NÆR KONTAKT: De siste årene av Svein Ludvigsens tid som fylkesmann i Tromsø, holdt han nær kontakt med mindreårige asylsøkere. Dette bildet er tatt under et besøkt fra et mottak for mindreårige asylsøkere i Midt-Troms i 2010, utenfor Fylkesbygget i Tromsø. Guttene er sladdet med hensyn til deres da sårbare status som mindreårige asylsøkere. Foto: Geir Håvard Hanssen
NÆR KONTAKT: De siste årene av Svein Ludvigsens tid som fylkesmann i Tromsø, holdt han nær kontakt med mindreårige asylsøkere. Dette bildet er tatt under et besøkt fra et mottak for mindreårige asylsøkere i Midt-Troms i 2010, utenfor Fylkesbygget i Tromsø. Guttene er sladdet med hensyn til deres da sårbare status som mindreårige asylsøkere. Foto: Geir Håvard Hanssen

Her sitter Ludvigsen med en av de fornærmede asylguttene på fanget

På dette bildet er Svein Ludvigsen omgitt av mindreårige asylsøkere. Gutten på fanget til den tidligere fylkesmannen er en av de fornærmede i rettssaken.

Krim
Eskild Johansen
6. juni 2019 10:15Oppdatert:
11. juni 2019 11:11

I dag startet rettssaken mot tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett. Ludvigsen selv forklarer seg på torsdag. Hans aktive periode som fylkesmann i Troms, fra 2006 til 2014, bar preg av hans personlige engasjement for barn på institusjoner i Troms.

Viktig bilde

Bildet øverst i saken er tatt da mindreårige asylsøkere fra et asylmottaket på Stonglandseidet i Tranøy på Senja var på besøk hos fylkesmannen i Troms i 2010. Guttene er sladdet med hensyn til deres da sårbare status som mindreårige asylsøkere.

- De går på skole, men på mottaket får de opplæring i hverdagslige ting, som bruk av kjøkkenmaskiner, vaskemaskin og oppvaskmaskin, forklarer mottakslederen som var sammen med guttene på bildet. 

11 dager

I dag, tirsdag 11. juni starter rettssaken mot den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen i Troms. Han er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang med tre enslige asylsøkere, hvorav en av dem er betegnet som lettere psykisk utviklingshemmet.

Torsdag 13. juni skal Ludvigsen selv forklare seg i saken. Fiskeribladet er tilstede og dekker rettssaken.

Var på besøk

Bakgrunnen for at Svein Ludvigsen fikk besøk av 20 enslige mindreårige fra et asylmottak i Midt-Troms februar 2010, var at han lurte på hvordan asylsøkerne fikk innføring i norske normer, verdier og samfunnsliv. 

- Kanskje jeg skulle fått meg ei uke hos dere jeg også, smilte fylkesmannen, og høstet latter hos gjestene sine, skrev Nordlys den gangen om saken. 

DETTE ER SAKEN

  • Like etter nyttår 2018 ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede. 
  • Alle tre kom til Norge som asylsøkere. Torsdag 4. januar ble han varetektsfengslet i en uke. Uken etter ble fengslingen forlenget med fire uker til 8. februar. Han ble deretter løslatt. 
  • Han erkjenner ikke straffskyld. Før sommerferien 2008 tok Ludvigsen selv initiativ til å bli avhørt på nytt, med henvisning til at han ikke hadde hatt tilgang til egne notater under avhørene.
  • I august sendte statsadvokat Tor Børge Nordmo saken tilbake til politiet slik at de kunne sluttføre etterforskningen. 
  • Onsdag 28. november tok statsadvokaten ut tiltale mot Ludvigsen. Rettssaken starter 11. juni. 

Kilde: NTB

Inviterte til lunsj

Bildet som sto på trykk i Troms Folkebladet, ble sendt ut som en pressemelding fra daværende kommunikasjonsrådgiver hos Fylkesmannen i Troms, Geir Håvard Hanssen. Hanssen er innkalt som ett av seks vitner i rettssaken som starter opp 11. juni. 

Hanssen, som også er tidligere kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, ønsker ikke å kommentere bildet overfor Fiskeribladet.

- Det var ett av veldig mange bilder jeg tok da jeg jobbet for Ludvigsen i den perioden. Jeg husker ikke akkurat dette, sier Hanssen til Fiskeribladet. 

Engasjerte seg for asylsøkere

Etter at Ludvigsen ble utnevnt til fylkesmann i Troms i 2001, gikk det hele fem år før han kom på plass i stillingen i Troms. I mellomtiden var Ludvigsen en aktiv og profilert fiskeriminister. Fra januar 2006, var han på plass i Tromsø der han ble sittende som fylkesmann helt frem til sommeren 2014. 

Allerede i 2006 ble Troms ett av fem prøvefylker for utprøving av statsborgerskapsseremonier, der Ludvigsen, i regi av sitt Fylkesmannsembete, var sentral. Det skal ha vært på en slik statsborgerskapsseremoni, at en av de tre fornærmede i tiltalen ble kjent med Ludvigsen.

Statsadvokaten mener at vedkommende, som er betegnet som lettere psykisk utviklingshemmet, skal ha blitt lurt til å tro at Ludvigsen kunne ta fra ham statsborgerskapet i kraft av rollen som seremonimester. 

zoomAVDEKKET MISBRUK: Forside Troms Folkebladet mars 2008 om forholdene ved Silsand ungdomssenter.
AVDEKKET MISBRUK: Forside Troms Folkebladet mars 2008 om forholdene ved Silsand ungdomssenter.

Ville stoppe misbruk på institusjoner

I tilsynsrollen som fylkesmann i Troms, markerte Svein Ludvigsen seg tidlig. Spesielt ved en aktuell barnevernsinstitusjonen på Silsand i Lenvik kommune. Troms Folkeblad avdekket i mars 2008 at unge jenter som bodde ved senteret skulle ha blitt dopet ned og misbrukt av unge gutter og menn tilknyttet senterets nærområde. 

I Troms Folkeblad var Svein Ludvigsen krass i kritikken om forholdene ved flere barnevernsinstitusjoner i Midt-Troms. Han foreslo også et eget prosjekt for Lenvik kommune for å skape holdningsendringer blant unge gutter om temaet: misbruk av mindreårige

Jeg har fått høre fra ansatte ved flere barnevernsinstitusjoner at det er unge menn som «shopper» omkring institusjonene etter barn og unge som de kan utnytte, og enda verre, at det flyr inn voksne mennesker som leier biler og driver og henger rundt barnevernsinstitusjonene for å misbruke ungdom i sårbare posisjoner.

Tidligere fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, i Troms Folkeblad 13. mars 2008. 

Inspiserte personlig barnevernsinstitusjoner

I Troms Folkeblad, begrunnet han sitt engasjement i arbeidet rundt barnevernsinstitusjonene, med at han var «personlig genuint interessert i dette området».

Det var nettopp ved denne institusjonen på Silsand at Ludvigsen, ifølge tiltalen, skal ha blitt kjent med en av de fornærmede i saken, som hadde sitt hjem der.

To av de fornærmede i saken skal ifølge tiltalen, ha blitt besøkt eller hentet ut på turer av den tidligere fylkesmannen, ved sine egne bopeler på institusjonene i Midt-Troms. 

Nordlys har tidligere omtalt at både Bufetat og Harstad kommune ba om en rolleavklaring, etter at overgrepstiltalte Svein Ludvigsen i sin tid som fylkesmann ved flere anledninger dukket opp på barnevernsinstitusjoner uanmeldt, også utenom vanlig arbeidstid.

zoomENGASJERTE SEG FOR BARN OG UNGE: Svein Ludvigsen gikk av som fylkesmann i Troms på sommeren 2014. Bildet er tatt samme høst. 
ENGASJERTE SEG FOR BARN OG UNGE: Svein Ludvigsen gikk av som fylkesmann i Troms på sommeren 2014. Bildet er tatt samme høst. 

Asylmottak lagt ned

Asylmottaket på Stonglandseidet i Tranøy på Senja ble lagt ned i desember samme året som bildet av Ludvigsens besøk av de enslige mindreårige ble tatt. De mindreårige asylsøkerne ble flyttet til andre institusjoner i Midt-Troms. 

Det skal ha vært fra sommeren 2011 at politiet mener Ludvigsen etablerte seksuelle relasjoner til en av de tre unge daværende asylsøkere.

Derfor trykker vi bildet: 

Hovedbildet illustrerer det Svein Ludvigsens forsvarsadvokater har hevdet å være et engasjement for barn på institusjon og mindreårige asylsøkere, gjennom hans periode som fylkesmann i Troms og senere styreleder i Troms Røde Kors.

De mindreårige asylsøkerne på bildet ble invitert fra Stonglandseidet asylmottak året før Svein Ludvigsen, ifølge tiltalen, skal ha innledet et seksuelt forhold med en av de fornærmede i saken. Fiskeribladet mener derfor bildet har offentlig interesse.

 På spørsmål til bistandsadvokaten om klienten er en av de 20 mindreårige asylsøkerne som er avbildet sammen med Svein Ludvigsen på bildet svarer advokaten - at det ikke er ønskelig å hverken bekrefte eller avkrefte om klienten er avbildet. 

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette bildet eller noe rundt klientens identitet, skriver bistandsadvokaten i en sms.

Ludvigsens engasjement 

Ludvigsens forsvarsadvokat, Kai Roger Vaag, mener hans klients tilknytning til Silsand ungdomshjem fra 2008, vitner om at han har vist et sterkt engasjement på mange områder gjennom et langt liv. Det være seg blant annet innen næringspolitikk, skole, barnevern og situasjonen for asylsøkere. 

- I sammenheng med dette bør en ikke stille hans intensjoner i tvil, skriver Vaag i en epost til Fiskeribladet. 

Ludvigsen avviser via sin advokat anklagene rettet mot ham, og følgelig at han på noen måte har utnyttet sin stilling eller tillitsforhold.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.