Valgte blått: Student Kine Merethe Skille ved Nord universitet i Bodø.Foto: Privat
Valgte blått: Student Kine Merethe Skille ved Nord universitet i Bodø.Foto: Privat

Flere søkere på akvakultur enn medisin

Der er flere søkere per studieplass til opptak ved studiet «Akvakultur og ledelse» i Bodø enn ved medisinstudiene i Bergen og Tromsø. Mer enn noen gang tidligere strømmer dessuten jenter til blå studier langs hele kysten.

Samfunn
Bent-Are Jensen
30. april 2019 08:18Oppdatert:
9. mai 2019 14:25

Det er 4,8 unge mennesker per studieplass som har studiet i Bodø som førstevalg - mot 4,7 til medisinstudiene ved universitetene både i Bergen og Tromsø. Det viser tall fra Samordna opptak.

zoomGLEDER SEG OVER SØKERTALL: Det er ikkje moderne kunst på kontorveggen bak dekan Ketil Eiane. Det er et fotografi av to stamkveiter i en tank i forskningsparken Mørkvedbukta i Bodø. Bildet er tatt av en kollega, professor i marin økologi, Galic Hoarau.
GLEDER SEG OVER SØKERTALL: Det er ikkje moderne kunst på kontorveggen bak dekan Ketil Eiane. Det er et fotografi av to stamkveiter i en tank i forskningsparken Mørkvedbukta i Bodø. Bildet er tatt av en kollega, professor i marin økologi, Galic Hoarau.

- Dette er litt som å sammenligne epler og pærer, men årets tall forteller noe om trykket på de blå studiene her i landet. Det må poengteres at disse studentene jo ikke har samme karaktersnitt, sier dekan ved fakultetet Biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet, Ketil Eiane, til IntraFish.

Viser hvor attraktivt studiet er

- Dessuten har medisinstudiet i Oslo vesentlig høyere antall søkere per studieplass, men likevel. Førsteprioritetssøkere per studieplass blir brukt som en mal på hvor attraktivt et studium er, understreker Eiane.

Fakultetet Biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet har hovedcampus i Bodø. Universitetet har flere blå studieretninger, men «Bachelor i akvakultur og ledelse» er det største.

Stor etterspørsel

- Søkertallet har bygget seg opp over tid, særlig har interessen økt i løpet av de siste fem til ti årene, ikke bare her i Bodø, men også nasjonalt. Vi er stolte over å ha nesten fem søkere per studieplass, men det peker også på et problem. Ungdommen strømmer til, men vi får ikke utdannet tilstrekkelig mange, og det til tross for at det er etterspørsel i arbeidslivet etter studentene våre, sier Eiane.

Jeg har alltid vært interessert i havnæringene. Jeg er veldig fornøyd med valget jeg tok, og ser for meg ei framtid i denne næringa

Kine Merethe Skille (22), student ved havbruksdrift og ledelse

Nord universitet kan ta opp bare 40 nye akvakultur-studenter hvert år. Dekanen ønsker seg minst tre ganger så mange, i første omgang. Men der er ikke nok fasiliteter på universitetet, for eksempel mangler det laboratorieplasser for å kunne ta mot flere.

Universitetet er derfor i dialog med Kunnskapsdepartementet om bevilgninger til oppstart av prosjekteringen av et nytt fakultetsbygg som i beste fall kan det stå ferdig i 2023/2024.

- Imens går både vi og arbeidsgiverne glipp av mange unge talenter, sier dekanen.

Skryter av bedriftene

Én av studentene i Bodø er Kine Merethe Skille (22). Hun er fra byen, men har en far fra Lofoten, så hun har tilbrakt en del fritid sammen med han på sjøen. Der ble interessen vakt for det blå element.

- Det er litt tilfeldig at jeg valgte å studere akkurat havbruksdrift og ledelse, men jeg har alltid vært interessert i havnæringene. Jeg er veldig fornøyd med valget jeg tok, og ser for meg ei framtid i denne næringa, sier tredjeårsstudenten til IntraFish.

I slutten av mai skal hun levere bachelor-oppgaven sin, som handler om vannkvalitet i resirkuleringsanlegg.

zoom

Praksis på matfiskanlegg

Skille er nettopp tilbake fra 15 uker praksis hos lakseprodusenten Egil Kristoffersen & Sønner. I to uker jobbet hun på matfiskanlegget i Bø i Vesterålen, som ligger rundt sju timer med bil nord for Bodø. Resten av tida var hun ved Nordland Akva som er Kristoffersens settefiskanlegg i Meløy, et par timers biltur sør for Bodø.

- Det er kjempeflott at vi studenter blir tatt så godt imot. Det er utrolig viktig for rekrutteringen. Jeg vil rett og slett skryte av de bedriftene som tar imot oss, sier hun.

Skille gleder seg dessuten over at stadig flere unge kvinner søker opptak ved blå studier over hele landet.

Flere kvinnelige enn mannlige studenter

Janita Arhaug, tidligere leder i rekrutteringssamarbeidet Sett Sjøbein, er meget tilfreds med økte søkertall til universiteter og høgskoler. Særlig gleder hun seg over at kvinneandelen øker.

- Smarte jenter strømmer til næringa. Det gleder meg meget at stadig flere unge kvinner har våre blå næringer som sitt førstevalg, sier hun til IntraFish.

Arhaug hadde fredag sin siste arbeidsdag i Sett Sjøbein, som er et rekrutterings- og kompetansesamarbeid for marin næring. Hun begynner i ny jobb på torsdag, i den marine klyngen NCE Blue Legasea i Ålesund.

- Jentene hevder seg stadig mer og vil etter hvert bli enda mer synlig i styre og stell i sjømat-næringene, sier hun og poengterer at flere av de blå studiene allerede har kvinnedominans.

LAST NED FILSøkertall høyere utdanning 2019

Hever karakternivået

- Statistisk har jentene bedre karakterer enn guttene, og mange jenter på de blå studiene kan være med å heve karakternivået, sier hun.

Tall fra Samordna opptak viser at det per 25. april i år var flere kvinner enn menn ved Norges blå studier. 

Arhaug har satt inn tallene for «noen av de mest relevante blå fagene» i en tabell. Den viser 40 utvalgte studier ved 10 norske universiteter og høgskoler. Det er viktig å presisere at de ikke bare utdanner folk til sjømatnæringene. Tallene viser at 22 av studiene har mer enn 50 prosent kvinneandel. 

«Animal Science» i Bodø topper statistikken med drøyt 89 prosent kvinner.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fraIntraFish.no:

Reagerer kraftig på undersøkelse - mener den kan fremstå som manipulasjon

Håper fortsatt at det løser seg for «Norwegian Gannet»

- Det største prisfallet jeg har vært med på

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.