UNDER ETTERFORSKNING: Selfangstbåten «Lance» blir nå etterforsket av politiet for forhold om bord på selskuten.Foto: Norsk Polarinstitutt.
UNDER ETTERFORSKNING: Selfangstbåten «Lance» blir nå etterforsket av politiet for forhold om bord på selskuten.Foto: Norsk Polarinstitutt.

Politiet etterforsker selfangstfartøyet «Lance»: -Jeg var livredd hele tiden

Etter at selfangstfartøyet «Lance» fikk besøk av politiet ved hjemkomst fra Vestisen, bekrefter politiet i Tromsø at de etterforsker forhold om bord.

Fangst
Jørn Mikael Hagen , Ole Erik Klokeide
23. mai 2019 15:35Oppdatert:
23. mai 2019 15:49

20 personer var om bord på selskuta «Lance», som nylig fangstet i Vestisen. 

- Men bare fem hadde havserfaring. Det skapte utrygghet, men sikkerheten fikk vi ikke snakke høyt om, sier et av mannskapene til Fiskeribladet.  Vedkommende var livredd store deler av turen.

Vedkommende har etter råd fra Sjømannsforbundet valgt å være anonym. Personen møter Fiskeribladet like etter å ha vært i samtale med politiet om forholdene om bord. 

Politiet bekrefter etterforskning

- Også politiet er innforstått med at jeg får være anonym, enn så lenge. Av hensyn til egen sikkerhet, forteller fiskeren til Fiskeribladet. Vedkommende var et av mannskapsmedlemmene på selfangstturen til Vestisen i april/mai.

Leder Elisabeth Wahlin for seksjon for grensekontroll og utlending i Troms politidistrikt, bekrefter overfor Fiskeribladet at de etterforsker forhold om bord på «Lance», men ønsker foreløpig ikke å utdype dette mer spesifikt. 

zoomAKSJON: «Lance» har lagt til kai, og det tradisjonsrike salget av selkjøtt går sin gang. Men kun kort tid i forveien hadde politiet aksjonert mot fartøyet.
AKSJON: «Lance» har lagt til kai, og det tradisjonsrike salget av selkjøtt går sin gang. Men kun kort tid i forveien hadde politiet aksjonert mot fartøyet.

Men det er på det rene at politiet om kvelden 14. mai, da «Lance» ankom Tromsø etter en drøy måneds fangsting, aksjonerte mot fartøyet på bakgrunn av en bekymringsmelding fra mannskap. Da hadde Fiskeribladet uken i forveien mottatt den samme bekymringsmeldingen, men med anstendig bønn om at vi ikke skrev noe i avisen før alle hadde mønstret av 16. mai.

Jumpere ble kommandert ut på isflak som fremsto usikre. Få hadde gjennomført sikkerhetskurs og vi fikk ingen arbeidsinstrukser.

Fisker om bord på "Lance"

Kontaktet politiet

Samme melding hadde også blitt sendt til Sjømannsforbundet. Og det var de som fant innholdet såpass alvorlig at de kontaktet politiet. Derfor aksjonerte politiet da «Lance» hadde lagt til kai i Tromsø. 

To personer med russisk statsborgerskap ble tatt hånd om av politiet da de ikke hadde gyldig arbeidstillatelse. Den ene hadde da blitt satt i land i skjul og kommandert over i «Meredian», som eies av samme rederi, og som lå til kai ved siden av. 

Men han ble raskt avslørt, da politiet også foretok en sjekk om bord i denne båten, og satt i varetekt. For den andre som oppholdt seg ulovlig, ble det fattet et utvisningsvedtak. 

- Russeren berget oss

- Paradoksalt nok var det den arresterte russeren som «berget» turen, sier fiskeren som var mannskap om bord på selfangstturen med «Lance», og som møter Fiskeribladet for å fortelle om forholdene om bord.

- Vi fikk avlivingskurs, og selve fangstingen ble utført etter forskriftene. Akkurat det er viktig å poengtere, men det er også det eneste jeg kan si noe positivt om. Ellers besto arbeidshverdagen av kjefting og kommandering. Blant annet ble jumpere kommandert ut på isflak som fremsto som usikre. Få hadde gjennomført sikkerhetskurs og vi fikk ingen arbeidsinstrukser. Så mye viktig arbeide ble opp til oss selv å lære underveis. Der var den nå arresterte russeren til god hjelp, forteller fiskeren.

Selfangsten 2019

Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt en tilskuddsordning for selfangstnæringen i 2019, med en ramme på 2,5 millioner kroner.

Det er fastsatt en kvote på 26 000 grønlandssel ett år og eldre i Vesterisen og 7000 grønlandssel i Østisen. Fangstperioden er fastsatt til å være 1. april-30. juni i Vesterisen, samt 20. mars - 1. juni i Østisen.

I fjor var det «Kvitungen» og «Ottar» som var på selfangst. Båtene «Meredian», «Ottar» og «Lance» er med på årets fangst.

Sikkerhetskurs

- Reder sier til Fiskeribladet at alle om bord ble kurset i sikkerhet?

- Sier han virkelig det? Det stemmer ikke i det hele tatt, svarer vedkommende.

- Når skjønte du selv at forholdene om bord ikke var slik de skal være?

- Fem minutter etter vi la fra kai, svarer mannskapsrepresentanten.

Den gamle selfangsttradisjonen er en utdøende næring. Fiskeren som møter Fiskeribladet synes det er svært trist om næringen dør ut, men mener det er næringen selv og uverdige forhold om bord på fartøy, som er næringens største trussel.

- Tidligere var det kamp om å få plass om bord på selskuter. Nå har det blitt kjent blant aktører på sjøen at selfangst er ei næring preget av useriøsitet, som man bør unngå, blir Fiskeribladet fortalt.

Jeg var livredd hele tiden. Det er truende adferd overfor mannskap. Og jeg var ikke den eneste om bord som sendte bekymringsmeldinger

Anonym fisker

Livredd

At de to russerne som politiet aksjonerte mot oppholdt seg ulovlig om bord, ble det øvrige mannskapet raskt klar over da skipsledelsen ikke la skjul på det. Og det påstås at de skal ha vært truende overfor mannskapet om at ingen måtte snakke med andre om dette etter landing.

- Jeg var livredd hele tiden. Det er truende adferd overfor mannskap. Og jeg var ikke den eneste om bord som sendte bekymringsmeldinger, forteller fiskeren videre.

- Hvilke reaksjoner forventer du at rederiet skal få?

- Det bli ryddige og lovlige forhold om bord. Dagens forhold er den største fienden for næringens fremtid. Jeg vil på det sterkeste fraråde andre til å mønstre på selfangst under dagens forhold, sier vedkommende. 

zoomTIL KAI: «Lance» har lagt til kai, og det tradisjonsrike salget av selkjøtt går sin gang. Men kun kort tid i forveien hadde politiet aksjonert mot fartøyet.
TIL KAI: «Lance» har lagt til kai, og det tradisjonsrike salget av selkjøtt går sin gang. Men kun kort tid i forveien hadde politiet aksjonert mot fartøyet.

Senke båten

Også et annet medlem av mannskapet, som Fiskeribladet har snakket med, reagerer kraftig på forholdene om bord på.

- Jeg har seilt på havet i mange år, men aldri opplevd noe lignende som dette. Man ble kommandert til å utføre oppgaver man ikke er utdannet eller kurset i. Hadde jeg visst dette på forhånd ville jeg aldri blitt med, sier vedkommende som beskriver arbeidshverdagen som full av roping og kjefting fra ledelsen om bord.

- Rederiet sier du truet med å senke båten?

- Det stemmer overhodet ikke og er en veldig drøy påstand. Skulle jeg svømt til land på egen hånd langt der ute i Vestisen? Men de var veldig opptatt av at vi ikke skulle snakke med noen etter at vi kom på land, sier vedkommende, som roser det øvrige mannskapet som trivelige mennesker som hadde et godt samhold om bord.

Flere bekymringsmeldinger

Inspektør Erlend Hanssen i Norsk Sjømannsforbundet bekrefter overfor Fiskeribladet at de fikk en bekymringsmelding fra et medlem om bord på selfangstskuten «Lance». 

Medlemmet skrev at fartøyet befant seg i Vestisen på selfangst og at de har stengt av wi-fi-nettet om bord. I meldingen til Sjømannsforbundet sto det også at de har ulovlige arbeidere om bord og at vedkommende mistenker sosial dumping. 

zoomINTET NYTT: Inspektør Erlend Hansen i Sjømannsforbundet er ikke overrasket over at politiet nå tar affære.
INTET NYTT: Inspektør Erlend Hansen i Sjømannsforbundet er ikke overrasket over at politiet nå tar affære.

- Vedkommende ba om bistand fra forbundet fordi mannskap skal ha blitt truet, sier han.

Hanssen sier videre at han har snakket med vedkommende, og innholdet i bekymringsmeldingen og opplysninger som kom frem i samtalen var så alvorlig at Sjømannsforbundet valgte å gå til politiet.

- Vi er ikke overrasket over politiets reaksjon og funn. Vi har fått flere bekymringsmeldinger over en lengre periode fra samme fartøy, sier Erlend Hanssen til Fiskeribladet. 

Les redernestilsvar i saken her.

Les skipperenstilsvar i saken her.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.