Ludvigsen og to av de fornærmedes bistandsadvokater, Beate Arntzen og Ole Strømmen. Strømmen representerer den fornærmede som er lettere psykisk utviklingshemmet. Strømmen mener Ludvigsen etablerte kontakt med fornærmede slik at han kunne begå seksuelle overgrep.Foto: Foto: Ole Morten Melgård/Eskild Johansen. Fotomontasje: Fb
Ludvigsen og to av de fornærmedes bistandsadvokater, Beate Arntzen og Ole Strømmen. Strømmen representerer den fornærmede som er lettere psykisk utviklingshemmet. Strømmen mener Ludvigsen etablerte kontakt med fornærmede slik at han kunne begå seksuelle overgrep.Foto: Foto: Ole Morten Melgård/Eskild Johansen. Fotomontasje: Fb

Beskriver Svein Ludvigsen som et monster

Svært harde karakteristikker av Svein Ludvigsen i det bistandsadvokatene legger frem sine prosedyrer mandag.

Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
24. juni 2019 13:37Oppdatert:
24. juni 2019 16:43

Siste halvdel av første dag, der prosedyrene skal legges frem i tiltalen mot tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett, er i gang. 

Nå er det de fornærmedes bistandsadvokaters prosedyrer som legges frem. Først fra Gunhild Bergan som påpeker at beviskravet for å idømme oppreisning og erstatning er lavere enn kravet for å idømme straff.

- Ludvigsen var klar over de skader han påførte fornærmede

- Fornærmede var en sårbar gutt som enslig mindreårig flyktning da han kom til Norge som 17-åring. Han beskriver en svært vanskelig livssituasjon etter at han møtte Ludvigsen og ble utsatt for seksuelle overgrep. Han er i dag diagnostisert som paranoid med personlighetsforstyrrelser og har klare tegn til depresjon og angst overfor andre mennesker. Dette med bakgrunn fra gjentatte krenkelser fra Ludvigsen, forklarer Bergan.

Hun viste til at Ludvigsen fikk kontroll over livet hans. Plagene fornærmede har som et resultatet av dette, er at han i dag har utfordringer med å fungere normalt og har ikke noe sosialt nettverk. Bergan betegner skadene som permanente.

zoomSLUTTPROSEDYRER: Mandag og tirsdag denne uken er det sluttprosedyrer i rettsaken mot Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett.
SLUTTPROSEDYRER: Mandag og tirsdag denne uken er det sluttprosedyrer i rettsaken mot Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett.

Han er i tillegg i konstant redsel for å bli sendt ut av Norge, etter at Ludvigsen truet med det som en konsekvens dersom han ikke samtykket til seksuelle handlinger, forklarte Bergan.

Ludvigsen var klar over fornærmedes sårbarhet da han tok kontakt med ham. Likevel valgte han å utnytte ham for å tilfredsstille egne seksuelle ønsker. Han utnyttet sitt maktforhold, blant annet å betegne seg som nær venn av kongen overfor fornærmede, sa Bergan i retten.

- Ludvigsen må ha vært klar over de skadene han påførte fornærmede, sier Bergan.

Homoseksualitet er strengt forbudt i fornærmedes hjemland, og straffes med døden. Fornærmede er derfor livredd for å bli avslørt overfor sine landsmenn, og følgene det måtte medføre ved en eventuell hjemsendelse.

- Ble opplært

- Fornærmede beskriver seksuelle handlinger gjort under tvang. Han ble holdt fast, presset mot dusjveggen, presset ned på sengen. Ludvigsen er ikke tiltalt for voldtekt, selv om flere av handlingene er tett opp til det, uttalte Bergan.

- Fornærmede beskriver hytteturene som de verste opplevelsene i sitt liv. Han hadde aldri hatt sex tidligere, men ble «opplært» ved at Ludvigsen viste ham pornofilmer. Han har forklart at han ville dø, fortsetter hun.

Hun betegner det som et vanvittig tillitsbrudd. En maktperson som bruker sin posisjon til å utnytte fornærmede og ga uttrykk for å ha full kontroll på fornærmedes oppholdstillatelse for å få tilfredsstilt egne seksuelle ønsker.

- Et monster

- Ludvigsen utnyttet en som representerer noen av de svakeste i samfunnet. Mens fornærmede fremdeles var et barn. Det er særdeles og ufattelig grovt. Han har kun sett egne behov og satt seg selv høyere enn andre. Fornærmede har slitt med smerter, gråteanfall og redsel, samt enorm skam. Han sliter i dag med selvmordstanker, har problemer med å spise, sinneproblemer og fikk store problemer på skolen der han avsluttet med laveste karakterer. Han betegner Ludvigsen som et monster og ønsket ham død og gikk med tanker om å drepe ham. Selvfølelsen er i dag på minimum, seksuallivet ødelagt og han er enormt redd for å bli avslørt, avsluttet Bergan.

Ludvigsen har erkjent å ha sex med fornærmede, men mener det var frivillig.

Bergan mener fornærmede bør tilkjennes en erstatningssum på cirka 350.000 kroner. I tillegg kommer ménerstatning, som hun anslår å være på inntil 573.000 kroner.

«Onkel Svein»

Bistandsadvokat Ole Strømmen er neste ut med sin prosedyre. Han representerer den fornærmede som betegnes som lettere psykisk utviklingshemmet.

zoomOle Strømmen, bistandsadvokat for en av de fornærmede.
Ole Strømmen, bistandsadvokat for en av de fornærmede.

Strømmen forklarer at fornærmede ble knyttet til Svein Ludvigsen, og kalte ham «onkel Svein». Fornærmede henvendte seg til ham når han var misfornøyd med ting.

Her har Ludvigsen nektet all bekjentskap til fornærmede, noe Strømmen mener «ikke står til troende», og som han sier gir et svært lite flatterende bilde av Ludvigsen.

Strømmen mener Ludvigsen etablerte kontakt med fornærmede slik at han kunne begå seksuelle overgrep. 

- Dette er manipulerende og planlagte handlinger fra Ludvigsen. Han vet hvem han gjør det mot og at vedkommende er ressurssvak - en mann av alder, men et barn av sinn, sier Strømmen.

- Fornærmede er ikke flinkest i sine beskrivelser av de seksuelle overgrepene han skal ha blitt utsatt for. Men skal ha sagt at «han skjønte lite av det som skjedde, og at han ville spy». Men han beskriver tiden etter som veldig vanskelig, sier Strømmen som ber om oppreisning til fornærmede fastsatt etter rettens skjønn. Oppad begrenset til 175.000 kroner.

Ble brukt makt

Sist ut av bistandsadvokatene er Beate Arntzen.

Hennes klient kommer fra et muslimsk land som praktiserer sharialover, og der homofili er en dødssynd.

Han har fremdeles ikke fått oppholdstillatelse i Norge, til tross for å ha søkt flere ganger. Han bor i dag i Norge på midlertidig opphold som må fornyes regelmessig.

- Dette er bakteppet for at han har havnet i denne situasjonen. Han ble kjent med Ludvigsen da han ikke hadde bolig. Han var lett mottagelig da Ludvigsen tok kontakt. Han var ensom og trengte oppholdstillatelse, og da er det lett å forstå at han ble ledet inn i uønsket kontakt med Ludvigsen, sier Arntzen.

Hun forteller retten at Ludvigsen overtalte og presset fornærmede til sex. Og at det ble brukt makt. 

- Han hadde god grunn til å tro på Ludvigsen som lovet ham hjelp. Han hadde lest i avisen at Ludvigsen var «kongen av Nord-Norge», og trodde han hadde mandat til å kunne gi ham permanent opphold i Norge, forteller hun.

- Livskvaliteten har rast

Ludvigsen skal ha lovet fornærmede møter med UDI og statsminister Erna Solberg. Løftene ble gitt på et hotellrom der de skal ha hatt sex, viste Arntzen til.

- Ludvigsen betegner dette som løgn. Men hvorfor skulle han lyve om noe som er så skambelagt i hans kultur, spør Arntzen.

Fornærmede sliter i dag på flere hold.  

Ifølge Arntzen sliter den fornærmede med smerter, ukontrollerte skjelvinger, søvnløshet, isolasjon, angst og depresjoner. 

- Livskvaliteten hans har rast etter møtene med Ludvigsen. Det plager ham konstant. Han er delvis invalidisert, våger ikke gå ut, jobber ikke og er livredd for å bi avslørt av sine landsmenn, fortalte Arntzen som ber om oppreisning til fornærmede fastsatt etter rettens skjønn. Begrenset oppad til 175.000 kroner.

Ludvigsen selv har i sin forklaring avvist alle anklager. Han har erkjent seksuelle handlinger med en av de fornærmede, men sier dette var frivillig. Han mener flere av historiene til de fornærmede er løgn. Tirsdag vil hans forsvarere sannsynligvis be om full frifinnelse.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.