RESSURSRENTE: Er ikke regjeringens forslag om en kvotebeholdning en form for innkreving av ressursrenten?Illustrasjonsfoto: KV «Ålesund»
RESSURSRENTE: Er ikke regjeringens forslag om en kvotebeholdning en form for innkreving av ressursrenten?Illustrasjonsfoto: KV «Ålesund»

- Er kvotebeholdning ressursrentebeskatning?

Flere av regjeringspartiene stemte nei til ressursrenteskatt i fiskeri og havbruk i sine landsmøter i vår. I kvotemeldingen foreslås det likevel at det skal opprettes en kvotebeholdning med kvoter som skal leies ut til inntekt for fellesskapet.

Flere av regjeringspartiene stemte nei til ressursrenteskatt i fiskeri og havbruk i sine landsmøter i vår. I kvotemeldingen foreslås det likevel at det skal opprettes en kvotebeholdning med kvoter som skal leies ut til inntekt for fellesskapet. Har regjeringen snudd, eller er kvotebeholdning noe annet enn ressursrentebeskatning? 

Har regjeringen snudd, eller er kvotebeholdning noe annet enn ressursrentebeskatning?

Ressursrentebeskatning innebærer at næringsaktører som utnytter begrensede naturressurser betaler mer skatt enn ordinære næringsaktører. Vi har det på olje, gass og vannkraft, men ikke på fiskeri og havbruk. Landsmøtene til Høyre og Venstre, samt sentralstyret til Frp, sa nei til det lenge før Havbruksskatteutvalget hadde sagt sitt, og i god tid før kvotemeldingen ble lansert.

zoomKathrine Tveiterås, dekan ved Norges arktiske universitet (UiT)
Kathrine Tveiterås, dekan ved Norges arktiske universitet (UiT)

Likevel sier meldingen at det skal etableres en kvotebeholdning som skal opprettes ved en andel av strukturkvotene fra dem som velger å forlenge dem 15 år til, og deretter vokse ved fortsatt bruk av strukturordninger. Kvotene skal leies ut på årlig basis. Vil ikke også dette være en form for innkreving av ressursrenten? 

Den prisen en fartøyeier vil være villig til å betale vil gjenspeile lønnsomhetsutsiktene. I så måte er det riktig at leieprisen på kvoter fra kvotebeholdningen vil være et uttrykk for ressursrenten, og provenyet tilfaller staten og vårt felles budsjett. Å leie kvoter vil imidlertid være en frivillig ordning, i motsetning til et skatteregime, som ville tatt utgangspunkt i bunnlinja til samtlige aktører. Ordningen kan på mange måter sammenlignes med Havbruksfondet, hvor aktørene kjøper ny kapasitet til markedspris til inntekt for fellesskapet og berørte kommuner.

Kvotebeholdning er noe mer enn økt proveny til velferdssamfunnet

I regjeringens forslag avhenger kvotebeholdningens størrelse ved start av hvor mange som ønsker å forlenge tidsbegrensingen. Meldingen omtaler imidlertid også en annen mulighet, der beholdningen kan etableres av en andel av gruppekvoten fra samtlige fartøygrupper som har hatt tilgang til strukturordninger. På den måten vil alle fartøygrupper bidra, også de som strukturerte under tidligere ordninger. Dette alternativet ville også gitt samtlige grupper større fleksibilitet på leiemarkedet. Kvotene skal leies ut til aktive fiskere, og vil derfor bidra til økt kvotegrunnlag og muligheter for spesialisering.

Kvotene vil likevel til enhver tid ha fellesskapet som innehaver. Det er kvoter som aldri blir grunnkvoter, som aldri vil kunne avskrives som om de var privatrettslig eie, og de vil derfor ikke bidra til å øke kvoteprisene.

Kvotebeholdning er derfor noe mer enn økt proveny til velferdssamfunnet. Det er en mekanisme som kobler fiskerinæringens aktivitet og dens videre utvikling tett til bidraget til fellesskapet, også når næringen konsentreres ytterligere.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Norske sjøfolk bør få lov til å komme hjem

Leserinnlegg
12. august 2020 08:55

Små endringer i eksportverdien i juli

Kommentar
11. august 2020 14:25

- EU-toll hindrer ikke norsk videreforedling

Leserinnlegg
11. august 2020 09:24

Ein stad går grensa

Kommentar
10. august 2020 19:30

Planlegg kysten for matproduksjon!

Kronikk
9. august 2020 13:44

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.