KLIMA-VERSTING: norsk sjømatnæring liker å fremheve seg selv som en klimavinner, men faktum er at både fangst og transport av fisken er alt annet av klimavennlig. Miljøavtrykket er uholdbart høyt, skriver Øystein Hage.FOTO: DN
KLIMA-VERSTING: norsk sjømatnæring liker å fremheve seg selv som en klimavinner, men faktum er at både fangst og transport av fisken er alt annet av klimavennlig. Miljøavtrykket er uholdbart høyt, skriver Øystein Hage.FOTO: DN

Fiske-produksjon i troverdighetskrise. En klima-versting.

27. april 2019  kl 16:22

Norsk sjømat er verdens mest bærekraftige matproduksjon, hevder næringen. Men hva med de gigantiske klima-avtrykkene? Sjømatnæringen skal være en del av løsningen på klimautfordringen, sier bransjen og trekker frem at matproduksjonen i havet er den mest klimavennlige matproduksjonen. En rekke undersøkelser viser også at fisk er klimavennlig mat. Derfor er det enighet i verdenssamfunnet om at tilførselen må økes. Så langt er alt vel og bra, men driver norsk sjømatproduksjon så miljømessig som næringen liker å tro? Næringen har milevis å gå før de kan slå seg på brystet av egen miljøstolthet. Produksjon av både vill og oppdrettet fisk er miljømessig bra, men hvordan blir denne fisken fanget og fraktet til land og ut i den store verden. Båtene, enten de går til nærmeste oppdrettsmerd eller fra og til torskefeltet, bruker mer diesel enn noen gang tidligere.  KLIMA-VERSTING: norsk sjømatnæring liker å fremheve seg selv som en klimavinner, men faktum er at både fangst og transport av fisken er alt annet av klimavennlig. Miljøavtrykket er uholdbart høyt, skriver Øystein Hage.FOTO: DN

LOGG INN

Glemt passord? Trykk her
Ikke abonnent?
Få tilgang til alt digitalt innhold på Fiskeribladet:
  • Fiskeribladet.no
  • Den digitale papiravisen kl 15.45 dagen før
  • Du betaler kr 10,- for én måned, deretter kr 349,- per måned
  • Ingen bindingstid
  • Papiravisen levert hjem mandag, onsdag og fredag
  • Fiskeribladet.no
  • Den digitale papiravisen kl 15.45 dagen før
  • Du betaler kr 100,- for én måned, deretter kr 379,- per måned
  • Ingen bindingstid
  • Alt innhold på Fiskeribladet.no i 24 timer

Abonnementet løper til det sies opp. Tilbudet gjelder nye kunder.

Andre prisalternativer

Abonnementsbetingelser

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Sjømatnæringen må bli mer synlig

Kommentar
22. februar 2020 16:55

Fiskebåt driver med avledningsmanøver

Leserinnlegg
20. februar 2020 11:54

Useriøst eller uvitende fra Fiskarlaget Nord

Leserinnlegg
19. februar 2020 11:03

- Stine Akselsens forunderlige verden

Leserinnlegg
18. februar 2020 20:02

Fryst fisk er viktig for fiskeindustrien

Leserinnlegg
18. februar 2020 09:26
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...