RESTRÅSTOFF: Sjømatbarometeret til PWC peker på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.Arkivfoto: Torhild Måkestad Martinussen
RESTRÅSTOFF: Sjømatbarometeret til PWC peker på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.Arkivfoto: Torhild Måkestad Martinussen

Fiskerne forsyner måker med mat for hundrevis av millioner i form av restråstoff

Hendelser
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
7. mai 2019 08:37

- Vi bør ha større fokus på økt foredling i Norge, både for å stimulere til en økt verdiskaping men også for å sikre en bærekraftig utnyttelse av en verdifull ressurs. Dette er en utvikling vi i større grad ønsker å legge til rette for, sier Inger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge i pressemeldingen.

zoomInger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge.
Inger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge.

I dag består størsteparten av eksporten av fisk fra Norge av hel fisk, noe som betyr et betydelig tap av verdiskaping. I tillegg til at mesteparten av fisken blir eksportert hel, peker også Sjømatbarometeret på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.

- Vi bør gå fra å være råvareleverandør til å bygge en industri. Flere rapporter peker på muligheter for mer foredling i Norge. Merkevarebygging, produkt- og teknologiutvikling er helt sentrale elementer for økt lønnsomhet og konkurranseevne i fremtiden. Denne utviklingen ønsker vi i Innovasjon Norge å være en del av, legger Solberg til.

Sjømatmessen

  • 2019 er det 26. året på rad hvor Innovasjon Norge arrangerer norsk fellesstand på Seafood Expo Global (SEG) og 6. året for den parallelle messen Seafood Processing Global (SPG).
  • Messen arrangeres fra 7. - 9. mai i Brussel og er verdens største sjømat og teknologimesse. Messen har over 1850 utstillere fra 79 land.???
  • Det er forventet over 28 000 besøkende til messen.??
  • Norge eksporterte 2,7 millioner tonn sjømat for tilsammen 99 milliarder kroner i 2018. Det er en volumøkning på 4 prosent og en verdiøkning på 5 prosent, eller 4,6 milliarder kroner mer enn i 2017. 
  • Dette tilsvarer 37 millioner måltider sjømat hver dag hele året, eller 25 700 måltider per minutt. 
  • (Kilde: Sjømatrådet)

Norge eksporterte sjømat for 99 milliarder kroner i 2018. Sjømatnæringen ønsker å øke verdiskapingen ytterligere gjennom økt foredling, skriver Innovasjon Norge i sin pressemelding og henviser til PwC sitt «Sjømatbarometer 2019», som ble gjort kjent tidligere i år.

For øvrig er nærmere 90 norske utstillere denne uken i Belgia for å vise frem norske sjømatprodukter, teknologi og løsninger, når verdens viktigste sjømatmesse, Seafood Expo Global og Seafood Processing Global går av stabelen i Brussel.

Fiskeribladet er på plass i Brussel og kommer med mer stoff fra sjømatmessen i løpet av dagen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...