RESTRÅSTOFF: Sjømatbarometeret til PWC peker på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.Arkivfoto: Torhild Måkestad Martinussen
RESTRÅSTOFF: Sjømatbarometeret til PWC peker på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.Arkivfoto: Torhild Måkestad Martinussen

Fiskerne forsyner måker med mat for hundrevis av millioner i form av restråstoff

Hendelser
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
7. mai 2019 08:37

- Vi bør ha større fokus på økt foredling i Norge, både for å stimulere til en økt verdiskaping men også for å sikre en bærekraftig utnyttelse av en verdifull ressurs. Dette er en utvikling vi i større grad ønsker å legge til rette for, sier Inger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge i pressemeldingen.

zoomInger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge.
Inger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge.

I dag består størsteparten av eksporten av fisk fra Norge av hel fisk, noe som betyr et betydelig tap av verdiskaping. I tillegg til at mesteparten av fisken blir eksportert hel, peker også Sjømatbarometeret på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.

- Vi bør gå fra å være råvareleverandør til å bygge en industri. Flere rapporter peker på muligheter for mer foredling i Norge. Merkevarebygging, produkt- og teknologiutvikling er helt sentrale elementer for økt lønnsomhet og konkurranseevne i fremtiden. Denne utviklingen ønsker vi i Innovasjon Norge å være en del av, legger Solberg til.

Sjømatmessen

  • 2019 er det 26. året på rad hvor Innovasjon Norge arrangerer norsk fellesstand på Seafood Expo Global (SEG) og 6. året for den parallelle messen Seafood Processing Global (SPG).
  • Messen arrangeres fra 7. - 9. mai i Brussel og er verdens største sjømat og teknologimesse. Messen har over 1850 utstillere fra 79 land.???
  • Det er forventet over 28 000 besøkende til messen.??
  • Norge eksporterte 2,7 millioner tonn sjømat for tilsammen 99 milliarder kroner i 2018. Det er en volumøkning på 4 prosent og en verdiøkning på 5 prosent, eller 4,6 milliarder kroner mer enn i 2017. 
  • Dette tilsvarer 37 millioner måltider sjømat hver dag hele året, eller 25 700 måltider per minutt. 
  • (Kilde: Sjømatrådet)

Norge eksporterte sjømat for 99 milliarder kroner i 2018. Sjømatnæringen ønsker å øke verdiskapingen ytterligere gjennom økt foredling, skriver Innovasjon Norge i sin pressemelding og henviser til PwC sitt «Sjømatbarometer 2019», som ble gjort kjent tidligere i år.

For øvrig er nærmere 90 norske utstillere denne uken i Belgia for å vise frem norske sjømatprodukter, teknologi og løsninger, når verdens viktigste sjømatmesse, Seafood Expo Global og Seafood Processing Global går av stabelen i Brussel.

Fiskeribladet er på plass i Brussel og kommer med mer stoff fra sjømatmessen i løpet av dagen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...