I HARDT VÆR: Ottar Bakke satset sparepengene på oppdrett da han etablerte Ballangen Sjøfarm på begynnelsen av 2000-tallet. Nå rammes selskapet kraftig av algedøden som herjer i oppdrettsanlegg Troms og Nordland.Arkivfoto: Willy Hauge
I HARDT VÆR: Ottar Bakke satset sparepengene på oppdrett da han etablerte Ballangen Sjøfarm på begynnelsen av 2000-tallet. Nå rammes selskapet kraftig av algedøden som herjer i oppdrettsanlegg Troms og Nordland.Arkivfoto: Willy Hauge

Mister laks for 150 millioner kroner i algedød

Havbruk
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
21. mai 2019 09:10Oppdatert:
21. mai 2019 09:47

Det jobbes på spreng for å få oversikt over algesituasjonen i nord. Det som er mulig å slakte, blir slaktet før det er for sent. Død fisk blir hentet opp i store mengder, skriver NRK Nordland.

Kanalen kan fortelle at Ballangen Sjøfarm i Nordland er spesielt hardt rammet, og daglig leder Ottar Bakke beskriver situasjonen som svært alvorlig nå:

- Vi har mistet 2,7 millioner fisk, vel 3000 tonn. Det er godt over 50 prosent av fisken vi har, sier Bakke til NRK Nordland og estimerer et foreløpig verditap på mellom 150 og 200 millioner kroner.

Vurderer tiltak fra time til time

Algeoppblomstringen har skapt store problemer for oppdrettere i Troms og Nordland, og enorme mengder laks har rett og slett blitt kvalt.

NRK skriver at forskerne forventer at algene vil spre seg videre i dag, tirsdag. Ifølge prognosen så langt vest som til Årsteinen - ei øy i Vågan kommune i Nordland. Øya ligger øst for innløpet til Raftsundet i Austre Vågan.

- Oppdrettere har iverksatt tiltak og vurderer hva de kan gjøre fra time til time, sier regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Janne Andersen, til kanalen.

Vurderer dispensasjoner

Ifølge prognosen for vanntransport mandag ettermiddag/kveld vil strømmen ut Ofotfjorden vedvare de neste 24 timene. Dette vil kunne medføre spredning så langt vest som nevnte Årstein.

- Kapasiteten på dødfiskhåndteringen er fortsatt utfordrende, og for å minimere konsekvensene av algeoppblomstringen er Fiskeridirektoratet innstilt på å medvirke til at nødvendige midlertidige dispensasjoner fra regelverket blir gitt, innenfor forsvarlige rammer, skriver Fiskeridirektoratet.

Fortsatt rolig i Troms

IntraFish skriver at oppdretterne i Astafjord-området i Troms rapporterte mandag om nok et rolig døgn.

- Vi har ikke mottatt meldinger om algerelatert dødelighet i noen områder. Ved en rekke lokaliteter jobbes det fortsatt med å pumpe opp død fisk, men på de fleste lokalitetene regner aktørene med å være ferdige med dette arbeidet i løpet av dagen, skriver Fiskeridirektoratet.

Analyser av en prøve fra Mjøsund viser tilstedeværelse av Chrysochromulina spp, men algebildet kan være sammensatt, melder de videre.

Prognosen for vanntransport det kommende døgnet er utgående fra Astafjorden ved Mjøsund, og videre transport opp mot østsiden av Dyrøya. Hovedsakelig utgående vanntransport fra Tranøyfjorden, mens det er et komplekst strømbilde for Vågsfjorden.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...