FRA TROMSØ TIL TRÆNA: - Aloha! Morten Rudi Johansen og Kine Olaisen forlot bylivet i Nordens Paris, og driver nå kafé på Nordlands Hawaii.Foto: Kenneth Didriksen
FRA TROMSØ TIL TRÆNA: - Aloha! Morten Rudi Johansen og Kine Olaisen forlot bylivet i Nordens Paris, og driver nå kafé på Nordlands Hawaii.Foto: Kenneth Didriksen

De driver kafé i Norges eldste fiskevær - og lokal fisk er en selvfølge på menyen

For to år siden forlot Morten Rudi Johansen og Kine Olaisen storbylivet i Tromsø til fordel for storhavet i Træna. Her stortrives de som kafévertskap for fastboende og gjester i fiskeværet

Samfunn
Kenneth Didriksen
3. november 2019 17:40

- Det har gått bedre enn forventet. Jeg tror at folk setter pris på å ha en slik samlingsplass her på Træna, sier Morten til Fiskeribladet. 

Tok det store steget

Han er opprinnelig helgelending, men bodde i mange år i Tromsø, før han og Kine - relativt impulsivt - pakket flyttelasset og satte kursen ut i havet. Da hadde de kjøpt seg hus i Træna, Morten hadde solgt firmaet i Tromsø og Kine hadde sagt opp jobben som kokk i Tromsø. 

Ingen av dem hadde jobb på Træna da de flyttet. De visste at de måtte skape sin egen arbeidsplass. Så da tilbudet om å overta øyas lokale spisested kom, var de ikke sene med å slå til.

- Det har vært masse jobb, men det er en veldig fin måte å bli kjent med folk. Vi har ikke angret, forteller Kine.

zoomØYSAMFUNN: Træna er en av Norges minste kommuner og ligger 33 nautiske mil ut på Helgelandskysten. Øygruppen er et kjent som landets eldste fiskevær.
ØYSAMFUNN: Træna er en av Norges minste kommuner og ligger 33 nautiske mil ut på Helgelandskysten. Øygruppen er et kjent som landets eldste fiskevær.

Aloha

- Det er mange som stusser når de ser navnet på kafeen. Men det har sin bakgrunn i en viktig og god trænahistorie, forteller Morten. Theodor Holmen emigrerte i 1898 fra Træna til Honolulu på Hawaii. Tre år etter Theodors avreise blir lillesøsteren Alma født. De to søsknene møtes aldri, men i 1925 får Alma et kamera i posten fra sin bror på Hawaii. 

Alma lærer seg fotokunsten, tar portrettbilder av trænværingene og sender bilder til broren i Hawaii, 10 000 nautiske mil unna. Deres brev- og bildeutveksling blir en personlig dokumentasjon av liv og levnet fra to øysamfunn i ulike deler av verden. Historien er blitt til prosjektet Træna - Hawaii, og overalt på Træna kan man møte historien om Alma og Theodor i form av bilder og historie.

Les den rørende historien om søskenparet fra Træna her

Navnet

Og da er det helt naturlig at også kafeen speiler tilknytningen til øysamfunnet på den andre siden av verdenshavene.
«Naar venner mødes herude siger dem først «Aloha», og naar dem sjiles siger dem bestandig «Aloha Oi», som betyder; Intil vi mødes ijen», skriver Theodor i ett av sine brev til Alma. For en møteplass på Træna er derfor Aloha et treffende og godt navn.

- Med en slik forhistorie, er det klart vi måtte holde på navnet, smiler Morten.

zoomSOMMER PÅ KAIA: Kine Olaisen og Morten Rudi Johansen henter mye av omsetningen sin i løpet av sommermånedene - da er det mange som besøker vesle Træna på Helgeland.
SOMMER PÅ KAIA: Kine Olaisen og Morten Rudi Johansen henter mye av omsetningen sin i løpet av sommermånedene - da er det mange som besøker vesle Træna på Helgeland.

Festivaltid om sommeren

Det er om lag 450 innbyggere i øykommunen, så selv om havfolket er flinke til å støtte opp om sitt lokale spisested, er kundegrunnlaget relativt lite. Derfor er det gull verdt for kafévertene at folketallet på Træna i løpet av noen hektiske sommerdager mangedobles i forbindelse med den årlige Trænafestivalen som hver sommer samler tusenvis av festivaldeltagere til musikkopplevelser på den vesle øya. 

Træna

  • Kommune og øygruppe på Helgeland i Nordland. 
  • Om lag 460 innbyggere, der de fleste bor på Husøy. 
  • Træna er kjent som landets eldste fiskevær, med oldtidsfunn fra nærmere 9000 år tilbake. 
  • Fiskeri har til alle tider vært en naturlig hovednæring på Træna, og hjørnesteinsbedriftene Modolv Sjøset Fisk AS og Pelagia sysselsetter i høysesongen over 100 personer til sammen.
  • Trænafestivalen har siden 2003 satt Træna på kartet og den internasjonale musikkfestivalen gjør at folketallet tidobles hver juli.

Under Trænafestivalen henter Kine og Morten inn om lag50 prosent av årsomsetningen.

- Da koker det her på Træna, forteller de. I løpet noen travle festivaldager selger Kine, Morten og innleide medhjelpere lassevis av burgere og annen fristende festivalmat. En slager på festivalmatfronten er den ganske enkle og velsmakende retten fiskekake på gaffel!

- Det er blitt en kjempesuksess, forteller kafévert Morten. Og det å satse på lokalt fisket sjømat er nærmest en selvfølge, når man har base i Norges eldste fiskevær - langt ute på Helgelandskysten. Spiser du fish &chips på Træna kan du være sikker på at den er lokalt fangstet.

Aktivitet om vinteren også

Selv om perioden mai til august er den desidert mest travle ved Aloha kafé, er det mange som tar turen innom også om høsten og vinteren.

- Vi har stadig vekk fiskere som leverer fangst her på øya og som samtidig kommer inn på kafeen for en matbit, kan Morten fortelle. Han og Kine har også planer om en egen sushiaften på kafeen nå i november. Da kommer den lokale kjendiskokken «Lovundkokken» på besøk til Træna for å stelle i stand.

- Og all fisken som blir brukt kommer fra fiskemottaket her, eller lakseoppdrettet som er her på Træna, opplyser Morten Rudi Johansen. Oppdrettsselskapet Nova Sea har lokalitet rett utenfor «stuedøra» på øya, og således er laksen også lokal.

- Vi regner også med å stelle i stand julebord, legger Morten til.

zoomLAGER LOKAL MAT: Kine Olaisen og Eirin Blomsø fra Træna håper å nå ut til mange kunder i lokalmarkedet med sine lokale fiskekaker.
LAGER LOKAL MAT: Kine Olaisen og Eirin Blomsø fra Træna håper å nå ut til mange kunder i lokalmarkedet med sine lokale fiskekaker.

Får ikke «øysjuka»

Flere var skeptiske til at Morten og Kine kom til å finne seg til rette som fastboende på Træna.

- Det var mange som sa at vi kom til å merke det godt når vinteren kom. Når vinden røsker hurtigbåten ligger stille på grunn av uvær. Men vi har ikke merket noe til «øysjuka», smiler Kine.

- Og det er jo ikke ordentlig vinter her heller. Ingenting i forhold til i Tromsø, legger hun til. Så paret har ikke angret i det hele tatt på det noe utradisjonelle retningsvalget.

- Vi har det godt på Træna. Og føler vi for å ta oss noen dager byliv, og få litt andre impulser, så ligger jo Træna sentralt til. Vi har alle muligheter, smiler Morten.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.