ADVARTE: Spesialrådgiver Ulf Winter i Sintef Ocean advarte mot manglende algeovervåkning i fjor høst i en gjestekommentar i Fiskeribladet 10. september.Foto: Joar Grindheim
ADVARTE: Spesialrådgiver Ulf Winter i Sintef Ocean advarte mot manglende algeovervåkning i fjor høst i en gjestekommentar i Fiskeribladet 10. september.Foto: Joar Grindheim

Sintef advarte kraftig mot dødsalgene i fjor høst

Havbruk
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
23. mai 2019 09:51

Sintef-forsker Ulf Winther advarte mot oppblomstring av giftige alger i en gjestekommentar skrevet for Fiskeribladet allerede i september i fjor.

I innlegget sitt skrev Winther at en oppblomstring av giftige alger, som dekker et stort geografisk område, kan vi få i Norge også. 

Ropte VARSKO med store bokstaver

- At det ikke har skjedd på 25 år, må nesten regnes som en kuriositet, konkluderte forskeren 10. september i fjor i en gjestekommentar med tittelen VARSKO HER!

zoomFiskeribladet 10. september 2018.
Fiskeribladet 10. september 2018.

Forskeren viste til at den første store og spektakulære situasjonen sto oppblomstringen av Chrysochromulina polylepis for på Sør- og Sør-Vestlandet i 1988. Da ble en rekke oppdrettsanlegg slept til det man mente var trygge farvann, noe som skapte store oppslag i alle medier.

1991 førte Chrysochromulina leadbeateri til store tap i området fra Sør-Troms til Lofoten, samt at man fikk en stor oppblomstring av Alexandrium tamarense i Trondheimsfjorden og Midt-Norge i 1992.

Flere viktige spørsmål 

«Har vi et overvåkningssystem som kan bistå med å forutse algeoppblomstringer? Har vi folk med kompetanse på giftige alger og som kan gi oppdrettsselskapene råd?» spurte Winther retorisk i fjor høst og henviste til at en oppblomstring i et område med mye oppdrettsfisk kunne få svært store konsekvenser.

- Denne situasjonen bør virkelig bekymre den norske oppdrettsnæringen, skrev Winter om den mangelfulle algeovervåkningen.

Åtte måneder senere er dyretragedien et faktum. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.