LAKSERØMMINGER:  - Selv om utviklingen i prosent rømt fisk er positiv, betyr ikke det at antall rømt fisk er redusert, sier forsker Kevin Glover ved Havforskningsinstituttet. Illustrasjonsfoto: Frode Oppedal, Havforskningsinstituttet
LAKSERØMMINGER:  - Selv om utviklingen i prosent rømt fisk er positiv, betyr ikke det at antall rømt fisk er redusert, sier forsker Kevin Glover ved Havforskningsinstituttet. Illustrasjonsfoto: Frode Oppedal, Havforskningsinstituttet

- Så mye rømt fisk i elvene at ville laksebestander er blitt genetisk påvirket

Forskning
Redaksjonen
26. februar 2019 09:35Oppdatert:
26. februar 2019 15:03

Verdens mest omfattende og lengste tidsserie over rømt oppdrettslaks er den norske. 

Havforskningsinstituttet (HI) melder at alle data som viser forekomsten av rømt oppdrettslaks fra 1989 og frem til i dag, nå er kvalitetssikret gjennom vitenskapelig publisering i to artikler i ICES Journal of Marine Science. Publiseringen er gjort i et samarbeid mellom alle de viktigste forskningsmiljøene i Norge.  

- Ikke noe annet land har fått til en like omfattende overvåking, sier Kjetil Hindar i en artikkel på HIs nettsider. Han er forsker ved NINA, som ledet overvåkningsprogrammet da det ble startet i 1989. 

Stor variasjon

Skjell fra mer enn 362.000 laks fra 1989-2013 er analysert og klassifisert i vassdrag under under sportsfisket, samt høstfisket før gyting.

- Andelen rømt oppdrettslaks i fangstene i denne perioden viste stor variasjon. Spesielt tidlig på 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet var det store innslag av rømt oppdrettslaks. Vestlandet og deler av Midt- og Nord-Norge har hatt de høyeste andelene av rømt oppdrettslaks i fangstene, sier Ola Diserud i NINA.

Fra og med 2014 ble overvåkingen av rømt oppdrettslaks videreført i et nasjonalt program koordinert av Havforskningsinstituttet. I det nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt fisk undersøkes årlig over 200 elver for å få svaret på hvor mye rømt oppdrettslaks de inneholder.

Etter gjennomgang av hele tallmaterialet, ser forskerne en tydelig trend:

- Selv om produksjonen av oppdrettslaks har økt kraftig i denne perioden, ser vi at andel rømt oppdrettslaks ikke har økt tilsvarende. Det tyder på at strengere regelverk og tekniske krav til oppdrettsanlegg har hatt effekt og at oppdretterne har større fokus på å unngå rømming nå enn tidligere, sier Kevin Glover ved HI.

zoomForsker Kevin Glover ved Havforskningsinstituttet
Forsker Kevin Glover ved Havforskningsinstituttet

Mye rømt fisk i elvene

Han vektlegger at selv om utviklingen i prosent rømt fisk er positiv, betyr ikke det at antall rømt fisk er redusert.

- Dersom antall rømt fisk hadde økt like mye som produksjonen, hadde vi hatt svært mye mer oppdrettsfisk i elvene nå enn det vi har. Likevel er det så mye rømt fisk i elvene at vi gjennom overvåkingen ser at de ville laksebestandene har blitt genetisk påvirket, avslutter Glover.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...