MER KONTROLL: Fiskeindustrien vil betale for mer kontroll på kaikant, men får kritikk. Fiskeribladet mener det er en god idé. Her er fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) på kontroll-tur i Lofoten.Foto: Frode Adolfsen
MER KONTROLL: Fiskeindustrien vil betale for mer kontroll på kaikant, men får kritikk. Fiskeribladet mener det er en god idé. Her er fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) på kontroll-tur i Lofoten.Foto: Frode Adolfsen

Mer kontroll - både digital og fysisk, takk

Leder
29. april 2019 05:00

Sjømatindustrien vil fiskekriminaliteten til livs, og fiskekjøperne i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge foreslår at de selv skal finansiere økt fysisk kontroll på kaikanten. Fiskeridirektorat oppfatter forslaget som håpløst gammeldags, og tror mer digital kontroll må til. Enkelte fiskekjøpere mener det blir som å sette bukken til å passe havresekken. Økt kontroll er fornuftig, og skal en slik ordning ha legitimitet må det være et skarpt skille mellom fiskekjøper og kontrollorgan. Men samtidig vil ikke det være nok. Økt og bedre digital kontroll er fortsatt det mest fremtidsrettede.

Det var i Dagens Næringsliv før helgen det ble kjent at flere fiskekjøpere vurderer om bedriftene selv må begynne å betale for uavhengig kontroll av kjøp og salg av fisk langs kysten. Bakgrunnen er at ulovlig kjøp og salg av fisk på fiskebruk er blitt så omfattende at fiskebedriftene i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge vurderer å selv betale for en ny og uavhengig kontroll av omsetningen. Årsaken er at myndighetenes kontroll er for dårlig og at fiskebedriftene taper penger på svart omsetning av fisk.

Vi sier derfor ja takk, begge deler. Både til mer fysisk kontroll på kaia og økt digital kontroll.

Fiskeridirektoratet mener økt fysisk kontroll er gammeldags, og vil heller at industrien bruker pengene til å investere i ny teknologi slik at vi lettere kan få tilgang på landingsdata ved norske fiskebruk. 

Han ønsker et fangstregistyringssystem som på et mye tidligere tidspunkt gir oversikt over fangster som landes og registreres. Steinar Eliassen, leder i Norfra Eksport i Tromsø, er også svært skeptisk til egenfinansiert fysisk kontroll på kaikanten.

Vi synes det er positivt at industrien selv tar initiativ, men samtidig skal de passe seg for egen rolle. Det må gå et klart skille mellom industri og kontrollverk. Vi sier likevel ja takk, begge deler. Det bør definitivt bli mer fysisk kontroll på kaikant, også utenfor ordinær arbeidstid. Dessuten må det på plass bedre digitale løsninger som gjør det enklere å avsløre ulovlighetene.


Smalt fra rett munn, Roy

Det er ikke vanskelig å forstå at Fremskrittspartiet har vært for lenge ved makten når de etterlyser økt miljøinnsats fra rederne i Pelagisk forening. Det var under årsmøtet til den lille storreder-organisasjonen statssekretær Roy Angelvik fra Frp tok ordet og etterlyste mer miljøinnsats fra rederne i ringnotflåten. Det holdt ikke lenger at rederne bare var opptatt av eget midjemål og egne millioninntekter, økt grønn innsats fra rederne måtte også til. Den kommentaren smalt fra rett munn, for når begynte Angelvik og hans partivenner å interessere seg sånn for klimaet. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.