RØST: Her er barn og ungdom på Røst i full sving med å skjære tunge i forrige uke. Mange brukte vinterfrien sin på å tjene gode penger.Foto: Kenneth Didriksen
RØST: Her er barn og ungdom på Røst i full sving med å skjære tunge i forrige uke. Mange brukte vinterfrien sin på å tjene gode penger.Foto: Kenneth Didriksen

Nå vil «alle» skjære torsketunge

Fiskeri
Redaksjonen
12. mars 2019 08:20Oppdatert:
12. mars 2019 08:22

Fiskemottak i Lofoten ringes ned av folk som vil jobbe som torsketungeskjærer, melder NRK Nordland.

zoomBørge Holm ved Myre Fiskemottak sier at interessen for tungeskjæring er stor.
Børge Holm ved Myre Fiskemottak sier at interessen for tungeskjæring er stor.

Det er særlig svenske ungdommer som har fått med seg nyheten om at det er gode og raske penger å tjene på tungeskjæring i Norge for tiden. Det skjer etter at SVT laget en egen sak basert på en NRK-artikkel om tungeskjæring. 

- Folk tar kontakt hele tiden nå. Det er alt mulig folk. Utlendinger og personer i forskjellige integreringsprogram vil komme og jobbe. Det er mange svensker, sier produksjonsdirektør Børge Holm ved Myre Fiskemottak til NRK Nordland.

Tungeskjæring

  • Tungeskjæring er å skjære tunger av torsk til bruk som mat. 
  • Arbeidet foregår under vinterfisket etter skrei, og utføres av barn og ungdom.
  • Når fangsten er brakt på land og fisken sløyd, blir torskehodene levert til tungeskjærere som trer dem enkeltvis på en pigg (spiker) og skjærer tunga og den kjøttfulle hakemuskelen løs med en skarp kniv. 
  • Tungeskjæring har lange tradisjoner langs kysten av Nord-Norge, og regnes av mange som del av den lokale kulturarven.
  • Torsketunger kan varierer i størrelse, men veier vanligvis 30-40 gram. Selve tunga er geleaktig, mens hakemuskelen som ligger under og utgjør den største delen, er fastere. Fra 1000 kilo sløyd fisk blir det rundt 10 kilo torsketunger.
  • Panerte, sprøstekte torsketunger hører til norsk tradisjonsmat langs kysten, og anses som en delikatesse i skreisesongen. 

Han konstaterer imidlertid at det er rift om plassene, og understreker at interesserte må ta kontakt før sesongen starter.

- Nå må vi dessverre si at de må vente til neste år. Når det er det gode penger å tjene, så er det mange som vil komme.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...