FRUSTRERTE FISKERE: Røst-fisker Øystein Røymo sier mange fiskere har vært forbannet i vinter over nærgående snurrevadfartøy, som har lagt seg på Åfjordfeltet mens det har vært tettpakka av line- og garnbåter.Foto: Kjersti Sandvik
FRUSTRERTE FISKERE: Røst-fisker Øystein Røymo sier mange fiskere har vært forbannet i vinter over nærgående snurrevadfartøy, som har lagt seg på Åfjordfeltet mens det har vært tettpakka av line- og garnbåter.Foto: Kjersti Sandvik

Sjarkfiskere føler seg fortrengt fra fiskefelt utenfor Røst

Mens landindustrien jubler for økende snurrevadaktivitet utenfor Røst, føler sjarkfiskerne at de blir skvist bort fra Åfjord-feltet.

Fiskeri
Silje Helene Nilsen
Mobil 45275020
26. april 2019 05:00Oppdatert:
26. april 2019 10:02

- Som fiskeribedrift ønsker vi snurrevadflåten velkommen til Røst, slår fiskekjøper Olaf Pedersen ved Glea AS fast overfor Fiskeribladet.

- Ingen jage-intensjoner

Etter at Røst-ordfører Tor Arne Andreassen (Ap), i et åpent brev til ledelsen i eget parti før påske, hevdet at snurrevadbåter nærmest drev rovfiske på gytesyk skrei ved de innerste skjærene ved Røst, har debatten gått varmt på kaikanten, i kommentarfelt og sosiale medier. Andreassen sier til Fiskeribladet at det ikke var hans intensjon å jage snurrevadflåten bort fra Røst, men at han ønsker en diskusjon om havdeling velkommen.

- Blir konflikt

Bakgrunnen for utspillet er blant annet en brukskonflikt på Åfjordfeltet på innersida av Røst, som ifølge lokal linefisker Øystein Røymo har tilspisset seg i vinter. Åfjorden er et rundt to kilometer bredt sund mellom Vedøya og Storfjellet like sør for Røstlandet, med relativt grunt vann og mye fiskeriaktivitet.

- Det er snakk om et av de største gytefeltene i Lofoten, hvor fisken klumper seg sammen på et lite område. En halvtimes utror er attraktivt for Gud og hvermann. Når alle vil inn på samme felt, blir det konflikt, sier Røymo til Fiskeribladet.

zoomLØSNING: Fiskekjøper Olaf Pedersen hos Glea AS mener bidragene fra snurrevadflåten er avgjørende for industrien og for Røst-samfunnet. Han håper partene finner en ryddig løsning på konflikten.
LØSNING: Fiskekjøper Olaf Pedersen hos Glea AS mener bidragene fra snurrevadflåten er avgjørende for industrien og for Røst-samfunnet. Han håper partene finner en ryddig løsning på konflikten.

En halvtimes utror er attraktivt for Gud og hvermann. Når alle vil inn på samme felt, blir det konflikt

Øystein Røymo, linefisker

Viktig råstoff-bidrag

Snurrevadflåten har blitt mer synlig på feltene utenfor Røst de siste årene. I år har blant annet en felles satsing på levendelagring av torsk hos Glea og Røst Sjømat bidratt til det. Fiskekjøper Olaf Pedersen sier han har respekt for at det er delte meninger i saken, men er klar på at råstoffet snurrevadflåten leverer er kjærkommen for en kystkommune som over år har opplevd negativ utvikling i antall båter, kvoter og torskelandinger.

- Landindustrien har jobbet hardt for å kompensere for den fisken som vi har mistet på Røst, blant annet med bidrag fra snurrevadflåten. Det er snakk om arbeidsplasser, om verdiskapning, om å klare å holde oppe en lønnsom drift. Det er handler egentlig om hele samfunnet vårt, sier han.

Håper på ryddig løsning

Bidraget fra snurrevadflåten er også ordføreren takknemlig for.

- Rundfisknot er kommet for å bli, og vi er avhengige også av dette fisket, men vi må få det under ordentlige former. Båtene er så store og effektive, at det hadde nok ikke gjort noe om de gikk litt lenger ut, sier ordføreren, som har bedt ledelsen i eget parti om å se på saken.

- Saklig debatt

Pedersen håper partene finner en ryddig måte å løse dette på.

- Jeg kan ikke nok om dette til å uttale meg om hvor de ulike flåtene bør fiske. Det skader ikke at vi diskuterer saken, og vurderer hva som kan gjøres for å unngå konflikter. Men debatten må være saklig, og basert på fakta. Det er mange meninger om innvirkningen snurrevadflåten har på fiskebestanden. Dette kan vi for lite om, og mye er synsing. Direktorat og havforskning bør komme på banen og bidra med fakta, sier Pedersen.

zoomBRUKSKONFLIKT: Åfjorden, mellom Vedøya og Storfjellet midt på kartet, tiltrekker seg store mengder gytende skrei og båter med alle brukstyper i vintermånedene. Økende snurrevadaktivitet skaper nå misnøye blant flere line- og garnfiskere.
BRUKSKONFLIKT: Åfjorden, mellom Vedøya og Storfjellet midt på kartet, tiltrekker seg store mengder gytende skrei og båter med alle brukstyper i vintermånedene. Økende snurrevadaktivitet skaper nå misnøye blant flere line- og garnfiskere.

Frustrerte sjarkfiskere

Røymo er sjarkfisker, og driver linefiske på Åfjordfeltet med to sønner. Røymo stiller spørsmål om det er nødvendig at den store, mobile kystflåten presser seg inn på felt «tettpakka med jukse-, garn- og linefartøy».

- Dette er en havgående flåte som er like effektiv som trålerne som er henvist til 12-mila. Det ser litt makabert ut når de legger seg i konkurranse med småsjarkene i fjærsteiene, sier han til Fiskeribladet. 

- Forsurer fisket

Han sier brukskonflikten er høyst reell, og at mange fiskere har vært forbannet i vinter. Ifølge Røymo har den mindre flåten tidvis følt seg fortrengt fra feltet på grunn av snurrevadaktivitet, og at det har vært episoder hvor snurrevadfartøy ikke har overholdt avstandskravene på 0,2 nautiske mil til faststående redskaper.

- Dette går ikke bare ut over Røst-flåten, men båter fra Lindesnes og nordover som får fisket forsuret på grunn av noen få store båter som ikke tar hensyn.

- Forstyrrer gytinga

Røymo sier det også hersker bekymring over konsekvensene den økende snurrevadaktiviteten kan ha på det som er et viktig gytefelt.

- Har det noe å si hvor og når torsken blir tatt, så lenge fartøyene forholder seg til sine kvoter og reguleringer?

- Det sies at det er forskjell å dra på havet å få fisk, enn å dra ut å ta fisk. Jeg tror det er noe i det. Med store hal på kanskje 50-60 tonn midt i den verste gytinga, kan man spørre seg om det ikke forstyrrer fisken. Jeg har ikke noe forskning å slå i bordet med, og mange vil nok si at det er synsing, men jeg har holdt på med dette i 50 år, og har sett fiskefelt bli ødelagt etter hvert som snurrevadflåten har tatt over, sier han og tilføyer:

- Åfjordfeltet bør vi være yderst forsiktig med. Noen mener vi bør gå stille i dørene, så vi ikke risikerer at Åfjorden blir fredet og stengt for alle brukstyper, men jeg ser heller at dét skjer, enn at snurrevadflåten skal få ta over feltet, sier Røymo.

zoomRøst-fisker Øystein Røymo
Røst-fisker Øystein Røymo

Det sies at det er forskjell å dra på havet å få fisk, enn å dra ut å ta fisk. Jeg tror det er noe i det

Øystein Røymo, fisker

- Vanskelig sak

- For et fiskeriavhengig samfunn som Røst, bidrar vel snurrevadflåten med viktig råstoff?

- Det er kjærkommet råstoff, selvfølgelig. Derfor er dette en vanskelig sak. Levendelagring kan kanskje være bra for stedet, men jeg frykter at det blir kortsiktig vinning om sjarkflåten blir skadelidende. Derfor må vi få til en ordning for å unngå det.

Skal diskuteres

En gruppering fiskere på Røst skal møtes i neste uke for å diskutere saken, og hvordan de kan ta dette videre. Et alternativ som vil bli diskutert er om de skal ta til orde for havdeling.

- Hvordan vi skal løse konflikten denne gang vet jeg ikke, men vi føler oss litt maktesløse. Jeg tror denne saken må løftes på høyt politisk nivå, men hos folk som setter seg inn i saken og forstår den, sier Røymo.

Hva snurrevad-reder Tor Inge Nilsen sier om saken kan du lese her.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.