FANTASTISK RÅVARE: Norske skalldyr er en selvfølgelig råvare på flere av verdens topp-restauranter.Foto: Norges sjømatråd
FANTASTISK RÅVARE: Norske skalldyr er en selvfølgelig råvare på flere av verdens topp-restauranter.Foto: Norges sjømatråd

Norske skalldyr på verdens beste restauranter

Én av fire av restaurantene på lista over verdens 120 beste restauranter i 2019 har norske skalldyr på menyen, og eksporten av levende skalldyr fra Norge når stadig nye høyder.

Marked
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
26. juni 2019 08:30

Listen over verdens 50 beste restauranter ble presentert på en høytidelig seremoni i Singapore tirsdag kveld. Et par dager tidligere ble plassene fra 51 til 120 kjent. En uformell undersøkelse utført av Sjømatrådet blant norske eksportører og distributører, viser at så mange som 1 av 4 av restaurantene på årets liste har, eller har hatt, norske skalldyr på menyen.

zoomRenate Larsen, administrerende direktør i Sjømatrådet
Renate Larsen, administrerende direktør i Sjømatrådet

- Dette er ganske unikt, og sier mye om hvilken kvalitet de norske skalldyrene holder. Det er nok ikke mange andre opphavsspesifikke råvarer som har like høy penetrasjon i dette ekstremt eksklusive og krevende markedet, kanskje med unntak av fransk champagne, sier administrerende direktør i Sjømatrådet, Renate Larsen i en pressemelding fra Sjømatrådet.

Eksportverdien øker med levende skalldyr

- Vi ser en økning i skalldyreksporten, og mye av dette er vekst i eksporten av levende skalldyr som kongekrabbe og sjøkreps. Det er de levende skalldyrene som det i stor grad etterspørres i toppsegmentet i restaurantbransjen, sier Larsen videre.

Verdens beste restauranter

  • Listen over verdens 50 beste restauranter kåres hvert år i en storslått seremoni med verdens kokkeelite til stede. 
  • På årets liste gjorde nordiske restauranter det svært godt, og danske Geranium og Noma havnet på henholdsvis 5. og 2. plass. 
  • Begge disse restaurantene har høyt fokus på sjømat - og har selvsagt også norske skalldyr på menyen.

Skalldyreksporten var i 2018 verdt 1,75 milliarder kroner, en økning på 14 prosent mot året før. Volumene har holdt seg relativt stabile de siste 10 årene, men verdien har de siste fem årene økt kraftig. Siden 2013 har verdien av norsk skalldyreksport økt fra 726 millioner til 1,75 milliarder kroner, tilsvarende en vekst på 142 prosent.

Eksporten av levende skalldyr var i 2018 verdt 400 millioner kroner, en økning på 56 prosent i verdi mot året før.

zoomDET ER SERVERT: Norsk sjøkreps servert på asiatisk vis.
DET ER SERVERT: Norsk sjøkreps servert på asiatisk vis.

- Utviklingen vi ser i skalldyreksporten er et godt eksempel på hvordan man kan jobbe med å øke verdien uten å øke volum. Aktørene innenfor denne delen av sjømatnæringen har vært målrettet og dyktig i sin jobb, spesielt inn mot toppsegmentet, og det gir resultater, sier Larsen.

Skalldyr som spydspiss for norsk sjømat

Sjømatrådet jobber sammen med den delen av skalldyrnæringen som sikter mot det såkalte high-end segmentet med sine produkter, for å skape møteplasser for næringen og for å vise fram råvarene. Kåringen av World's 50 Best Restaurants regnes som en av årets viktigste møteplasser for kokker og gourmet-mennesker verden over, og her er Seafood from Norway offisiell sjømatpartner.

zoomVEKST: Skalldyreksporten var i 2018 verdt 1,75 milliarder kroner, en økning på 14 prosent mot året før.
VEKST: Skalldyreksporten var i 2018 verdt 1,75 milliarder kroner, en økning på 14 prosent mot året før.

- Våre erfaringer med å jobbe inn mot dette segmentet er at norske skalldyr har en helt unik posisjon blant disse svært kresne og kvalitetsfokuserte kundene. Dette er mennesker som kun velger det beste av det beste, og som er opptatt av historien bak og hvordan råvarene er høstet. Tilbakemeldingene er at de norske skalldyrene ikke kan sammenlignes på smak eller tekstur, og at profesjonaliteten og kvalitetsfokuset i produksjons- og leverandørleddet i den norske næringen er avgjørende for suksessen, sier prosjektleder for skalldyr i Sjømatrådet, Synne Guldbrandsen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...