Turistfiskere Foto: Bjørn Tore Forberg
Turistfiskere Foto: Bjørn Tore Forberg

Forby turister å ta fisk over grensen

Utenlandske fisketurister tømmer matfatet vårt og kaster opptil 90 prosent av fisken for å få med seg ryggfileter hjem. Hvordan kan norske myndigheter tillate det?

Kommentar
Skrevet av13. juli 2019 19:52Oppdatert:
14. juli 2019 15:00

Turistfiske bør være gleden av norsk natur og den opplevelsen det er å fiske i nordlige farvann. Fisken kan turistene tilberede i sjøboden de leier eller få hjelp på et anlegg til kulinariske fiskemåltid. De får nyte fisken på stedet.

zoom
Ole Erik Klokeide

Rekreasjon - ikke matauk

Turistfiske bør være rekreasjon og ikke matauk. Å fiske kysttorsk, sløye og filetere ut ryggfileten for så å kaste resten av råstoffet bør forbys. Ved å tillate at fisketurister tar viktige ressurser ut av landet i form av loins, legitimerer norske myndigheter at det er ok å kaste en viktig ressurs. Det er kanskje bare ti prosent av fisken som nyttes til mat, mens resten kastes. 

Tenk om norske fiskere skulle gjøre det på den måten. Det ville blitt ramaskrik over hele fjølen. Det er uforståelig at norske politikere og myndigheter lar turistene slippe unna med å kaste opptil 90 prosent av det de fisker. 20 kilo loins er i verste fall 200 kilo rund fisk.

Norsk sjømatnæring er opptatt av at vi skal bruke 100 prosent av fisken i industrien. Selv slo og bein nyttes til mel og olje, som tilskudd i fôr til oppdrettsfisk og dyr. Da er det et paradoks at turister som står på kaien eller i båten og kaster råstoff, store deler av fisken rett i havet. Det er en sløsing med ressurser som ikke er akseptabelt. Men det tillater fiskeriminister Harald Tom Nesvik og hans Regjering. Det er egentlig en hån mot nordmenn som er opptatt av å utnytte ressursene maksimalt. Hvem ellers i verden ville tillatt en slik sløsing med mat?

Det er en sløsing med ressurser som ikke er akseptabelt. Men det tillater fiskeriminister Harald Tom Nesvik og hans Regjering

Tragisk

Nå er det stor oppmerksomhet rundt smugling av store mengder fisk ut av Norge. Selv Tollvesenet begynner nå å snakke om organisert kriminalitet. Med nattestengte grenseoverganger er det lett for fiskesmuglerne å ta med over grensen hundrevis av kilo. Det er jo på grensen til å være komisk. Jeg er sikker på at fiskesmuglerne ler hele veien til restaurantene som skal selge fisken videre i Europa. Vi må jo fremstå som både naiv og dumme her i landet.

At vi i Norge tillater at utlendinger kan sløse med våre fiskeressurser og at vi ikke klarer å passe grensene våre og komme fiskesmugling til livs er tragisk. 

Det er store mørketall når det gjelder smugling og hvilke mengder fisk som går ut av landet. I tillegg kommer den mengden lovlig fisk som turister tar med seg. Dette turistfisket og smuglerfisket er en alvorlig trussel mot våre fiskeressurser, og spesielt mot kysttorsken, der bestanden sliter allerede.

Tømmer havet for kysttorsk

Stortinget har flere ganger gjort vedtak om at grensen for hvor mye fisk man kan ta med ut av landet skal regnes om til rund fisk. Blant annet Arbeiderpartiet har gått for en slik løsning. Dette har regjeringen ikke ønsket å følge opp. Resultatet blir at filetene tas med ut av landet, mens resten av fisken kastes.

Å endre reglene til rund fisk kan være en måte å få utnyttet ressursene bedre. Da vil i hvert fall alle de lovlydige turistene måtte ta vare på og utnytte mer av fisken. Men så har du de som ikke bryr seg, fiskesmuglerne. De vil fortsette som før.

På et tidspunkt må vi i dette landet forby denne fisketurismen som tapper oss for ressurser. Den dagen kommer. Vi kan ikke være bekjent av at vi tømmer havet for kysttorsken og lar turistene kaste 90 prosent av råstoffet. 

Sjømatnæringen snakker om miljøet, om maksimal utnyttelse av ressursene og å sette mindre fotspor. Bærekraft er et ord som brukes mye i sjømatnæringen. Det er ikke bærekraftig å la utlendinger få fortsette med dagens form for turistfiske.  Det beste ville være om det ble forbudt å ta med seg fisken ut av landet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Små endringer i eksportverdien i juli

Kommentar
11. august 2020 14:25

- EU-toll hindrer ikke norsk videreforedling

Leserinnlegg
11. august 2020 09:24

Ein stad går grensa

Kommentar
10. august 2020 19:30

Planlegg kysten for matproduksjon!

Kronikk
9. august 2020 13:44

Svak krone stimulerer sjømateksporten i 2020

Leserinnlegg
6. august 2020 08:29

Jasså, går det ikke an?

Kommentar
4. august 2020 07:32

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.