MINDRE RØMMING: Oppdretterne jobber hardt for å bedre miljøet, mener Sjømat Norge Her fra laksefellen i Etne hvor det tas ut rømt oppdrettslaks.Foto: Linda Næsfeldt
MINDRE RØMMING: Oppdretterne jobber hardt for å bedre miljøet, mener Sjømat Norge Her fra laksefellen i Etne hvor det tas ut rømt oppdrettslaks.Foto: Linda Næsfeldt

Miljøsurr på lederplass

Fiskeribladets redaktør skriver på lederplass 8. februar at Sjømat Norge konsekvent har «kjempet imot» nye miljøkrav. Det er en underlig påstand.

Leserinnlegg

Særlig sett i lys av at organisasjonen i sin tid troppet opp på fiskeriministerens kontor og ba om strengere miljøkrav, noe vi fikk gjennomslag for.

Arbeidet nytter

Sjømat Norge har over mange år jobbet systematisk for at næringen selv skal redusere mulig negativ miljøpåvirkning fra havbruk, eksempelvis fra rømming, lakselus og bruk av legemidler. Den som følger litt med, har sett at arbeidet har gitt resultater: Det rømmer langt færre fisk, det er marginalt med rømlinger i elvene, det er mindre lakselus, og bruken av legemidler er kraftig redusert. Arbeidet nytter, og vi skal gjøre enda mer for å bli enda bedre.

Miljøpartiet de Grønne (MDG) er en av mange aktører som foreslår nye miljøkrav og pålegg. Som oftest er slike forslag bare godt ment, og det er verdt å lytte godt og vurdere dem. Det betyr ikke at alle forslag er kloke og hensiktsmessige, verken for miljøet eller av hensyn til å utvikle matproduksjonen. Miljøtiltakene man setter inn må stå i forhold til de resultatene man kan oppnå.

Ingen kvikk-fisk

Fiskeribladet beklager seg over at Sjømat Norge «er negativ til økt satsing på lukkede anlegg» og viser til høringen i Stortinget om forslaget fra MDG. I vårt notat til høringen skriver vi tvert imot at lukkede løsninger kan være aktuelt i enkelte områder og deler av produksjonen. Samtidig er ikke lukkede anlegg en kvikk-fiks. Det har historien så langt vist, og det er ikke gitt at lukkede systemer reduserer den totale miljøbelastningen i fremtiden.

Vi vil ellers anbefale Fiskeribladet å sette seg inn i våre mål og strategier i «Sjømat 2030» der vi beskriver hvordan sjømatnæringen jobber med tiltak som vil gi vesentlig norske bidrag til å nå åtte av FNs 17 bærekraftsmål. Hittil har vi ikke sett andre bransjer som setter seg like ambisiøse mål. Sjømatnæringen kan gjøre det fordi villfisk og oppdrettfisk stiller med et langt bedre miljø- og klimautgangspunkt enn mange andre matproduksjoner.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Seafood from Nowhere

Kommentar
18. april 2019 18:15

- Samspill gjør oss gode!

Kommentar
18. april 2019 12:14

Tekfisk har bursdag!

Kommentar
18. april 2019 09:00

Here Be Monsters! Trusler mot havets helse

Kommentar
17. april 2019 11:30

Sjømat Norge: Klart vi kan vokse

Leserinnlegg
16. april 2019 16:08

- De største snurrevadbåtene soper med seg alt som kommer i veien

Leserinnlegg
8 kommentarer15. april 2019 15:27

De unges LoVeSeier

Kommentar
13. april 2019 11:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...