LOKKET MED STATSMINISTEREN: Onsdag forklarte den andre av tre fornærmede seg, om hans tidligere seksuelle forhold til Svein Ludvigsen. Foto: Eskild Johansen/Lars Åke Andersen
LOKKET MED STATSMINISTEREN: Onsdag forklarte den andre av tre fornærmede seg, om hans tidligere seksuelle forhold til Svein Ludvigsen. Foto: Eskild Johansen/Lars Åke Andersen

Asylsøker: - Han sa han skulle ta opp min sak med Erna Solberg

Tirsdag forklarte en ung asylsøker seg i straffesaken mot Svein Ludvigsen, som denne uken føres i Nord-Troms tingrett.

Krim
Eskild Johansen
12. juni 2019 15:13Oppdatert:
28. juni 2019 14:57

- Allerede ved vårt første møte på fylkeshuset, spurte han meg om jeg hadde oppholdstillatelse. Det har jeg fortsatt ikke, fortalte asylsøkeren som er den andre av tre tidligere asylsøkere som skal forklare seg i straffesaken mot Svein Ludvigsen med status som fornærmet. 

Onsdag forklarte den unge mannen om hvordan den tidligere sentrale Høyre-politikeren blant annet ville introdusere han for statsminister Erna Solberg, for å hjelpe han med å få oppholdstillatelse.

- Vil du bli med og hilse på Erna Solberg? Spurte han meg. Han sa han ville ta opp saken min med henne, under ei partisamling på hotell The Edge i Tromsø, fortalte den unge mannen i tingretten onsdag. 

Sex mot opphold 

Sommeren 2014 hadde Svein Ludvigsen nettopp pensjonert seg fra jobben som fylkesmann i Troms. Det var denne sommeren, at aktor mener Ludvigsen utnyttet den unge mannen til å tro at han kunne skaffe ham bolig, oppholdstillatelse og jobb, i bytte mot seksuelle tjenester. 

- Han utnyttet en svakhet hos meg, fordi jeg var i en vanskelig livssituasjon, fortalte asylsøkeren onsdag under sin forklaring.

Ifølge tiltalen, skal Ludvigsen ved tre anledninger på ulike steder i Tromsø, ha utnyttet sårbarheten til en enslig og ressurssvak asylsøker uten varig oppholdstillatelse for å skaffe seg seksuell omgang. Dette skal, ifølge tiltalen ha skjedd i løpet av sommeren 2014 og frem til 7. september samme år.

zoomLEDET FORKLARINGENE: Statsadvokat Tor Børge Nordmo er aktor i straffesaken mot Svein Ludvigsen. 
LEDET FORKLARINGENE: Statsadvokat Tor Børge Nordmo er aktor i straffesaken mot Svein Ludvigsen. 

- Jeg hadde ventet i mange år

Ifølge asylsøkeren, som enda ikke har fått oppholdstillatelse i landet, så var løftet om å få hjelp til å bli - og etablere seg i landet, årsaken til at han gikk med på den seksuelle omgangen. 

- Jeg har ventet så mange år på å få oppholdstillatelse her og derfor gikk jeg med på det. Jeg tenkte at siden han hadde så høytstående makt og posisjon, så kunne det få konsekvenser for meg - eller at han ikke ville hjelpe meg, om jeg ikke gikk med på det han foreslo, fortalte somalieren.

Skulle få møte Solberg

Det var i denne anledningen, at Svein Ludvigsen da skulle foreslått at mannen skulle bli med på et partiarrangement i regi av Høyre på sensommeren 2014, som gikk av stabelen på hotellet The Edge, ifølge statsadvokat Tor Børge Nordmo. 

- Han sa jeg måtte komme og hilse på Erna Solberg, om min sak, fortalte han. 

Han valgte å ikke gjennomføre møtet med statsministeren, sammen med Ludvigsen, sa han i sin forklaring. 

Ludvigsen avsluttet forholdet

Det skal ha vært Ludvigsen selv som avsluttet forholdet og møtene. 

Som en del av bevisføringen onsdag, la aktor Nordmo frem e-poster og sms-kommunikasjon sendt mellom Ludvigsen og asylsøkeren på sensommeren og høsten 2014, der asylsøkeren ba Ludvigsen om å levere på løftene han skal ha gitt, i bytte mot seksuelle tjenester. 

- Da skjønte jeg at han bare ville ha sex med meg, og bruke kroppen min, for etter dette fikk jeg aldri mer svar fra han, fortalte asylsøkeren i retten. 

- Det han hadde gjort mot meg var veldig slemt, og han hadde behandlet meg på en veldig dårlig måte, og jeg skrev at jeg ville ta kontakt med advokat og anmelde han, fortalte han om sms-kommuniksjonen som ble langt fram i tingretten. 

Denne anmeldelsen ble henlagt av politiet i 2015 på grunn av bevisets stilling. 

For statsadvokat Tor Børge Nordmo, er en viktig del av bevisbyrden hvordan forklaringene til de fornærmede i saken er tilsvarende i beskrivelser, til tross for at det ikke er påvist noe kjennskap mellom de unge asylsøkerne. 

Fiskeribladet kommer tilbake med mer...

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.