Økt satsing skaper liv på kysten

Leder
4. august 2019 19:15
zoomVIKTIG: Oppdrettere overtar verftet Jakobsen Mek i Lurøy, og skaper liv på kysten med sin investeringsvilje. Sjømatnæringens satsing er viktig for Norge.Foto: Kenneth Didriksen
VIKTIG: Oppdrettere overtar verftet Jakobsen Mek i Lurøy, og skaper liv på kysten med sin investeringsvilje. Sjømatnæringens satsing er viktig for Norge.Foto: Kenneth Didriksen

Sjømatnæringen har investert for over 115 milliarder kroner siden 2000. Det har vært en kraftig vekst i investeringene i sjømatnæringen fra og med 2013, drevet i hovedsak av oppdrett og fiskeindustrien. Det er heller ingenting som tyder på at investeringene vil stoppe, siden vekstplanene er så enorme. Med en planlagt femdobling i sjømatnæringen må det også investeres stort i tiårene som kommer.

Det er forskningsinstitusjonen Norce som tidligere i sommer leverte sluttrapport i FHF-prosjektet « Kartlegging av investeringer gjort av fiskeflåten, havbruksnæringen og fiskeindustrien». Forskerne har kartlagt investeringene i næringen helt fra 1970, med fokus på de siste ti årene.

Investeringer gir en pekepinn på hvilke sektorer som er i vekst, og hvilke sektorer som skaper verdier utover egen kjernevirksomhet. Investeringsnivået sier også noe om prioriteringer innad i næringene, som kan påvirkes av endringer i økonomiske rammebetingelser, politisk press og andre eksterne forhold.

Det viktig at sjømatbransjen investerer i ny teknologi og kunnskap

Sjømat Norge understreker at selv om nivåene er lavere enn i olje- og kraftbransjen, så er satsingen i sjømatnæringen svært viktige for distriktene. - I Norge har vi sterke klynger som gjør at vi i fremtiden ser at norsk havbruks- og fiskeriteknologi kan bli en viktig eksportvare på lik linje med råvaren sjømat som vi eksporterer i dag, sier Sverre Johansen, direktør for industri i Sjømat Norge.

Den sterke investeringsveksten i fiskeri er hovedsakelig drevet av nytt utstyr, samt forskning og utvikling av ny teknologi, med økt fokus på automatisering. I oppdrett er det særlig investert store beløp i løsninger på lakselus, samt betydelig bygging av servicefartøy og brønn- og slaktebåter.

Næringen skal fem femdoble verdiskapnignen de neste 30 årene, og da er det viktig at bransjen er villig til å investere både i ny teknologi og kunnskap. Fremdeles kan næringen utnytte ressursene i havet enda bedre, og det er viktig å løse miljøutfordringene i havbruksnæringen. Først da er det mulig å få til den nødvendige veksten som må komme for å nå målene.

Skal sjømatnæringen femdobles i 2050 må det investeres ti milliarder årlig i norsk sjømatnæring frem til 2030 hvis næringen skal dobles, deretter må investeringene økes til 80 milliarder i året i 2050, viser tidligere studier. 

Det som også er viktig å huske på at denne investeringsevnen holder liv i mye næring på kysten. Det er nemlig hverken på Aker Brygge eller i Bjørvika verdiene skaper. Det skjer i verftene på Nord-Vestlandet, og på steder som Hitra, i Myre, Båtsfjord og Austevoll. Det disse samfunnene som er med på sikre at hjulene til AS Norge går rundt.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.