FORKLARING: I dag forklarer Svein Ludvigsen seg for Nord-Troms tingrett. Den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen er tiltalt for seksuelle overgrep av tre asylsøkere. Arkivfoto
FORKLARING: I dag forklarer Svein Ludvigsen seg for Nord-Troms tingrett. Den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen er tiltalt for seksuelle overgrep av tre asylsøkere. Arkivfoto

Asylsøker hevder han møtte Ludvigsen på barnevernsinstitusjon som 12-åring

Den siste av de tre fornærmede i Ludvigsen-saken forklarte seg for retten onsdag. Han fortalte at første gang han møtte Svein Ludvigsen var på Silsand ungdomshjem som 12-åring.

Krim
Eskild Johansen
13. juni 2019 09:56Oppdatert:
13. juni 2019 10:00

Den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen Svein Ludvigsen skal ha gjort uanmeldte besøk på ungdomshjemmet helt tilbake til 2007- og det var altså i den forbindelse den siste av i alt tre fornærmede, møtte Ludvigsen.

Sommeren 2014 skal Svein Ludvigsen ha reetablert kontakt med mannen, som han mange år tidligere hadde ønsket velkommen som ny statsborger i en såkalt statsborgerseremoni.

- Jeg var redd for at han kunne ta statsborgerskapet mitt tilbake, fortalte mannen, som nå er i 20-årene, i det tilrettelagte videointervjuet i Nord-Troms tingrett onsdag ettermiddag. 

DETTE ER SAKEN

  • Like etter nyttår 2018 ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede. 
  • Alle tre kom til Norge som asylsøkere. Torsdag 4. januar ble han varetektsfengslet i en uke. Uken etter ble fengslingen forlenget med fire uker til 8. februar. Han ble deretter løslatt. 
  • Han erkjenner ikke straffskyld. Før sommerferien 2008 tok Ludvigsen selv initiativ til å bli avhørt på nytt, med henvisning til at han ikke hadde hatt tilgang til egne notater under avhørene.
  • I august sendte statsadvokat Tor Børge Nordmo saken tilbake til politiet slik at de kunne sluttføre etterforskningen. 
  • Onsdag 28. november tok statsadvokaten ut tiltale mot Ludvigsen. Rettssaken starter 11. juni. 

Kilde: NTB

Bommer på årstall

Første gang Ludvigsen startet sine personlige inspeksjoner på Silsand ungdomshjem, var i 2007, da barnevernsinstitusjonen kom i Fylkesmannens søkelys mot institusjonen etter at et tidligere tilsyn hadde avdekket kritikkverdige forhold. 

Det betyr at alderen til gutten ikke stemmer over ens med forklaringen han har gitt i til politiet i avhøret. Det er rettet kritikk, fra Ludvigsens forsvarere, mot dette avhøret, da det er kommet frem at det har vært usammenhengende mellom forklaringer over hvilke hoteller som er brukt for den påståtte seksuelle omgangen. 

Det er ventet at dette vil være en sentral del av forsvaret av Svein Ludvigsen, for å svekke kredebiliteten til forklaringen for den siste fornærmede i saken. 

Feil hotell

- Vi traff hverandre på Thon hotell, kanskje i 2012 eller 2013, sa den unge mannen videre under avhøret som ble spilt av i Nord-Troms tingrett onsdag. 

Men ifølge Svein Ludvigsens forsvarere finnes det ikke noe bevis for at Ludvigsen har vært på dette hotellet i dette tidsrommet. 

Statsadvokatene mener likevel at rot med tidspunkter og sted for den seksuelle omgangen er forårsaket av den unge mannens diagnose, som lettere psykisk utviklingshemning, og vil presentere bevis, for det de mener, er korrekt sted og tidsangivelse senere i rettssaken.

Tilbudte 15.000 for sex 

I avhøret fortalte den tidligere asylsøkeren, som nå er blitt norsk statsborger, at han mottok 15.000 kroner for sex med Svein Ludvigsen. 

Det var pengenød som gjorde at mannen valgte å akseptere det opprinnelige tilbudet fra den da nettopp pensjonerte fylkesmannen, 

- Jeg ville ikke gjøre det, men jeg trengte penger. Jeg hadde det tungt da jeg kom hjem på kvelden første gangen, begynte å spy, fortalte mannen i videoavhøret. 

Ifølge den unge mannen, skal Ludvigsen først ha nektet å betale etter at samleiet var gjennomført. 

- Da sa jeg gi meg pengene, eller så ringer jeg politiet, fortalte han i avhøret.

zoomETABLERTE KONTAKT: I februar 2010 inviterte den daværende fylkesmannen i Troms mindreårige asylsøkere til lunsj. Etter dette skal han ha etablert kontakt med en av de avbildede fra pressebildet. 
ETABLERTE KONTAKT: I februar 2010 inviterte den daværende fylkesmannen i Troms mindreårige asylsøkere til lunsj. Etter dette skal han ha etablert kontakt med en av de avbildede fra pressebildet. 

Hentet asylsøkere fra institusjoner

Mannen som forklarte seg i retten onsdag er den andre av i alt tre fornærmede som har fortalt at han møtte Ludvigsen på institusjonen han bodde på før de seksuelle forholdene angivelig skal ha startet.  De fornærmede har ikke beviselig kjennskap til hverandres saker. 

De to fornærmede bodde på institusjoner som Ludvigsen, som Fylkesmann i Troms, skal hatt en formell tilsynsrolle ovenfor. Den første fornærmede bodde på et mottak for mindreårige asylsøkere i Midt-Troms og mannen som forklarte seg onsdag, bodde på en barnevernsinstitusjon på Silsand.

Ludvigsen skal ha etablert kontakt med dem etter møtene på institusjonene.

Fiskeribladet har bedt Bufetat, som har ansvar for Silsand ungdomshjem, UDI, som hadde ansvar for Fredheim asylmottak og Imdi som har ansvar for bosetning av flyktninger i kommunene: om å redegjøre for på hvilke grad Ludvigsen skal kunnet påvirket prosesser internt i saksbehandlingen av enkeltflyktningene - som han er tiltalt for å ha lovet i bytte mot seksuell omgang. 

Ingen av etatene har ønsket å uttale seg i saken. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.