LOFOTREGULERINGER: Fiskeridirektoratets sjøtjeneste under en inspeksjon i vinter. Torsdag møter de fiskere og fiskerorganisasjonene for å utveksle erfaringer fra årets lofotfiske.Illustrasjonsfoto: Fiskeridirektoratet Region Nord/Sjøtjenesten
LOFOTREGULERINGER: Fiskeridirektoratets sjøtjeneste under en inspeksjon i vinter. Torsdag møter de fiskere og fiskerorganisasjonene for å utveksle erfaringer fra årets lofotfiske.Illustrasjonsfoto: Fiskeridirektoratet Region Nord/Sjøtjenesten

Lofotfisket under lupen - alle redskapsgrupper invitert til møte

Torsdag møtes fiskerorganisasjonene og fiskerimyndighetene for å oppsummere årets lofotsesong, og diskutere neste års lofotreguleringer. - Alle redskapsgrupper er invitert og det skal være høyt under taket, sier Janne Andersen i Fiskeridirektoratet.

Fiskeri
Silje Helene Nilsen
Mobil 45275020
7. mai 2019 18:45

Med ønske om å få bukt med gnisninger og konflikter mellom ulike redskapsgrupper på Lofothavet, ble det i forkant av 2018-sesongen tatt initiativ til en egen forskrift med lokale reguleringer for lofotfisket. Fiskerne har selv hatt en sentral rolle i utformingen av forskriften sammen med Fiskeridirektoratet i Nordland, og partene har møttes til evaluering etter de to siste lofotsesongene.

Med årets lofotfiske vel overstått, samler Fiskeridirektoratet igjen troppene for å oppsummere hvordan vinterens lofotsesong har gått for seg. Det skjer i Bodø førstkommende torsdag med representanter fra fiskerorgansisasjonene, Kystvakta og Sjøtjenesten til stede.

- Alle redskapsgrupper er invitert og det skal være høyt under taket. Vi skal gå grundig gjennom aktiviteten som har vært i Lofoten i vinter, diskutere hvordan reguleringene har fungert og om vi har hatt avvik og regelbrudd. Vi vil også komme inn på neste års reguleringer, sier regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet i Nordland.

zoomEVALUERER LOFOTSESONGEN: Regiondirektør for Fiskeridirektoratet i Nordland, Janne Andersen, inviterer til møte om lofotfisket og lofotreguleringene torsdag 9. mai.
EVALUERER LOFOTSESONGEN: Regiondirektør for Fiskeridirektoratet i Nordland, Janne Andersen, inviterer til møte om lofotfisket og lofotreguleringene torsdag 9. mai.

Ønsker minst mulig regulering

Foreningen «Fiskerne på Røst», som allerede har tatt til orde for endringer i neste års lofotreguleringer etter en brukskonflikt i vinter på Åfjordfeltet, har også bedt om å få være med på evalueringsmøtet. Det har Fiskeridirektoratet sagt ja til. Røst-fiskerne hevder overfor Fiskeribladet å kunne dokumentere at snurrevadfartøy både har brutt regelen om minsteavstand på 0,2 nautiske mil til faststående bruk, samt forbud mot torskefiske om natta, og vil ha snurrevadflåten bort fra Åfjordfeltet. Andersen sier hun ikke har god nok kjennskap til saken til å gå inn i diskusjonen, men sier at den høyst sannsynlig vil bli tema under torsdagens møte.

Andersen sier at Fiskeridirektoratets utgangspunkt er et ønske minst mulig reguleringer.

- En del kjøreregler når det gjelder for eksempel avstandskrav, merking og innmelding av bruk, kan være greit å ha, men å regulere faste areal til ulike bruksklasser vil vi helst gjøre minst mulig av. Dette må kontrolleres, og det er heller ikke sikkert at fisken dukker opp på de feltene vi tror, slik vi har sett eksempler på i vinter, sier regiondirektøren.

Lokale reguleringer under lofotfisket:

  • Etter en del konflikter mellom redskapsgruppene på Lofothavet i 2017, tok fiskerorganisasjonene og Fiskeridirektoratet initiativ til en egen «Forskrift om lokal regulering av lofotfisket»
  • Etter en høring og et fiskermøte om saken kom forskriften i sin første utgave foran fjorårets lofotsesong, og senere er så resultatene evaluert og drøftet på nye møter som utgangspunkt for endringene som nå er kommet.
  • 2019-utgaven av lofotreguleringene trådte i kraft 1. mars og varte til 15. april. I denne perioden var det blant annet forbud mot å fiskemed snurrevad nærmere enn 0,2 nautiske mil fra faststående redskaper og forbud mot direktefiske etter torsk med snurrevad mellom kl. 20.00 og 06.00.

Krever samarbeid og respekt

Lineflåten har til nå vært eneste redskapsgruppe som har fått tildelt sitt eget felt, dette utenfor Henningsvær. I år ble det også opprettet to såkalte henstillingsområder for snurrevadflåten - ett ved Staven utenfor Røst og ett utenfor Henningsvær.

- I henstillingsområdene har man ikke de samme juridiske rettighetene som på egne felt, men andre bruksklasser oppfordres til å ikke sette bruk der, og det har fungert fint, sier Andersen.

Skal lofotfisket kunne avvikles uten de strenge reguleringene sier Andersen at en viktig forutsetning er at fiskerne samarbeider godt og har respekt for hverandre.

- Det er grunnleggende. I enkelte tilfeller har vi hørt at kommunikasjonen nok kunne vært bedre, sier hun.

Vurderer alle forslag

Foreløpig har ikke Fiskeridirektoratet fått noen klare tilbakemeldinger på at forskriften bør endres. 

- Men jeg er helt sikker på at det vil komme forslag under torsdagens møte. Vi vil selvfølgelig vurdere alt som kommer inn, sier Andersen.

Deretter vil Fiskeridirektoratet sende sitt forslag til neste års lofotreguleringer ut på høring.

- Alle skal få komme til orde, også industrien, sier Andersen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.