LAKSEDØDEN: Kasse på kasse med død laks heises opp på kaia på landbasen til Northern Lights Salmon i Balteskard i Sør-Troms, etter at dødelige alger har tatt livet av flere hundre tusen laks.Foto: Northern Lights Salmon AS
LAKSEDØDEN: Kasse på kasse med død laks heises opp på kaia på landbasen til Northern Lights Salmon i Balteskard i Sør-Troms, etter at dødelige alger har tatt livet av flere hundre tusen laks.Foto: Northern Lights Salmon AS

- Laksedøden kunne vært unngått i lukkede anlegg

Med lukkede anlegg på sjø av den typen Akvadesign i Brønnøysund har utviklet kunne laksedøden i forbindelse med algeoppblomstringen i oppdrettsfjordene vært unngått.

Leserinnlegg
Skrevet av28. mai 2019 20:06

I disse anleggene hentes vann i dypet etter å ha blitt kontrollert. Et eventuelt innslag av dødelige alger ville vært avdekket før de eventuelt pumpet vannet inn merdene.

Akvadesign fikk tildelt to forsknings- og utviklingskonsesjoner, (FOU-konsesjoner). Utviklingen har skjedd i samarbeid med uavhengige forskere ved Veterinærinstituttet. Naturvernforbundet besøkte et av disse anleggene i fjor.

Det finnes også andre spennende utviklingsprosjekter, men vi har valgt Akvadesign sitt siden vi kjenner best til det, og fordi det er bygger på erfaringer fra to FOU-konsesjoner.

Tette merder på sjø

Fisken svømmer inne i en tett merdduk laget av PVC. Utenpå denne har de montert et sikkerhetsnot av samme type som brukes på andre anlegg. For at PVC-duken skal kunne holde seg stram fyller de merdene med vann litt over havnivå. Trykket av vannet inne i merden blir dermed høyere enn trykket i omkringliggende vannmasser slik at den tette duken holdes stram.

Fisken får mosjon og avfall separeres

Vannet inne i i den tette merden settes i rotasjon ved hjelp av pumper. I tillegg til at fisken får mosjon av å svømme motstrøms, så bidrar strømmen til at fiskeskit og annet avfall havner ytterst, og følger duken ned mot bunnen av merden der det pumpes ut.

Avfall blir til biogass og næringsstoffer skilles ut

Avfallet som skilles ut blir så tørket og fraktet til anlegg som lager biogass av massene. Dette gir også mulighet til å ta vare på næringssalter som fosfor og nitrater. Foreløpig har de klart å samle rundt 70 prosent av avfallet. De fineste og mest oppløste massene sliter de fortsatt med å samle opp, men de jobber med løsninger for å fange opp mer av avfallet. Dyrking av tare og blåskjell for å fange opp næringssaltene som slippes ut har vært vurdert.

Solide betongringer rundt merdene

Rundt merden har Akvadesign støpt solide ringer av betong. Samtidig som dette gir mulighet til å montere kraner og annet utstyr inntil merden så fungerer de til å stabilisere PVC duken slik at den ikke revner.

Slipper ikke ut mikroplast og kobber

På betongkonstruksjonene har de også montert fôrtanker. Fôret går direkte ut i merden fra fôrtankene sammen med oksygen fra store tanker på land. De slipper derfor fôringsrør i plast som i konvensjonelle anlegg avgir store mengder mikroplast til havet, og de men har heller ikke behov for å benytte kobber mot gjengroing av nøtene.

Ikke lus og lite sykdom

De lukkede anleggene til Akvadesign har praktisk talt ikke lus, og det er derfor ikke behov for bruk av lusemidler. Bruk av lusemidler er som kjent et stort problem innenfor konvensjonelt oppdrett i åpne merder. Andre sykdommer på fisken er også reduser, og dermed også medisinbruken

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42

Fremtidsrettet fiskerinæring

Leserinnlegg
27. juli 2020 09:43

Hjartesukk frå ein olding til sjøs

Leserinnlegg
26. juli 2020 09:05

Global status for fiskeri og akvakultur

Kommentar
25. juli 2020 13:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.