- En hard Brexit er det verst tenkelige alternativet for norsk sjømateksport til Storbritannia, sier Hans Frode Kielland Asmyhr som er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Storbritannia i en pressemelding fra Sjømatrådet.

Rammer videreforedling

Asmyhr er spesielt bekymret for den delen av den norske sjømateksporten som går til britene via videreforedlingsland som Polen, Danmark og Nederland.

- Siden Norge har en overgangsavtale med Storbritannia vil direkteeksporten av sjømat rammes i mindre grad, men jeg er svært bekymret for den indirekte eksporten som går via EU-landene, sier Asmyhr.

Storbritannia er Norges fjerde største eksportmarked for sjømat. I 2018 eksporterte vi rundt 200 000 tonn sjømat til en verdi av 6,2 milliarder kroner til britene. Av dette ble 60 000 tonn eksportert indirekte via et såkalt transittland som videreforedler produktene.

- Det er høyst usikkert hva som vil skje med handelen mellom EU og Storbritannia ved en hard Brexit, og det skaper nervøsitet i sjømatbransjen at ingen vet noe om fremtiden.

Hold tett dialog med britisk kunder

En av dem som er bekymret er eksportør og fiskebåteier Paul Harald Leinebø i Leinebris/PHL Seagold.

- Norske eksportører og fiskere følger med spenning med på utviklingen i Storbritannia som er et av våre aller viktigste markeder. Dersom det oppstår utfordringer med markedsadgangen for norsk sjømat til dette markedet vil vi komme i en krevende situasjon, sier Leinebø.

Det var stor spenning i forkant av britenes varslede utgang fra EU den 29. mars i år, men nå er det enda tøffere, ifølge Asmyhr.

- Det beste rådet jeg kan gi norske sjømateksportører akkurat nå er å holde tett dialog med sine britiske kunder, avslutter Sjømatrådets Hans Frode Kielland Asmyhr som følger situasjonen nøye.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.