PÅ JORDET: Jonny Finstad, stortingsrepresentant for Nordland Høyre og representant i Transport og kommunikasjonskomiteen, mener SVs forslag når det gjelder overføring av «pliktkvoter» fra trål til kyst, er helt på jordet.Foto: Privat
PÅ JORDET: Jonny Finstad, stortingsrepresentant for Nordland Høyre og representant i Transport og kommunikasjonskomiteen, mener SVs forslag når det gjelder overføring av «pliktkvoter» fra trål til kyst, er helt på jordet.Foto: Privat

- SVs pliktbløff i Stortinget

Fiskere som har pantsatt hus og hjem, kjøpt seg fiskekvoter- og lyktes med å skapt arbeidsplasser, kan med SVs politikk risikere å få konfiskert kvoten, og naboen får samme kvote tildelt gratis av SV.

Leserinnlegg
Skrevet av30. april 2019 12:36Oppdatert:
30. april 2019 12:54

Stortinget avviste nylig forslag fra SV om at trålkvoter med tilbuds- og bearbeidingsplikt skulle konfiskeres og overføres kystflåten. SV ville gi inntrykk av at mange hundre arbeidsplasser i fiskeindustrien ikke ville bli satt i fare, derfor skulle aktivitetsplikten bestå. Det var selvsagt en bløff.

Helt på jordet

SV ble gjennomskuet av de andre partiene - bortsett fra Rødt. De fleste vil jo forstå at når trålkvoten er fjernet, så kan det ikke være aktivitets eller bearbeidingsplikt på råstoff som ikke lenger leveres til anlegget.

Juridisk er jo dette helt på jordet, forslagene fremstår som fullstendig ulogiske, og ville selvsagt fjernet mange hundre fiskeindustriarbeidsplasser i lokalsamfunn og hjørnesteinsbedrifter langs kysten - som i Melbu, Stamsund, Båtsfjord og Hammerfest.

SV har heller ingen prinsipielle bekymringer med å refordele konfiskerte trålerkvoter som uomsettelige gratiskvoter for kystflåten. De fleste av dagens kystfiskere har betalte for kvoten sin. Mulig SV tenker likebehandling i næringa med å inndra også kystfiskernes kvoter - for så å refordele disse også som uomsettelige gratiskvoter?

Tilbake til fortiden

Enhver næringsdrivende, også de som lever av naturresursene, inkludert fiskere, utvikler sin egen virksomhet og skaper verdier som kan selges eller overføres til neste generasjon. Det er en del av motivasjonsgrunnlaget for å skape utvikling, verdier og arbeidsplasser. Uomsettelige kvoter bryter med det prinsippet.

Men folkens, SV vil altså tilbake til fortiden. Staten skal bli den nye væreieren. Privilegier som deles ut får man ikke eie eller skape egne verdier av. Det er folkets og ikke fiskernes eiendom.

Retorikken fra SV har vært hard. Fisken skulle føres tilbake til folket og kvotebaronene på kysten skulle fjernes. Selv om Røkke forlengst har solgt trålkvotene, fortsetter SV å bruke symbolkraften. Hjemfall til kystbefolkningen og opprør mot de rike fiskerne er følelsen SV ønsker å skape.

Fiskerinæringen er ikke perfekt, men fiskere som har pantsatt hus og hjem, kjøpt seg fiskekvoter- og lyktes med å skapt arbeidsplasser, kan altså med SV sin politikk risikere å få konfiskert kvoten, og naboen får samme kvote tildelt gratis av SV.

Ingen bløffing

Fiskerinæringen går så det suser. Forvaltningen etter kvoteinnføringen har vært en suksess og den teknologiske utvikling har vært stor. Optimismen er tilbake. Fiskerne tjener penger og ungdommen vil tilbake til yrket.

De politiske partiene utenom SV og Rødt vil fortsatt ha en variert flåtestruktur som sikrer helårig fangst og arbeidsplasser, og står fast ved avtalen om fordeling mellom flåtegruppene. Alle partier ønsker et pliktsystem som fungerer bedre. Det skal regjeringen straks legge fram sak til Stortinget på.

Jeg tror fiskerne og kysten vil heie på partier som ikke bløffer i fiskeripolitikken, men som tar ansvar, forener krefter og skaper en moderne og forutsigbar fiskeripolitikk, som skaper verdier og står seg over tid - under skiftende regjeringer. Det vil fiskerne og kysten tjene på.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Mulighetene finnes i havet

Kommentar
28. juni 2020 11:02

Debatt: - Hev U-864

Leserinnlegg
27. juni 2020 19:08

Grumsete vann i RAS-produksjon av fisk

Kronikk
27. juni 2020 10:29
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.