FÅR KRITIKK: Oppdretterne får kritikk for ikke å prioritere arbeidet med bærekraft-utfordringene høyt nok. Det er Fiskeribladet enig i.Foto: Tom Lysø
FÅR KRITIKK: Oppdretterne får kritikk for ikke å prioritere arbeidet med bærekraft-utfordringene høyt nok. Det er Fiskeribladet enig i.Foto: Tom Lysø

Helt feil tidsbruk

Leder
22. mai 2019 05:00

Havbruksekspert og jurist Liv Monica Stubholt er ute med pekefingeren, og mener norske oppdrettere har vært mer opptatt av å fikse seg en utviklingstillatelse fremfor å løse bærekraft-utfordringene i dagens oppdrett. Det har ført til vekststopp i næringen, mener hun. Stubholt peker på en essensiell utfordring, og har nok rett i sin påstand når vi ser hvor mange som de siste to årene har skrevet søknader.

Første runde med utviklingstillatelser er nå ferdig, og 11 prosjekter har fått totalt 68 tillatelser. I tillegg vurderes åtte selskaper innenfor ordningen, men de har fremdeles ikke fått avklart om de vil få endelig tilsagn. Totalt dreier det seg om 77 ekstra tillatelser. Det er de store selskapene som går igjen blant dem som har fått gjennomslag for sine søknader.

Dersom vi ser på dem som ikke har fått løyve, 85 ulike prosjekter, så ser vi at det er mange små og mellomstore oppdrettere som har prøvd seg. Det er derfor naturlig å spørre om innsatsen de har lagt ned i søknadsarbeidet har vært verdt det. 

Det har skjedd lite for å løse luseproblemene de siste årene.

Stubholt mener nei, og hun tror næringen hadde fått mer igjen dersom de hadde jobbet med bærekraftsutfordringene i stedet for å jage en konsesjon de i utgangspunktet ville slite med å få. I dagens oppdrett er det primært utfordringen med lakselus som stopper planene om videre vekst. 

Det er også denne indikatoren som blir brukt som bærekraftsmål, og Stubholt har helt rett i sine synspunkt. Argumentet hennes er fornuftig, for hva har egentlig oppdretterne gjort med bærekraft-utfordringen de siste årene? Har vi sett noen reell bedring?

Sjømatorganisasjonene mener at mange har investert mye tid og penger på å jobbe med problematikken, men hverdagen viser noe annet. Vi virker ikke å være noe nærmere en luseløsning. 

Dessverre kan det virke som om oppdretterne har satset alt på å få vekst gjennom ekstra-tillatelsene. At vi i samme periode knapt har hatt vekst i tradisjonell oppdrettsvirksomhet, viser at Stubholt pirker borti en trend som ikke har vært bra. Vi håper derfor oppdretterne heller vil bruker tiden sin på å løse utfordringene som stopper den videre vekst.


MSC-merking på makrellen

Norske myndigheter tar Ices sin kvoteøkning på makrellen som inntekt for at arten skal få tilbake miljømerkingen MSC. Vi er ikke uenig, men mener makrellen først kan få miljømerkingen tilbake når det blir avklart hva totalkvoten for alle nasjonene blir. Øker de enkelte nasjonene sin andel, tilsvarende kvoteøkningen, tviler vi på at makrellen vil få merkingen tilbake. Dersom de enkelte nasjonene derimot viser måtehold, bør makrellen få merket tilbake. Ikke minst siden bestandene virker å være dobbelt så stor som først antatt.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...