VIL SKJERME GYTEFELTENE: Fiskebåt er bekymret for oljeaktivitet i nærheten av viktige gyteområder for fisk.Foto: Odd Kristian Dahle/Fiskebåt
VIL SKJERME GYTEFELTENE: Fiskebåt er bekymret for oljeaktivitet i nærheten av viktige gyteområder for fisk.Foto: Odd Kristian Dahle/Fiskebåt

Fiskebåt frykter økt oljeaktivitet skal ødelegge gytefelt

Fiskebåt mener det ikke bør tillates oljevirksomhet i sårbare områder som Mørebankene og deler av Barentshavet.

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
12. april 2019 09:41Oppdatert:
12. april 2019 09:51

Olje- og energidepartementet har nå ute en høring vedrørende tildeling av forhåndsdefinerte områder (TFO) 2019 i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Havfiskeflåtens organisasjon, Fiskebåt, er bekymret for at det vil legges til rette for utstrakt oljeaktivitet ved viktige gyte- og oppvekstområder for flere fiskeslag.

Føre-var

 - Konsekvensene av et utslipp er så alvorlige at det ikke bør åpnes for oljevirksomhet i disse områdene ut fra en føre-var-betraktning, sier Espen Jacobsen, avdelingsleder i Fiskebåt, i en pressemelding fredag.

zoomEspen Jacobsen, avdelingsleder i Fiskebåt.
Espen Jacobsen, avdelingsleder i Fiskebåt.

Fiskebåt peker på at det er kommet ny informasjon om hvilke konsekvenser seismikk, elektromagnetiske undersøkelser og undersjøiske sprengninger har for fiskens gytemønster, og konsekvenser dette vil ha for livet i havet. 

- Fiskebåt er derfor sterkt bekymring for at dette ikke skal bli tatt hensyn til i forhold til oljeinteressene, sier Jacobsen.

Han viser til at både Riksrevisjonen og Havforskningsinstituttet har kommet med ferske rapporter som også underbygger dette.

- Få katastrofale følger

Mørebankene utenfor kysten av Sunnmøre er gyteplass for en av verdens største fiskebestander - norsk vårgytende sild. I tillegg er Mørebankene en viktig gyteplass for en rekke andre fiskearter, som torsk, hyse og sei. 

- En ulykke med påfølgende oljeutslipp i dette området vil kunne få katastrofale følger for flere fiskeslag. Vi risikerer at en hel årsklasse av norsk vårgytende sild går tapt. Dette vil ikke bare få store konsekvenser for sildebestanden, men også for andre store fiskeslag som beiter på egg og larver fra sildegytingen, sier Jacobsen. 

Fiskebåt er også kritisk til manglende koordinering av seismisk aktivitet fra myndighetenes side. 

- Dette i seg selv er et sterkt argument for at det ikke bør tillates oljevirksomhet i de sårbare områdene som Mørebankene og deler av Barentshavet, sier Jacobsen. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.