GOD STEMING: På den første havbruksdagen ved NBMU ble det seg som hør og bør servert sushi til lunsj.Foto: Anders Furuset
GOD STEMING: På den første havbruksdagen ved NBMU ble det seg som hør og bør servert sushi til lunsj.Foto: Anders Furuset

Mowi-topp på signingsferd hos akvakultur studenter

Det tok ikke lang tid for Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog å takke ja til invitasjonen om deltagelse på havbruksdagen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Han har tross alt vært student der selv.

Havbruk
Anders Furuset
17. mars 2019 12:02

Onsdag var Aarskog trekkplaster da studenter ved NMBU sammen med Tekna arrangerte en havbruksdag på skolen.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet ligger på Ås i Akershus. Den tidligere landbrukshøyskolen har nå 5.200 studenter på 64 ulike studieprogram - deriblant akvakultur.

Den såkalte Urbygningen ved skolen er fra 1901 er fredet. I den ærverdige festsalen i andre etasje er det høyt under taker, og utskjæringer i trekonstruksjonen. Tavlen er blitt erstattet med lerret og projektor - ellers har tiden stått stille her.

- Sist jeg var her var det ikke skjerm, men tavle og kritt. Tidene forandrer seg, sa Aarskog idet han gikk på talerstolen.

Han presenterte selskapet - hva de gjør, hvor de er, hvilken visjon de har, og så videre. Videre snakket han om navneskiftet, og hvorfor de nå skal ha mer fokus på merkevarebygging og markedsføring.

- Vi prøver å få til å lage en laks som skiller seg helt fra andre laks. Forhåpentlig vil vi få bedre betalt for den, sa han.

Det er veldig bred næring. Så må jeg si at jeg anbefaler alle som har muligheten til å ta seg ett år eller to i utlandet

Alf-Helge Aarskog, Mowi-sjef gir råd til studenter

zoomSUSHI: Hva annet enn sushi kunne stå på menyen når det arrangeres havbruksdag for studentene på Ås.
SUSHI: Hva annet enn sushi kunne stå på menyen når det arrangeres havbruksdag for studentene på Ås.

Mange muligheter

Konsernsjefen fikk spørsmål om hvilke type kompetanse de så etter ved ansettelser.

- Vi ser etter et veldig bredt spekter av kompetanse. Samtidig blir det mer og mer spesialisert, sa han og nevnte:

  • Alt innen avl og genetikk.
  • Personer med kunnskap om RAS og ferskvannsteknologi.
  • Digitalisering av operasjoner - automatisering.
  • Automatisering av foredling.

- Det er veldig bred næring. Så må jeg si at jeg anbefaler alle som har muligheten til å ta seg ett år eller to i utlandet, sa han.

- Det var ikke så stort

Etter presentasjonen sier Aarskog til IntraFish at «det er artig å være tilbake». Han gikk ut fra Ås i 1994, og har vært tilbake flere ganger etter det, men den såkalte festsalen har han ikke vært i siden han var student.

- Jeg husker dette rommet som veldig stor. Nå ser jeg at de ikke er så stort likevel, ler han.

Aarskog var i Oslo for å møte investorer tidligere på dagen før han tok turen til Ås.

- For oss er det viktig å jobbe med rekruttering. Ikke bare med NMBU, men med en rekke skoler. Vi har stadig behov for kvalifisert arbeidskraft, sier han.

Blant de andre foredragsholderne ved havbruksdagen var Anders Karlsson-Drangsholt fra Bellona, Olav Fjeld Kraugerud fra Cargill og Jon Olav Vik fra The Digital Salmon-prosjektet.

Første havbruksdag på NMBU

zoomAKTIV STUDENT: Vebjørn Andreassen (23) fra Oslo er tredjeårs student ved akvakultur på NMBU.
AKTIV STUDENT: Vebjørn Andreassen (23) fra Oslo er tredjeårs student ved akvakultur på NMBU.

23-åringen Vebjørn Andreassen fra Oslo er en av studentene som arrangerte havbruksdagen.

- Tekna Havbruk og fiskehelse har nettopp etablert en avdeling her på NMBU, og jeg og noen flere studenter laget en komité. Vi fikk midler av Tekna for å arrangere denne dagen, hvor målet er å spre kunnskap og skape engasjement for havbruksnæringen, sier Andreassen til IntraFish.

Studentene er stolte over at Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog er blant foredragsholderne.

- Vi sendte ham en e-post. Etter noen timer kom svaret - han stiler. For oss er han et stort trekkplaster. Det er veldig artig at toppsjefen i et så stort selskap tar seg tid til å komme til. Han synes kanskje det er stas å komme tilbake til gamle trakter, sier Andreassen.

Studenten mener at oppmøtet fra Mowi og de andre selskapene som er representert vise at næringen ønsker å spille på lag med studenter og akademia.

zoomERVERDIG SAL: Seminaret ble avholdt i Festsalen i den såkalte Urbygningen ved NMBU.
ERVERDIG SAL: Seminaret ble avholdt i Festsalen i den såkalte Urbygningen ved NMBU.

- Oppmøtet her er på 30-40 studenter. Er dere fornøyd med det?

- Ja, egentlig er vi det. Det er en blanding av studenter her, fra husdyrfag, biologi, havbruk, ingeniør og energi. Dette er første gang vi har en havbruksdag på NBMU. Nå satser vi på at det blir en årlig begivenhet, sier Andreassen.

- Du er fra Oslo - hvorfor valgte du å studere akvakultur?

- Det er egentlig litt tilfeldig. Jeg har ingen familiebakgrunn fra næringen, men synes det er veldig interessant med den verdiskapingen som skjer langs kysten.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...