OPPGITT: Peteris Pildegovics kaller dommen i Høyesterett for en skandale. Nå vil ha ta snøkrabbesaken videre til en internasjonal rett.Foto: Privat
OPPGITT: Peteris Pildegovics kaller dommen i Høyesterett for en skandale. Nå vil ha ta snøkrabbesaken videre til en internasjonal rett.Foto: Privat

Varsler ny rettssak: - Høyesteretts snøkrabbe-svar er en skandale

Høyesterett har forkastet anken fra et latvisk fartøy, som ble dømt for ulovlig fangst av snøkrabbe utenfor Svalbard. Det latviske rederiet tar saken videre til en internasjonal rett, trolig Haag-domstolen.

Utenriks
Eskild Johansen , Øystein Hage , NTB
14. februar 2019 10:47Oppdatert:
14. februar 2019 11:28

- En skandale, sier Peteris Pildegovics, reder for Senator, båten snøkrabbestriden begynte med. Han mener konklusjonen fra Høyesterett er politisk basert, og oppfatter konklusjonen som en skandale. 

- Vi har ikke fått lest domsslutningen ennå, men vi gir oss ikke. Denne saken vil bli tatt videre mot en internasjonal rett, sier Peteris Pildegovics til Fiskeribladet.

Eksklusiv rett

Høyesterett konkluderer altså i dag, torsdag, med at Norge etter folkeretten har eksklusiv rett til å utnytte snøkrabben, og at Svalbardtraktaten ikke er til hinder for å straffe fiskere som fanger snøkrabbe uten gyldig norsk tillatelse.

zoomINGEN KRABBE: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik slår fast at snøkrabben er en norsk ressurs.
INGEN KRABBE: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik slår fast at snøkrabben er en norsk ressurs.

Dommen ble avgitt i storkammer torsdag og er enstemmig.

- Snøkrabben er vår ressurs. Dette er et klokkeklart signal fra Høyesterett, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) til Fiskeribladet.

- Midt signal er at uten norske kvoter hold dere langt unna. De som kommer og fisker uten norske kvoter vil bli tauet til land, sier han.

- En farse

Pildegovics karakteriserer hele rettssaken som en farse, og frykter dommen vil ødelegge Norges rykte internasjonalt.

Senator-saken

Den latviske båten "Senator" ble arrestert 16. januar 2017 av Kystvakten for å ha fisket snøkrabbe ulovlig i Svalbardsonen.

Etter to ankerunder var saken oppe Høyesterett, som skulle avgjøre om snøkrabben er en sokkelart som Norge her enerett på å forvalte eller ikke.

Selskapet SIA North Star eier båten og tre andre snøkrabbebåter. Styreleder er Peteris Pildegovics.

- Norge gjør et internasjonalt selvmord. Hvilke internasjonale selskaper er nå villig til å forholde seg til Norge nå, fortsetter han og legger til:

- Vi hadde håpet vi kunne kommet frem til et forlik begge parter kunne være fornøyd med, men gang ei. Vi har både en plan B og en plan c. Jeg kan garanterte at vi går videre med saken, sier han.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.