VELGER FISK: Her ser vi fiskehandler Sven Olav Nettland i Bergen vise frem flott skrei.Arkivfoto: Ole Erik Klokeide
VELGER FISK: Her ser vi fiskehandler Sven Olav Nettland i Bergen vise frem flott skrei.Arkivfoto: Ole Erik Klokeide

Klimadebatten påvirker matvalgene vi tar

Pressemelding
Redaksjon
29. april 2019 08:13

Flere av oss setter fisk på menyen fordi vi er opptatt av klimaet og lar klimadebatten påvirke matvalgene vi tar.

1 av 6 i Norge mener at deres personlige valg av matvarer påvirker miljøet, og at mindre kjøtt og matsvinn er de mest effektive tiltakene for å redusere matvarenes negative påvirkning på klimaet. Det viser den  årlige Food & Health-rapporten analyseselskapet YouGov nettopp har publisert.

YouGov

YouGov er en internasjonalt internettbasert analyse- og konsulentvirksomhet som ble opprettet i Storbritannia i 2000 og senere utvidet til adskillige land. 

YouGov-gruppen består av firmaer fra Canada, USA, Tyskland og Skandinavia, Sentral-, Sør- og Øst-Europa samt Midtøsten og Nord-Afrika

Rapporten har kartlagt nordiske forbrukeres holdning til mat, klima og helse i mer enn 10 år, og viser at flere forbrukere i de nordiske landene tar stilling til - og konsumerer på bakgrunn av - hvordan enkelte matvarer kan være en medvirkende årsak til belastning på klimaet.

Det er særlig kjøtt som flest forbinder med negativ påvirkning på miljøet. 4 av 10 (41 prosent) forbinder oksekjøtt med en negativ miljøpåvirkning, og blant beboere i Oslo-området øker denne andelen til 49 prosent. 1 av 4 (23 prosent) mener også at det å spise mindre kjøtt er det mest effektive tiltaket for å redusere den negative påvirkningen av matvarer på klima og miljø. 

Hver femte (21 prosent) nordmann har redusert sitt totale kjøttinntak i løpet av det siste året. Her svarer hver fjerde (25 prosent) at de spiser mindre kjøtt og/eller fisk for miljøets skyld. 29 prosent av de spurte oppgir at de har økt sitt forbruk av fisk det siste året.

 Food&Health 2019 er basert på intervju med representativt utvalgte personer i alderen 16 til 64 år fra YouGov-panelet i Sverige, Danmark, Norge og Finland. Ca. 500 intervjuer i Danmark, Norge og Finland, mens det er foretatt ca. 1000 intervjuer i Sverige. Data er innhentet fra 2. februar 2019 til 7. februar 2019. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...