REGELENDRING: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) vil vurdere reglene om frysing av rund notsei.Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
REGELENDRING: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) vil vurdere reglene om frysing av rund notsei.Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Fiskeriministeren vurderer endring av notsei-reglene

Fiskeriminister Harald T. Nesvik sier det er uheldig uklarhet om reglene for frysing av rund notsei. Han sier det skal ryddes opp.

Industri
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
25. juni 2019 14:00Oppdatert:
25. juni 2019 14:03

- Det er uheldig at det har vært uklarhet om hvilket regelverk som gjelder i denne saken. Jeg legger til grunn at det nå ryddes opp slik at der klart for næringen hva som gjelder til enhver tid, sier Nesvik i en epost til Fiskeribladet.

Permitteringer

Det var for to uker siden at Jangaard Export og Fjordlaks varslet om permitteringer og tap av Afrika-markedet om de ikke får notsei til salting. I dag går fisken rundfryst til Øst-Europa. 

De to saltfiskprodusentene står nesten uten råvarer til å salte og tørke fisk spesielt til det viktige Afrika-markedet som årlig tar unna 12.000 tonn. 

Av en kvote på 32.000 tonn var det da tatt cirka 10.000 nå tidlig i sesongen.  

Krever endringer

Forrige uke gikk direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, ut og krevde at fiskeriministeren endrer regelverket. 

- Vi ber nå fiskeriministeren om å endre og tydeliggjøre dagens regelverk slik at fiskekvalitetsforskriftens hovedregel om bløgging og sløying av fisk blir mer fremtredende og gjeldende, også når det gjelder eksport av land utenfor EØS, sier Eriksson.

Klare rammevilkår

Fiskeriministeren lover å vurdere utspillet til Eriksson.

- Før helgen la jeg frem en kvotemelding og strategi for helårlige arbeidsplasser. Klare rammevilkår som bidrar til å sikre råstofftilgang, aktivitet og arbeidsplasser, kvalitet er sentrale elementer i dette. Dette skal vi nå følge opp. Da skal vi også vurdere innspillet fra Sjømatbedriftene, sier Nesvik, men legger til:

- Til det konkrete innspillet vil jeg minne om at regelverket det vises til er nært knyttet til våre EØS-forpliktelser. Dette må naturlig nok tas hensyn til når vi vurderer hva som bør gjøres, sier Nesvik.

Dispensasjon

I mai 2018 ble det gitt dispensasjon fra forskriftens hovedregel om bløgging og sløying av notsei. Det ble tillatt å fryse rund notsei for eksport til land utenfor EØS. Hele næringen og Råfisklaget trodde at denne dispensasjonen gjaldt fortsatt.

Men i oktober i fjor ble dispensasjonen erstattet og innlemmet i nytt regelverk som regulerer eksport på særskilte vilkår, uten at Mattilsynet har klart å informere bransjen om regelendringer. Det har Mattilsynet nylig beklaget.

- Ubløgget og sjøldauet fisk

Det betyr at det fortsatt er lov å produsere og eksportere rundfrossen notsei som ikke oppfyller krav i fiskekvalitetsforskriften, forutsatt at man oppfyller vilkårene i den nye bestemmelsen. Anders Pedersen i Fjordlaks var klinkende klar:

zoomAnders Pedersen
Anders Pedersen

- Dette kan føre til permitteringer. Vi har 125 mann i arbeid, men ikke permittert ennå. Jeg har snakket med fiskeriministeren som har lovet å ta fatt i saken. Det er egentlig ulovlig å fryse inn ubløgget og sjøldauet fisk. Det er uhygienisk, sier Pedersen.

Knut Haagensen i Jangaard Export var også like klar og stilte seg bak Erikssons krav om endring av reglene.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.