SLITER: Daglig leder Ragnvald Pettersen (t.v) og økonomiansvarlig Kenneth Hartvigsen i Rørvik Fisk AS forteller at de sliter med å få råstoff nok på land. Dette til tross for at det er store mengder torsk i området om dagen.Foto: Kenneth Didriksen
SLITER: Daglig leder Ragnvald Pettersen (t.v) og økonomiansvarlig Kenneth Hartvigsen i Rørvik Fisk AS forteller at de sliter med å få råstoff nok på land. Dette til tross for at det er store mengder torsk i området om dagen.Foto: Kenneth Didriksen

Havet koker av fisk - likevel mangler de råstoff

- Det er en fortvilt situasjon, sier daglig leder i Rørvik Fisk AS, Ragnvald Pettersen. Havet utenfor Vikna koker av fisk. Men likevel sliter landsida med å få nok råstoff til å overleve.

Fiskeri
Kenneth Didriksen
25. mars 2019 13:02

Fiskerne melder om rekordstore skreiforekomster utenfor Vikna i Trøndelag. Det burde være godt nytt for fiskemottaket Rørvik Fisk AS, som driver de siste fiskemottakene i regionen. Men det hjelper så lite, når fiskeflåten har tatt kvoten sin lenger nord, og fiskerne knapt nok tør å sette bruk i havet for å fiske på andre arter. Det er torsk overalt.

Bekymret

Daglig leder for Rørvik Fisk, Ragnvald Pettersen har jobbet i bransjen i om lag 60 år, og han er sterkt bekymret over utviklingen.

- Vi har sett det i mange år nå. Råstofftilgangen er vårt store problem, og dersom man ikke finner løsninger, kan det snart være slutten for vårt viktigste hvitfiskmottak i Vandsøyvågen, sier Pettersen. 

Rørvik Fisk driver både mottak på Rørvik, på Vandsøya, samt fiskematproduksjon, og det er 45-50 ansatte i selskapet. Produksjonen er i all hovedsak basert på fisk fra eget mottak, og skulle dagens utvikling fortsette, vil det ramme en svært tradisjonsrik og viktig næring for fiskerne og arbeiderne tilknyttet bruket på Vandsøya.

Når vi også hører rykter om at det jukses i næringen, og at konkurransen ikke er real, så er det klart at det blir vanskelig å overleve for oss på landsida sørover kysten

Ragnvald Pettersen, daglig leder for Rørvik Fisk

Stor nedgang

- I 2015 fikk vi på land 750 tonn torsk på mottaket vårt på Vandsøya. I fjor var vi nede i 250 tonn, og det ser ikke bedre ut i år, sier økonomiansvarlig i selskapet Kenneth Hartvigsen. Også han er bekymret for hva som vil skje om man ikke finner løsninger for å få på land mer fisk lokalt.

- Jeg har jobbet her i ni år, og utviklingen har gått fort. Det er ikke tvil om at det må skje noe om vi skal kunne fortsette som før, sier han. 

Pettersen har tidligere lansert ideen om en egen distriktskvote eller ei ferskfiskordning for regionen, men føler han får lite gehør hos fiskerimyndighetene for en slik løsning.

- Det kunne berget oss, men jeg skjønner at det er en omstridt løsning. Jeg håper det kan vurderes, i hvert fall, sier Pettersen.

Tøff konkurranse

zoomVETERAN: Ragnvald Pettersen har drevet i næringen i om lag 60 år, og han er bekymret for framtida for deres viktigste mottak i Vandsøyvågen.
VETERAN: Ragnvald Pettersen har drevet i næringen i om lag 60 år, og han er bekymret for framtida for deres viktigste mottak i Vandsøyvågen.

Sjefen for fiskebruket ønsker uansett at myndighetene kommer på banen, og diskuterer løsninger for regionen.

- Vi har jo til en viss grad forståelse for at fiskerne gjør det de gjør, og det er noen av dem som sparer en større del av kvoten til fisket her hjemme. Men mange har investert i kostbare kvoter, og det føles nok som den sikreste løsningen å møte torsken i nord. Når de da kommer sørover, med lite kvote igjen, rammer det oss som prøver å livnære oss på landsida lokalt. Vi har i år lagt oss på 28 kroner for torsken, noe som vi mener er en god pris, og noe høyere kan vi ikke gå om driften vår skal være bærekraftig, sier Pettersen.

- Når vi også hører rykter om at det jukses i næringen, og at konkurransen ikke er real, så er det klart at det blir vanskelig å overleve for oss på landsida sørover kysten, legger Pettersen til.

Torsk

Mange av fiskerne som kommer fra nord, satser på et blandingsfiske i hjemlige farvann i tiden framover.

- Det er bra at vi får på land andre arter, men også her hos oss er det torsken som har størst verdi. Vi klarer oss ikke uten den, sier Pettersen.

- Marginene er små og når vi samtidig har fått signaler om redusert føringstilskudd blir det etter hvert vanskelig å forsvare fortsatt drift i Vandsøyvågen. Det må i hvert fall skje noe snart, om det skal være mulig å drive vår virksomhet der, sier Pettersen. Sør for Lofoten er det ikke noe annet sted der skreifisket har hatt slik betydning som i Vikna.

- Og om utviklingen fortsetter som i dag, ser det vanskelig ut for denne næringen lokalt, sier Pettersen til Fiskeribladet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.