STORSATSING: Levendefangst med Bernt Oskar utenfor Havøysund slutten av april.Foto: Eskild Johansen (drone)
STORSATSING: Levendefangst med Bernt Oskar utenfor Havøysund slutten av april.Foto: Eskild Johansen (drone)

Framtidsrettet satsing på levende-torsk

Leder
6. mai 2019 05:00

Reder-brødrene på fiskebåten «Bernt Oskar» er framtidsrettet, og startet allerede i 2003 å jobbe med levendelagring av torsk. Siden er de blitt pionerer på dette fiskeriet, og de har helt rett i sin konklusjon i at torskesesongene må forlenges skal næringen utvikle seg videre. Derfor var det også riktig av myndighetene å utvide levendelagringsperioden fra 12 til 20 uker. 

I år var det 16.840 tonn er i år satt av til bonus i ferskfiskordningen og 3000 tonn torsk var satt av til kvotebonusen for levendelagret torsk. Startdatoen var satt sent, til 4. mars for levendefiske-ordningen, noe som kan være er avgjørende for at ordningen vil ha en positiv effekt for landindustrien som skal bearbeide denne fisken.

Mer levendelagring kan gi flere helårige arbeidsplasser.

Det at levendelagringsperioden ble utvidet med åtte uker førte også til et nytt regelverk. Nå må torsk som står i merder utover 12 uker knyttes til en oppdrettskonsesjon. Bakgrunnen for regelendringen var et generelt ønske om å myke opp regelverket, samt at det vil kunne gi næringen ny kunnskap om lengre lagring av torsk. Dessuten er det selvsagt viktig i et industriperspektiv. Mer levendelagring kan nemlig gi flere helårige arbeidsplasser.

Nettopp derfor er det spennende det Kransvik-rederiet har satset på, og fått til. «Bernt Oskar», en 36,5 meter lang snurrevadbåt, er den tredje i rekken av båter med samme navn fra familierederiet fra Sørvågen. Det er denne de bruker til å ta torsken for levendelagring med. Nå har det vært i Havøysund-området for å ta torsken, og det er Tobø Fisk som nyter godt av torsken de fanger. 

Det er samtidig viktig at vi lykkes, for levendelagring kan bli enda viktigere fremover. Det vil gi det oss også mulig til å strekke sesongen ytterligere, noe som vil gi flere arbeidsplasser, mer helårig levering av torsk i markedene og dermed igjen høyere priser. Med andre ord en skikkelig vinnerkombo.

Nå blir det opp til resten av næringen og forvalte gullet videre, og klare å bygge opp et marked for torskeproduktene resten av året. Kanskje derfor flere enn Kransvik-brødrene bør begynne å satse denne fremtidsrettede formelen.


Riktig med økte bøter

Bøtene for fiskesmuglerne som tar med seg ulovlig fisk ut av Norge dobles nå til 8000 kroner og i tillegg 200 kroner per kilo fisk eller fiskevare. I 2018 var det totalt 68 beslag av over 6,5 tonn fisk. Så langt i år er det beslaglagt over 2,3 tonn. Trolig er det store mørketall på hvor mye fisk som smugles ut, noe som tilsier at det ikke bare er bøtene som opp. Jakten på lovbryterne må intensiveres, både med mer tilstedeværelse på grensen, samt bedre kontroll av turistfiskeanleggene. Likevel spør vi oss om 8000 kroner er nok til å skremme smuglere fra å ta med seg for mye fisk ut av landet. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.