NY RAPPORT FASTSLÅR: Veinettet i nord trenger sårt en oppgradering, og klimavennlig sjøtransport er knapt i bruk.Arkivfoto: Colourbox
NY RAPPORT FASTSLÅR: Veinettet i nord trenger sårt en oppgradering, og klimavennlig sjøtransport er knapt i bruk.Arkivfoto: Colourbox

Transportsystemene for eksport av sjømat svært mangelfulle viser ny rapport

Samfunn
Redaksjonen
3. april 2019 08:18Oppdatert:
3. april 2019 09:49

Senter for hav og Arktis lanserer i dag sin statusrapport om bærekraftig blå økonomi i nord. Rapporten måler hvordan det står til med FNs bærekraftsmål i norsk del av Arktis, med spesielt fokus på havnæringene og de utfordringer og muligheter som finnes der.

Noen funn fra rapporten:

  • Økt maritim aktivitet i de svært krevende områdene i nord utvikler seg raskere enn oppbyggingen av søk- og redningskapasitetene. Dette utfordrer sikkerhet for liv og helse, og øker samtidig risikoen for miljøskade.
  • I dag er transportsystemene for eksport av sjømat svært mangelfulle. Veinettet trenger sårt en oppgradering, og klimavennlig sjøtransport er knapt i bruk.
  • En høyere andel av ungdom i Nord-Norge enn landet for øvrig avbryter utdanningsløp. Tallene er spesielt høye for yrkesrettede fag.
  • I privat og offentlig sektor sett under ett, er det flere kvinnelige toppledere i Nord-Norge enn landsgjennomsnittet.

Dette er resultatet av prosjektet «Sustainable Blue Economy in the Norwegian Arctic», som Senter for hav og Arktis gjennomfører i samarbeid med DNV GL. Det er også det første faglige produktet fra senteret, som ble åpnet i fjor som del av regjeringens havsatsing.

Senter for hav og Arktis

  • Jobber for bærekraftig verdiskapning i norske havnæringer. 
  • Senteret skal bidra med kunnskap slik at vi kan oppfylle FNs bærekraftsmål om bevaring og bruk av havet, og på den måten legge til rette for at Norge kan sette havspørsmål på den internasjonale agendaen. 
  • Statsminister Erna Solberg foresto den offisielle åpningen av senteret i 2018.

Selve lanseringen av rapporten finner sted under konferansen High North Dialogue i Bodø i dag. Der vil senterets direktør, Jan-Gunnar Winther, samtale med DNV GLs programdirektør Bente Pretlove om hovedfunnene fra prosjektet. Ordstyrer er Otto Gregussen, generalsekretær i Norges Fiskarlag. 

Senere i dag blir rapporten overlevert fra Senter for hav og Arktis til statsminister Erna Solberg, som også gjester Bodø i forbindelse med konferansen.

Rapporten (på engelsk) kan du lese her:

LAST NED FILSustainable Blue Economy in the Norwegian Arctic
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.