Ingrid Skjoldvær i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, foran Arbeiderpartiets Hus. Nettopp det som skjer innad i partiet vil bli svært avgjørende for LoVeSes fremtid.Foto: Privat
Ingrid Skjoldvær i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, foran Arbeiderpartiets Hus. Nettopp det som skjer innad i partiet vil bli svært avgjørende for LoVeSes fremtid.Foto: Privat

- Vi ordner kakefest til Ap dersom de snur i oljesaken

Optimismen rår hos Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. To uker forut for Arbeiderpartiets landsmøte planlegger aksjonsgruppa storslått fest utenfor Aps møtelokaler.

Miljø
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
22. mars 2019 18:47

- Vi skal ikke ta seieren på forskudd, men det ser unektelig lyst ut, sier Ingrid Skjoldvær fra Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Fiskeribladet møter henne på klimakonferansen Broen til Framtiden i de samme lokalene som Ap skal holde sitt landsmøte om nøyaktig to uker. Et landsmøte der svært manges interesser er knyttet til oljespørsmålet rundt de fiskerike områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe): Vil Ap snu og si nei til oljeaktivitet her, og med det langt på vei sette en endelig sluttstrek for oljedebatten knyttet til de svært viktige fiskeriområdene.

Internt Ap-opprør

- Ap har hatt et internt opprør. Et opprør som allerede var i emning forut for landsmøtet for to år siden, sier Skjoldvær.

Den gang endte flertallet for et «kompromiss» som innebar å åpne for konsekvensutredning av området kalt Nordland 6 sør for Lofoten og utsette beslutningen om områdene Nordland 7 og Troms 2. Og med Høyre og Frp som også ønsker en konsevensutredning, dannet de tre partiene et «oljeflertall» på Stortinget.

To år senere synes «opprørerne» i Ap og vinne frem. Ti fylkeslag vil endre Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss, og det ventes at også Finnmark vil snu, slik at situasjonen forut for landsmøtet blir at 11 av fylkeslagene sier nei til at LoVeSe skal konsekvensutredes for oljeaktivitet. Delegatmessig er det 213 av 300 som sier nei.

zoomIngrid Skjoldvær i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, aksjonerer sammen med 20.000 skoleungdommer utenfor Stortinget.
Ingrid Skjoldvær i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, aksjonerer sammen med 20.000 skoleungdommer utenfor Stortinget.

Hva med Jonas?

- En som derimot ikke har snudd er partilederen selv, Jonas Gahr Støre. Han forsvarer fremdeles oljekompromisset fra 2017. Bekymrer det deg?

- Nei, kompromisset er jo offisiell Ap-politikk inntil landsmøtet bestemmer seg for noe annet. Så det er nok noe han derfor si. Da ser jeg det heller som et godt tegn at han ikke har vært hardere på banen og forsvart kompromisset, noe som nok betyr at han har innsett at det er en tapt kamp, og at partiet ikke har noe å vinne på å stå sammen med Høyre og Frp i oljesaken, sier Skjoldvær.

- Et annet scenarie som diskuteres er at siden regjeringen har forpliktet seg til å ikke gjenoppta LoVeSe-tematikken i inneværende periode, så kan det hende at Ap velger å ikke fatte noe oljevedtak før landsmøtet i 2021. Kan det hende at krefter innad i Ap håper på endringer internt og blant folkeopinionen i løpet av de neste to årene?

- Det vi vet er at oljespørsmålet skal opp på landsmøtet. Og muligheten for at flertallet bestemmer seg for å utsette saken og dermed beholde standpunktet fra 2017, er der. Men jeg tror, når så mange av fylkeslagene og delegatene har snudd i saken forut for landsmøtet, at flertallet vil kreve et vedtak som sier at partiet snur, sier en optimistisk Skjoldvær.

Kake og fest

Da blir det fest like ved utgangsdørene til Folkets Hus der landsmøtet holdes. For aksjonsgruppa planlegger å være svært så synlig og lydhøre på Youngstorget under landsmøtehelga. En konsertscene settes opp der artistene Ida Maria og Moddi er blant de som stiller opp. I tillegg til en rekke appellanter. 

- Og snur Ap i saken, så stiller vi opp med kake til dem, lover hun.

For da er mye av kampen vunnet. I en tid da det snakkes om en gradvis utfasing av Norges oljeaktivitet, er det få som tror at noen vil ta opp den omstridte tråden om oljeaktivitet utenfor LoVeSe igjen. 

Flytter engasjementet

- Hva skjer med Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja da?

- Nå skal vi fremdeles trå litt forsiktig. Kampen er ikke vunnet enda, men vi er optimister og har små forberedelser på fest. Men vi kjemper til vi får vedtak om et varig vern. Da skal vi feire sammen med fiskeri- og miljøvernorganisasjoner som har gjort en formidabel jobb for at dette synes å bli en realitet. Men om LoVeSe legges død, kan vi flytte engasjementet vårt til andre omstridte områder. Vi har mange sterke ressurspersoner i nettverket vårt med mye kunnskap vi vil få bruk for senere. Hele LoVeSe-debatten har skapt et økende klima- og miljøengasjement bant nordmenn. Det kunne vi blant annet se da 20.000 skoleungdommer aksjonerte utenfor Stortinget i dag. Og ytterligere 20.000 rundt om i landet, sier hun.

Det eneste som da kan slå hull på drømmen om vern av LoVeSe er dersom Høyre og Frp skulle klare å danne flertall alene.

- Men det jeg kan garantere Ap, er at de vil føle seg mer populære enn noen gang, dersom de snur. Og da synes jeg de fortjener kake, avslutter hun.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.