TROR PÅ NORSK HAVBRUKSTEKNOLOGI: Statssekretær Roy Angelvik (Frp) mener at norsk lakseeksport er beskjeden i forhold til de mulighetene som ligger i eksport av teknologi og kompetanse. Han snakket i går blant annet om norsk havbruksteknologi på landsmøtekonferansen til Sjømatbedriftene i Bodø.Foto: Agnar Berg
TROR PÅ NORSK HAVBRUKSTEKNOLOGI: Statssekretær Roy Angelvik (Frp) mener at norsk lakseeksport er beskjeden i forhold til de mulighetene som ligger i eksport av teknologi og kompetanse. Han snakket i går blant annet om norsk havbruksteknologi på landsmøtekonferansen til Sjømatbedriftene i Bodø.Foto: Agnar Berg

- Laks kan få et bedre rykte ved at Norge deler teknologikunnskap

Bruk av norsk havbruksteknologi og kompetanse i utlandet, vil bidra til å bedre det globale omdømmet for laks, mener statssekretær Roy Angelvik (Frp) i Nærings- og fiskeridepartementet.

Havbruk
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
14. mai 2019 10:31

Angelvik tror salg av norsk havbruksteknologi og kompetansen kommer til å bli viktigere enn salg av norsk oppdrettslaks i fremtiden.

Tilsvarer fire borettslag i Kina

- Norsk havbruksteknologi og kompetanse etterspørres ute i verden. Jeg mener at vi ikke skal være redd for å dele den teknologien vi utvikler her i landet med andre. Vi må sørge for at de som produserer laks i utlandet gjør det med norsk utstyr, sier Angelvik og legger til at norsk lakseeksport er beskjeden i forhold til de mulighetene som ligger i eksport av teknologi og kompetanse.

Norsk havbruksteknologi

Norsk havbruksteknologi og kompetanse brukes i oppdrett over hele verden.

Noen frykter imidlertid at vi skaffer utlendingene utstyr og kompetanse slik at de tar opp kampen med Norge i lakseproduksjon.

Andre mener at vi bør dele både teknologi og kompetanse og at de to blir viktigere salgsobjekter i framtida enn laks.

Angelvik var på landsmøtekonferansen til Sjømatbedriftene, tidligere NSL, i Bodø i går og snakket om blant annet havbruksteknologi.

Litt fleipete sa han at den norske lakseproduksjonen ikke er større enn at den dekker matbehovet til fire borettslag i Kina.

I fjor var endte den norske lakseeksporten på 1,1 million tonn og eksportverdien var 67,8 milliarder kroner.

Enig med Angelvik

Even Søfteland i rådgivingsselskapet Capmare, sier at han er enig med Angelvik at eksport av havbruksteknologi og kompetanse kan bli viktigere økonomisk for Norge enn eksport av laks.

Men han ser betenkeligheter med det.

zoomBLIR VIKTIGERE: Even Søfteland i Capmare mener at eksport av norsk havbruksteknologi og kompetanse blir viktigere. Men det er betenkeligheter ved det også, mener han.
BLIR VIKTIGERE: Even Søfteland i Capmare mener at eksport av norsk havbruksteknologi og kompetanse blir viktigere. Men det er betenkeligheter ved det også, mener han.

- Vi kan ikke ende opp med at det er vi som utvikler teknologien, så selger vi den og andre høster gevinsten, sier han.

Søfteland sier at man i Norge må satse på utvikling av både landbaserte og lukkede anlegg. Men at hovedfokuset på teknologiutvikling bør skje der Norge har et komparativt fordel, nemlig åpne merder i sjø.

Blir som i dag

Angelvik tror mesteparten av norsk lakseproduksjon i framtiden vil skje på samme måte som i dag. Men at lukkede merder kan være svaret i områder der miljøsituasjonen er krevende.

Når det gjelder landbaserte anlegg tror Angelvik at de også vil bli en del av framtiden. Men på kort sikt vil det være til produksjon av stor smolt.

Fiskeribladet har tidligere skrevet at enkelte i laksenæringen mener at det er dumt å selge norsk teknologi og kompetanse for landbasert oppdrett til utlandet fordi utlendingene da vil bygge landbaserte matfiskanlegg som vil konkurrere med norsk lakseoppdrett.

Utenlandsk konkurranse

Styreleder i Sjømatbedriftene, Håvard Høgstad, sier at det vil være som å stikke hode ned i sanden om man skal stoppe teknologiutviklingen bare fordi den fører til utenlandsk konkurranse på lakseoppdrett.

zoomMÅ VÆRE NYTTIG: Håvard Høgstad er daglig leder i Arnøy Laks og styreleder i Sjømatbedriftene. Han mener at det må utvikles havbruksteknologi som de norske oppdretterne har bruk for.
MÅ VÆRE NYTTIG: Håvard Høgstad er daglig leder i Arnøy Laks og styreleder i Sjømatbedriftene. Han mener at det må utvikles havbruksteknologi som de norske oppdretterne har bruk for.

- Når det gjelder om norsk havbruksteknologi kan bli økonomisk viktigere enn produksjon av laks i Norge, så er jeg ikke i tvil om at vi har utviklet en havbruksteknologi som er verdensledende. Men det er vanskelig å sammenligne den økonomiske betydningen av en primærproduksjon med salg av teknologi som har hatt en lang utviklingsfase, sier Høgstad til Fiskeribladet.

Høgstad sier at han er positiv til utvikling av ny havbruksteknologi, men at det viktig at det også satses på videreutvikling av tradisjonell oppdrett i åpne merder.

- Vi må utvikle teknologi vi selv har bruk for, sier han.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.