Marine Stewardship Council (MSC) suspenderer sertifiseringen på nordøstatlantisk makrell fra og med 2. mars. Bakgrunnen er at det fiskes mer enn det Det Internasjonale Havforskningsrådet (ICES) tilrår, og at det økte fiskepresset gjør at makrellen kommer under føre-var-referansepunktet. Det indikerer at fiskepresset må reduseres for å sikre en bærekraftig forvaltning av bestanden, mener miljømerkerne i MSC.
Det har vært utrolig mye bråk og usikkerhet knyttet til makrellfisket og -forskningen de siste årene. Fiskerne mener det er langt mer fisk enn forskerne, mens nasjonene rundt Nordøst-Atlanteren ikke har klart å bli enige om en felles forpliktende avtale. Det har ført til at det totalt sett har vært fisket mer en det ICES har anbefalt.
Å miste MSC-merket kan få konsekvenser hos forbrukerne.
I år har eksempelvis makrellkvoten blitt satt ned 20 prosent. Dette fikk næringen til å steile, men så langt har ikke fiskerne fått gehør for sin kritikk. ICES har imidlertid initiert en benchmark-prosess der de samler forskningsmiljøet for å gjennomgå problemene. Resultatet fra denne benchmarken kommer 4. mars, og kan medføre at det vitenskapelige rådet for makrell blir revidert. Håpet er at en ny vurdering kan endre MSCs konklusjon.
MSC-suspensjonen er noe mange i og rundt næringen har fryktet, og illustrerer behovet for å få på plass internasjonale avtaler som sikrer et forsvarlig uttak. Makrell var suspendert også mellom 2012 og 2016, noe næringen mente var negativt. Miljømerking har nemlig vist seg å være betydningsfullt for å sikre posisjon i markedene.
Vi forventer derfor at både næringen og myndighetene i de ulike makrell-landene tar dette på alvor, og jobber for fiskeriavtaler som er bærekraftige. Miljømerking som bærekraftsmerke er svært viktig, ikke minst for mange forbrukere verden over. Å miste det kan få konsekvenser for hvordan forbrukerne handler og tenker. Dette er ikke noe næringen bør kimse av.
- MSC - hvem tjener på det?
- NVG-sild fortsatt MSC-sertifisert
- MSC vil ikke avskilte rognkjeksfisket
- Fiskerinæringen møtte MSC-ledelsen
- Miljøstandarden MSC skjerper kravene
- Lange, brosme og rognkjeks er nå MSC-sertifiserte arter
Fornuftig torskejustering
Fiskeriminister har fått på plass nye regler for levendelagring av torsk, og nytt av året er at fisken kan stå i sjøen i 20 uker istedenfor dagens 12 uker. Dette er noe næringen også har ønsket, og gir bransjen mulighet til å øke kunnskapen om slik driftsform. Forhåpentlig gir det også bransjen mulighet til å forlenge sesongen, skape flere arbeidsplasser og dermed bidra til økt verdiskaping. Det er spesielt viktig å sikre markedet jevnere tilbud, og vi tror levendelagring kan bidra til det. Justeringen er med andre ord en vinner både for næringen og forbrukerne.