KONSPIRASJONSTEORIER: Ketil Rykhus, fagsjef miljø og helse i Sjømat Norge, mener forfatter og skribent Nils Christian Geelmuyden sprer konspirasjonsteorier om blant annet helseeffekter av laks og næringen som sådan.Foto: Sjømat Norge
KONSPIRASJONSTEORIER: Ketil Rykhus, fagsjef miljø og helse i Sjømat Norge, mener forfatter og skribent Nils Christian Geelmuyden sprer konspirasjonsteorier om blant annet helseeffekter av laks og næringen som sådan.Foto: Sjømat Norge

Sjømat Norge: Feil på feil fra Geelmuyden

Tusenvis av anerkjente forskningsartikler har gang på gang vist fordelen med et balansert kosthold med mye fisk, frukt, grønt og grove kornprodukter og mindre rødt kjøtt.

Leserinnlegg
Skrevet av27. april 2019 18:06

Denne forskningsbaserte kunnskapen gjør at de fleste land i verden anbefaler folk å spise mer sjømat, noe som også støttes av WHO og FAO.

- Konspirasjonsteorier

Niels Christian Geelmuyden kom nylig på trykk her i avisen der han hevder å vite bedre. Her fremmes konspirasjonsteorier om at norske myndigheter er i lomma på næringsinteresser. Slike påstander er i høyeste grad med på å gjøre forbrukere usikre.

Han er blant annet opptatt av at innholdet av omega 3-fettsyrer er mer enn halvert i laksen de siste årene. Kanskje er det slik at et balansert innhold av fisk likevel vil dekke behovet vi mennesker har til de viktige omega 3-fettsyrene selv om mengden er redusert? Ja, det er faktisk slik! Fremdeles dekker et måltid med 200 gram oppdrettslaks det ukentlige behovet for marine omega 3-fettsyrer, i henhold til definisjonen av det europeiske vitenskapsorganet for mattrygghet, EFSA.

- For høy dødelighet

Ett poeng skal Geelmuyden ha, dødeligheten i havbruksnæringen er for høy, selv om Geelmuyden ønsker å gjøre den ekstra høy. Geelmuyden påstår at 20 prosent dør før slakting. I følge Veterinærinstituttet sin fiskehelserapport for 2018 er det en median dødelighet på ca. 15 prosent (9 - 23). Uten at havbruksnæringen ønsker å sammenlikne seg med tilsvarende matproduksjon på landjorden, er det dessverre dyretragedier også «i en hvilken som helst annen husdyrproduksjon».

Fra å skrive om «fisk» går Geelmuyden over til å skrive om oppdrettslaks. Her mer enn antydes det at nordmenn ikke har blitt noe friskere av å konsumere mest oppdrettslaks i verden, tvert imot. Det kan se ut til at Geelmuyden har et ønske om å koble inntaket av oppdrettslaks med fire ulike kreftformer og en rekke kroniske sykdommer. Nok en konspirasjonsteori fra agendaskribenten.

Miljøgifter

Når det gjelder miljøgifter i oppdrettslaks viser for eksempel undersøkelsene til Havforskningsinstituttet (tidligere NIFES) at nivåene av dioksiner og dioksinlignende PCB i oppdrettslaksen i gjennomsnitt er seks ganger lavere en grenseverdiene som myndighetene har satt for å beskytte folkehelsen. Havforskningsinstituttet analyserer årlig minst 15.000 prøver av oppdrettslaks. Økokrim får i tilfelle heller presisere sine konstateringer.

Koblingen mellom tittel og tekst kommer først i nest siste avsnitt, hvor Geelmuyden trekker frem samrøret mellom næringsinteresser, forskere og myndighetsorganer innenfor sjømatområdet. Som regel omtaler vi det som den norske eller nordiske modell, hvor dialog og tillit mellom parter står sentralt. 

Til Geelmuydens informasjon finnes dette «samrøret» på alle områder i næringslivet og innen all matproduksjon. Hadde ikke det vært tilfelle, ville Geelmuyden fremdeles brukt skrivemaskin uten kulehode og rettetast til sine skriverier, og reist rundt med hest og kjerre når han skulle underholde oss nordmenn med sine konspirasjonsteorier. 

Geelmuyden opplever det som forståelig at opplyste mennesker velger å spise noe annet til middag. Spørsmålet er om de menneskene Geelmuyden ser på som «opplyste» virkelig er det på fakta, eller på subjektive omskrivinger gjort av unge influencere og gamle skribenter med sine egne agendaer. Geelmuyden har gitt ut boken 50 fordeler med å passere 50. Den 51. fordelen har han glemt å omtale; muligheten til å tjene penger på å opplyse unge mennesker ved å føre dem bak lyset.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...