GRUNDIG: - Spørsmålet om utslipp og sjødeponi har vært grundig behandlet av våre fremste fagfolk i Miljødirektoratet, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i et leserinnlegg.Foto: Agnar Berg
GRUNDIG: - Spørsmålet om utslipp og sjødeponi har vært grundig behandlet av våre fremste fagfolk i Miljødirektoratet, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i et leserinnlegg.Foto: Agnar Berg

- Gruvedrift med akseptable virkninger

Fiskeribladet skriver på lederplass om mineralselskapet Nussir og omdømmet for norsk sjømat. Nussir fikk i forrige uke tillatelse til å utvinne kobber i Kvalsund kommune, noe som vil innebære gruvedrift og et tilhørende sjødeponi.

Leserinnlegg
Skrevet av19. februar 2019 13:40Oppdatert:
19. februar 2019 13:42

Spørsmålet om utslipp og sjødeponi har vært grundig behandlet av våre fremste fagfolk i Miljødirektoratet. De vurderer at områder utenfor de 10-15 prosent av fjorden som er regulert til deponi i svært begrenset grad vil bli påvirket. Motstanderne har gjort et stort poeng av at Repparfjorden er en nasjonal laksefjord, men fagfolkenes vurdering er altså at laksen i svært liten grad blir påvirket.

I utslippstillatelsen er det også et eget vilkår som handler om å dokumentere sjømattrygghet utenfor deponiområdet, og jeg har full tillit til at mattryggheten vil bli ivaretatt. Det er også klare mekanismer for å gripe inn i driften dersom de strenge kravene til miljøet blir brutt.

Plass til flere

Regjeringens ambisjoner for norsk sjømat springer ut fra et ekte engasjement for en næring som vi mener har store muligheter og et stort potensial for vekst og økt lønnsomhet

Samtidig mener vi det er plass til flere konkurrerende næringer langs kysten. Dette prosjektet er forenlig med de høye målene vi har satt for fiskeri og havbruksnæringen.

Fremtiden til norsk sjømatnæring står ikke står og faller med om man gir plass til konkurrerende virksomhet noen steder. Jeg har forståelse for at sjømatnæringen er bekymret for at dette skal innebære en ny næringspolitikk der fiskeri og havbruk blir nedprioritert sammenlignet med andre næringer. Jeg kan forsikre om at det ikke kommer til å skje.

Faktabasert

Vi ønsker næringer, og vi ønsker at de skal etterlate seg færrest mulig spor i naturen. Dette blir en vurdering av hvilken påvirkning som er akseptabel, og hvor man måler de positive og negative virkningene opp mot hverandre. Vi har ikke nulltoleranse mot miljøpåvirkning på land, og vi kan ikke ha det i sjøen og fjordene våre heller. I så fall ville det ikke være mulig å drive med noen form for næring eller menneskelig aktivitet.

Jeg er opptatt av at vi fatter beslutninger basert på faktisk kunnskap og ikke frykt for at folk skal få en feilaktig oppfatning av virkeligheten. Det er helt riktig at næringen er avhengig av godt omdømme.

Jeg mener vi må møte disse problemene med informasjon og kunnskap, og sørge for at konsekvensene av denne virksomheten er så godt opplyst som mulig for å komme ubegrunnet omdømmesvikt til livs.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.