SILDEKRIG: Fiskeanalytiker Oli Samro tror silde- og makrell-nasjonene vil komme i fiskekrig i løpet av kort tid. Det vil bli slutt på alle former for overnasjonale avtaler, tror han.Foto: Hampus Lundgren
SILDEKRIG: Fiskeanalytiker Oli Samro tror silde- og makrell-nasjonene vil komme i fiskekrig i løpet av kort tid. Det vil bli slutt på alle former for overnasjonale avtaler, tror han.Foto: Hampus Lundgren

Ekspert spår ny fiskekrig om sild og makrell. Tror også på Ices' død

Fiskerianalytiker Oli Samro spår full krig om fordelingen av sild, makrell og kolmule. Det vil også bli helt slutt på internasjonale fordelingsavtaler, tror han. Samtidig spår han Ices' død.

Fiskeri
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317
29. april 2019 11:15

- Landene rundt Nord-Atlanteren vil ikke lenger komme frem til omforente avtaler om fordelingen av disse bestandene. I fremtiden blir det full krig om ressursene, og verre blir det etter brexit, spår Samro.

Tøffe år fremover

Frøyværingen Oli Samro bor i Nederland, og har de siste årene analysert spillet om makrellen, silda og kolmula. Blant annet har han ansvar for nettsiden fishfacts.fo, som analyserer fiskeriaktiviteten i Nord-Øst Atlanteren. Han er ikke optimistisk på vegne av fremtidige forhandlinger, og tror Norge går noen tøffe år i møte.

- Norge har flere gode kort på hånden i fordelingen av fiskeressursene, men jeg har ingen tro på at det lenger vil bli mulig å oppnå enighet om fordelingen mellom landene. Vi vil kanskje se noen rene bilaterale avtaler mellom enkeltnasjoner, men først og fremst tror jeg de enkelte landene kun vil tenke på seg selv, sier han.

zoomFULL KRIG: Oli Samro er ikke optimistisk på vegne av fordelingen av de pelagiske artene. Det vil bli full krig om fisken, mener han.
FULL KRIG: Oli Samro er ikke optimistisk på vegne av fordelingen av de pelagiske artene. Det vil bli full krig om fisken, mener han.

Spår flere dødsfall

Samro holdt denne uken et foredrag på årsmøtet i Pelagisk forening, og var ikke mye optimistisk på vegne av overnasjonale avtaler og organ. Han spår også at organ som NEAFC, FAO og ICES vil dø ut. De vil rett og slett bli irrelevante, mener han.

- Siden 1982 har det vært en slags enighet rundt fordelingen, men den enigheten er nå død. Forvaltningen av de prinsippene hører fortiden til, og verre vil situasjonen bli etter brexit. Da frykter jeg det blir full krig om fisken, sier han.

Samro spår også at de enkelte fiskeriorganisasjonene vil få større makt, og at det blir viktig for dem å bygge om egen forskningskunnskap internt. Bakgrunnen er at han tror et organ som ICES vil bli irrelevant. Dermed vil organisasjonene også få økt makt.

- Ices brukes kun i et politisk spill, og deres rådgivning vil ikke lenger bli tillagt samme betydning.

Norges posisjon

Samro tror Norge har gode kort på hånden når det gjelder fordelingen av makrell og sild, men er mer usikker på hva Norge vil oppnå i forhold til komulefordelingen.

- Færøyene har svært gode kort på hånden når det gjelder kolmula. Prinsippet om historisk fangst tror jeg ikke lenger vil bli tatt hensyn til. I fremtiden tror jeg hvor fisken vokser opp og befinner seg vil bli helt avgjørende for hvilken nasjoner som får tatt mest, sier han.

Samtidig tror han Grønland vil bli en nasjon som vil gjøre seg langt mer gjeldende i kampen om ressursene enn det som har vært tilfellet hittil. 

- Du ser allerede at de har en flåte nasjonen må ta hensyn til. den er svært moderne og effektiv. Grønland vil derfor bli en nasjon av stor betydning, sier han.

Makrellendring

Samro tror samtidig at Storbritannia, Færøyene, Island, Grønland og Russland vil bli vinnerne i kampen om makrellen. Norge og EU vil bli taperne, er hans konklusjon.

- Etter min mening var det et politisk selvmord av Norge å inngå en tiårig makrellavtale med EU i 2010. Nå skal Norge prøve å ta en posisjon igjen, og det blir ikke enkelt, sier han og legger til:

- Forvaltningen vil bli en krigssone. Alle land vil si at de ikke har en eneste fisk å gi bort, konkluderer han.

Bekymret

Styreleder i Fiskebåt, Jonny Berfjord, er enig i at det vil bli tøffe forhandlinger om fordelingen de nærmeste årene, men tror samtidig at ingen er tjent med noen krig omfisken. 

zoomVINNER: Jonny Berfjord tror Norge fint kan vinne en fremtidig krig om den pelagiske fisken.
VINNER: Jonny Berfjord tror Norge fint kan vinne en fremtidig krig om den pelagiske fisken.

- Alle vil begynne å sulte hvis det blir krig, sier han og påpeker at han tror den norske pelagiske flåten fint kan vinne en krig om å ta mest mulig fisk.

- Vi har vist før at vi har tatt den fisken vi ønsker. For sildefisket kan vi for eksempel vente til høsten å ta den fisken vi har satt kvote på. Hvis vi setter den til 71 prosent av totalkvoten, tror jeg derfor det ikke blir noe problem, å ta den. Vi kan vinne en slik krig. Det viste vi senest i 2015. Ingen trodde vi skulle klare å ta de økte kvotene, men vi gjorde det. Det kan vi gjøre igjen, sier han.

Ønsker mer tyngde

Også Ola Olsen og Jonny Lokøy, begge i Pelagisk forening, innser at kampen om ressursene vil hardne til.

- Derfor er det kanskje på tide at den norske forhandlingsdelegasjonen får en høyere politisk status. Eksempelvis gi forhandlingslederen en ambassadørtittel, for på den måten legge tyngde i rollen.

- Samtidig må vi være klar på at vi ikke har en eneste fisk å gi, sier han.

Statssekretær Roy Angelvik (Frp) understreker at dialog er viktigst. Han ønsker på ingen måte noe fiskekrig i Nord-Øst Atlanteren. Han påpeker at det for norske myndigheters side er viktig at alle nasjonene fremdeles er villig til å sitte rundt forhandlingsbordet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.