REKRUTTERING: Andreas Løken Håbet som fisker krabbe i Midsund mener forslaget om en ny ordning for rekrutteringskvoter i kvotemeldingen vil ikke være til særlig hjelp for unge fiskere.Privat
REKRUTTERING: Andreas Løken Håbet som fisker krabbe i Midsund mener forslaget om en ny ordning for rekrutteringskvoter i kvotemeldingen vil ikke være til særlig hjelp for unge fiskere.Privat

- Trist politikk for oss små som vil inn i næringen

Kvotemeldingen er en rekrutteringsfiendtlig stortingsmelding, mener Andreas Løken Håbet (36). Rekrutteringen av unge fiskere er blitt nærmest umulig, sier han.

Politikk
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
8. juli 2019 13:24

Håbet er én av tre yngre fiskere i Midsund utafor Molde som startet med teinefiske i 2017. I en henvendelse til Fiskeribladet viser han til at de vil forsøke å bygge seg opp med rettigheter i fiske. I dag driver de med teinefiske, som er et uregulert fiske, og som de har sett som deres eneste mulighet til å komme inn i et kvoteregulert fiske. 

Men, kvotemeldingen som kom 21. juni gjør det ikke noe lettere for slike som ham, mener han. 

Får det verre

- Kvotesystemet i dag er ikke bygget for rekruttering, og etter stortingsmeldingen 21. juni blir det enda verre for oss. Nærmere sagt umulig, skriver han. 

Sammen med to andre yngre fiskere har de anskaffet seg det han betegner som en god og trygg Selfa Arctic 32, på 10,01 meter. 

- Dette er en båt som vi kjøpte for å kunne drive effektiv teinedrift, og en sjark som kan rigges rett om til kvoteregulert fiske, viser han til.

zoomVIL SATSE: Hans Løken Lindstrøm (20) og Fredrik Løken (24) driver krabbefiske i Midsund ved Molde og vil satse videre på fiske, men ønsker seg rekrutteringskvoter.
VIL SATSE: Hans Løken Lindstrøm (20) og Fredrik Løken (24) driver krabbefiske i Midsund ved Molde og vil satse videre på fiske, men ønsker seg rekrutteringskvoter.

Koster mer

Nå mener han at forslagene i den nye kvotemeldingen, som med nye regler for lengde og kvote, vil skape store problemer for dem og påføre dem ekstra kostnader. 

- Forslagene vil i praksis si at vi må kjøpe en 10-11 meters torskekvote for å kunne fiske med vår båt. Dette er den kvoten som har høyest pris. Før meldingen kunne vi kjøpe en rimeligere og faktisk gjennomførbar kvote på 8-9 meter, eller 9-10 meter, skriver han og mener det er store utfordringer i praksis å gå ned i båtstørrelse for å ha råd til kvotekjøp. 

- Det handler om sikkerhet og hvor driveverdig det blir. Samtidig kom meldingen om at 25 prosent av kvotene flyttes opp til strukturkvoter. Det er helt ubegripelig at man tar ut 25 prosent av kvotene i sjarkeflåten uten noen form for kompensasjon, sier han med henvisning til at båter med faktisk lengde over 11 meter nå kan havne i ny gruppe.

Rekrutteringsordning

Rekrutteringskvoter besluttes i dag fra år til år og er fra og med 2016 tildelt med kvotefaktor som tilsvarer en fartøykvote med 11 meter hjemmelslengde. 

Dagens rekrutteringskvoteordning har gitt 120 nytildelinger de siste 10 år, i hovedsak gjennom tildeling av 10 rekrutteringskvoter årlig og i all hovedsak i fisket etter torsk, hyse og sei i nord.

Summen av nytildelinger i torskefiskeriene i perioden 2010-2018 utgjør 1,5 pst. av torskekvoten i 2018. Disse rekrutteringskvotene har over tid bidratt til å vanne ut kvotegrunnlaget til lukket gruppe.

Som et alternativt til dagens ordning ønsker regjeringen at fiskere under 30 år i åpen gruppe skal kunne søke om et bonustillegg som rekrutteringskvote. 

Det skal gis et kvotetillegg opp mot 80 prosent av et tilsvarende fartøys kvote i lukket gruppe i en periode på 5 år. Det skal kunne tildeles inntil 5 slike rekrutteringskvoter årlig. Denne ordningen skal kvotemessig belastes lukket gruppe via ekstrakvoteordningen.

Kilde: Kvotemeldingen

Snik-strukturering

 Etter Håbets og hans medeieres syn er dette snik-strukturering og første biten av å gjøre sjarkflåten sårbar og mindre lønnsom. Han mener kvoteprisen vil fortsette å stige, og at rekruttering dermed ikke er gjennomførbar. 

- Fangstverdi vil ikke forsvare prisingen av kvoter, og da blir det umulig å finansiere kjøpet av kvoter, mener han. 

- Dette er snikstrukturering og et første skritt for å avvikle «sjarken», skriver han og ønsker seg en forklaring fra politikere på hvordan yngre fiskere i rekrutteringsgruppen skal kunne komme inn i kvotefiske.

- Hvordan skal vi få til dette? Med meldingen blir en kvote for oss 20 prosent dyrere, siden vi nå må kjøpe en 10-11 meters kvote. For oss som er aktive fiskere i et uregulert fiske, og som har båt til å kunne fiske i et regulerte fiske, blir det etter meldingen verre, eventuelt umulig å komme inn, hevder han.

Favoriserer andre

Håbet mener det til nå har vært et lotteri å få rekrutteringskvoter, og at det heretter blir enda verre og vinne i lotteriet. De har søkt om rekrutteringskvote, men mener kriteriene for å komme høyest favoriserer de som allerede jobber på større båter i næringen. 

- Slik fiskeriet er i dag kan man i praksis ta fri fra jobben og fiske rekrutteringskvoten i løpet av én måned. Hvor mange av de «nye» er egentlig rekrutter, spør han.

At det i meldingen kun legges opp til fem nye kvoter pr. år, og at de bare skal vare i fem år, mener han ikke fremmer rekruttering. Han forbehold om at han har tolket meldingen rett, men spør;

- Er dette for at sjarken på sikt ikke ønskes? Med forslagene i den nye meldingen har rekrutteringen av unge fiskere blitt nærmest umulig. Vi er faktisk i målgruppen for rekruttering, men etter meldingen føler vi oss mindre verdt og uønsket. Det er en trist politikk for oss små som vil inn i næringen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.