ADVARER: Nordland Fylkes Fiskarlag advarer mot å endre rammebetingelser for oppdrettsnæringen som følge av algeoppblomstringen.Illustrasjonsfoto: Northern Lights Salmon AS
ADVARER: Nordland Fylkes Fiskarlag advarer mot å endre rammebetingelser for oppdrettsnæringen som følge av algeoppblomstringen.Illustrasjonsfoto: Northern Lights Salmon AS

Alger og tapene i oppdrettsnæringen - ikke ta snarveier for å endre rammebetingelser

Det er, etter Nordland Fylkes Fiskarlags mening, viktig at en ikke tar snarveier i forhold til å endre rammebetingelsene for de oppdretterne som er rammet.

Leserinnlegg
Skrevet av4. juni 2019 15:02Oppdatert:
4. juni 2019 15:24

Deler av oppdrettsnæringen i Nordland og Troms har de siste ukene vært svært hardt rammet av oppblomstringen av giftige alger som har tatt livet av svært mye oppdrettslaks. Dette er selvfølgelig svært tragisk for både oppdretterne og i forhold til dyrevelferden. Det er også tragisk i forhold til alle de arbeiderne både i direkte og indirekte virksomhet som blir hardt rammet. Dette går igjen ut over mange kystsamfunn som forhåpentligvis bare midlertidig taper arbeidsplasser og inntekter.

zoomJan Fredriksen, styreleder i Nordland Fylkes Fiskarlag
Jan Fredriksen, styreleder i Nordland Fylkes Fiskarlag

Fiskerinæringen er presset

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) var raskt på banen og lovte hjelp til de oppdretterne som var rammet - ikke i form av penger, men i form av bedre rammebetingelser. Den første endringen vi har registrert er at lokaliteter som er rammet av alger kan få dispensasjon fra telling av lakselus og at antall voksne hunnlus kan være opp til 0,5 pr fisk i gjennomsnitt mot dagens grense på 0,2 lus pr fisk.

Den tradisjonelle fiskerinæringen er i store deler av Nordland hardt presset av andre sjørelaterte virksomheter - herunder oppdrettsnæringen. Nordland Fylkes Fiskarlag frykter at forvaltningen skal ta snarveier i forhold til tiltak både på kort og lang sikt som kan avhjelpe den vanskelige situasjonen for de oppdretterne som er rammet. I så tilfelle vil dette ytterligere komme til å presse fiskerinæringen og forringe det kystnære havmiljøet.

Ingen snarveier

Det er, etter Nordland Fylkes Fiskarlags mening, viktig at en ikke tar snarveier i forhold til å endre rammebetingelsene for de oppdretterne som er rammet. Det betyr at en forventer at forvaltningen i sitt arbeid med tiltak enten det gjelder økt MTB, nye lokaliteter etc. skal ha stort fokus på andre næringer som er avhengig av havet og det som det gir av verdier og arbeidsplasser både på sjø og land. Det forventes derfor at disse tiltakene skal underlegges de samme krav til dokumentasjon og saksbehandling som ordinære søknader.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Norske sjøfolk bør få lov til å komme hjem

Leserinnlegg
12. august 2020 08:55

Små endringer i eksportverdien i juli

Kommentar
11. august 2020 14:25

- EU-toll hindrer ikke norsk videreforedling

Leserinnlegg
11. august 2020 09:24

Ein stad går grensa

Kommentar
10. august 2020 19:30

Planlegg kysten for matproduksjon!

Kronikk
9. august 2020 13:44

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.