GLAD LAKS. Petter Gunnarstein var med å selge en laks til 20.000 kroner. Pengene gikk til Kreftforeningen.Foto: Bent-Are Jensen
GLAD LAKS. Petter Gunnarstein var med å selge en laks til 20.000 kroner. Pengene gikk til Kreftforeningen.Foto: Bent-Are Jensen

Aldri før har laksen vært så dyr. Fikk 10.000 kroner kiloen for laksen

Med en kilopris på over 10.000 kroner ble nylig verdens dyreste to kilos tunge laks solgt.

Bent-Are Jensen
10. juni 2019 16:03

Auksjonen ble holdt i festlig lag i forrige uke på Europharma (nå: Stim) sin årlige Lofotkonferanse. 150 stadig humørfylte mennesker var samlet på rorbu- og konferansesenter i fiskeværet Mortsund i Vestvågøy. Alle inntektene på den rådyre laksen gikk uavkortet til Kreftforeningen.

Laksen blir karakterisert som «superior pluss» og er ikke oppblåsbar, men av vatt. Den er stor, men veier ikke mer enn maks 2 kilo. Laksen er en gave til auksjonen fra Salmon Center i Bodø. (Saken fortsetter under bildet)

zoomDYR FISK: Kjærlighet til verdens nest dyreste laks: PR-mann Arne Hjeltnes (t.v.) og Sølvtrans' Petter Gunnarstein.
DYR FISK: Kjærlighet til verdens nest dyreste laks: PR-mann Arne Hjeltnes (t.v.) og Sølvtrans' Petter Gunnarstein.

Innfløkt affære

Saken er komplisert. Det dreier seg egentlig om to eksemplarer av laks av typen «superior pluss». Den første ble auksjonert bort av auksjonarius og TV-kjendis Arne Hjeltnes og auksjonarius og primus motor for #stoltavlaksen-kampanjen Karen Kirstine Østerhus (som jobber i Stim). De ble assistert av Petter Gunnarstein fra Sølvtrans.

Startpris var 2.500 kroner. Etter en knallhard budrunde gikk den for 15.000 kroner til Lars Måsøval.

- Laksen egner seg som sengeskiller for to herrer på rotur fra Ålesund til Lofoten som må dele ei smal køye i en lugar fordi der ikke er ledig hotellrom i Bodø, opplyste auksjonarius.

Én av herrene som sov inn laksen i Bodø, jobber i Sølvtrans. Det gjør også den andre herren.

Men at Mårøval stakk av med fisken, kunne ikke Salmar slå seg til ro med. Selskapet bestilte umiddelbart etter at auksjonen var over, én til fisk av samme type fra Salmon Center i Bodø. Det resulterer i ytterligere 20.000 kroner til kreftsaken. (Saken fortsetter under bildet)

zoomLedet auksjonen: Karen Kirstine Østerhus og Arne Hjeltnes.
Ledet auksjonen: Karen Kirstine Østerhus og Arne Hjeltnes.

Knallhard budrunde

Til sammen gikk mer enn 300.000 kroner til Kreftforeningen onsdag kveld. Første bidrag var en damejakke med #stoltavlaksen-emblem. Startpris var 2.000 kroner og ingen bød over. Salmar stakk av med jakken. Auksjonen startet forsiktig.

Andre bidrag var en signert roman om en grisebonde som får nok av EU-regler. Boken er skrevet av forfatteren selv, auksjonarius Arne Hjeltnes, som både er Høyre-mann og EU-tilhenger, men fra Voss (bunadshøgre). Han ønsket ikke at boken skulle forsvinne for en billig penge på et Mammut-salg. Første bud var 299 kroner som var pris i butikk da romanen var ny. Salmar fikk den for 2.000 kroner.

Tredje bidrag var ei kokebok, også skrevet av Hjeltnes, men med 59 retter «frå andre folk enn meg». Auksjonarius startet på 200 kroner. Kokeboken endte opp hos Selsøyvik Havbruk som ga 5.000 kroner for den.

Fjerde bidrag var ei T-skjorte for damer, signert med tusj av crewet på seksringen «Ronja Hope» som onsdag kom frem til Mortsund etter en ni dager lang rotur fra Ålesund. Budrunden begynte på 1.000. T-skjorta gikk for tre ganger så mange penger. (Saken fortsetter under bildet)

zoomVerdens nest dyreste laks.
Verdens nest dyreste laks.

Lakserosa T-skjorte for herrer

Femte bidrag var ei signert lakserosa T-skjorte for herrer - som gikk for 4.000 kroner og som var det dobbelte av startbeløpet.

Sjette bidrag var en hvit genser med #stoltavlaksen-emblem strikket av auksjonarius Østerhus som hadde brukt 50 timer på jobben, inkludert diverse skjønnhetsfeil. Startbeløp var 5.000 kroner. Geir Wenberg i Salten Aqua fikk den for 26.500 kroner etter en knallhard budkamp.

Hoved-gjenstand under auksjonen var båten «Ronja Hope». I fjor sommer betalte Jim-Roger Nordly i Stim (da: Europharma) 185.000 kroner for den under havbrukernes aksjon for kreftsaken. Fartøyet har tre par årer, svigermorsete og drammeskap. Det er dessuten en god sjøbåt.

Hittil har båten bidratt til at Kreftforeningen har fått 2 millioner kroner, pluss at den har skapt liv og røre langs kysten, sa Østerhus.

Hjeltnes hevdet i tillegg at der følger kvote med.

Salget har den klausul at fartøyet skal ros fra Kristiansand til Oslo neste år av tre bestemte personer, blant andre Østerhus og Gunnarstein. (Saken fortsetter under bildet)

zoomOverbyderne: Vinnerne av auksjonen. Geir Wenberg (nærmest) med en genser til 26.500 kroner.
Overbyderne: Vinnerne av auksjonen. Geir Wenberg (nærmest) med en genser til 26.500 kroner.

110 følgere på Facebook

Auksjonen hadde 110 følgere på Facebook. Den ble screenet live, og et par bud kom inn den veien, blant annet fra Morten Lorentsen i Gifas. Men Måsøval Fiskeoppdrett gikk av med seieren i år og må ut med 240.000 kroner.

Onsdag kveld sto der nesten 887.000 kroner inne på konto til Kreftforeningen fra havbrukernes aksjon. I tillegg er et ukjent beløp vippset inn.

Endelig tall blir kunngjort torsdag morgen på seminaret.

- Jeg tror vi kommer til å bikke millionen - som var målet. Båten kommer i tillegg, sa Østerhus til IntraFish sent onsdag kveld. Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

De så algene komme på kamera - kort tid etterpå begynte fisken å dø

Mener Nesvik vingler i slaktebåtsaken

Minst 15 anlegg får vekst på unntaksregel

( VILKÅR )

DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.