FORNØYD: Mariann Frantsen, leder Pelagisk Forening, er fornøyd over å jobbe i fiskerinæringa. I dette innlegget forteller hun hvorfor.Foto: Kjersti Sandvik
FORNØYD: Mariann Frantsen, leder Pelagisk Forening, er fornøyd over å jobbe i fiskerinæringa. I dette innlegget forteller hun hvorfor.Foto: Kjersti Sandvik

Marianns ti takknemlige tanker om livet i sjømatnæringa

Det hender jeg sitter med kaffekoppen på kontoret, ser utover Vågen i Bergen og er takknemlig fordi jeg får lov til å være i fiskerinæringa. Hvorfor?

Kommentar
Skrevet av10. februar 2019 10:28Oppdatert:
12. februar 2019 13:58

Her kommer ti takknemlige tanker om å være på den grønne gren i den blå næringa:

1. Jeg får være med i ei næring som fisker og produserer sunn mat. Fortellingen og forskningsrapportene om alt det gode fisken gjør for kropp og hode er utallige. 

 2. Ikke bare bra for kropp og hode - også for klode. En sildefilet har et klimafotavtrykk på 0,9 kilo CO 2-ekvivalenter per kilo produsert vare. Rent storfekjøtt har 22,7. 

 3. Denne supersunne maten er billig! 

 4. Vi leverer hundretusener tonn fisk til land, for milliarder av kroner, og dette gir oss 22 millioner villfiskmåltider hver dag. 

zoomFORNØYD: Mariann Frantsen ser ofte ut av vinduet i Pelagisk forening og tenker over hvor heldig hun er, som får jobbe i fiskerinæringen. Her er utsikten fra Marianns kontor.
FORNØYD: Mariann Frantsen ser ofte ut av vinduet i Pelagisk forening og tenker over hvor heldig hun er, som får jobbe i fiskerinæringen. Her er utsikten fra Marianns kontor.

 5. Fisk skaper arbeidsplasser. På fiskebåter. I fiskeindustrien. I leverandørindustrien. I forvaltningen. Det er liv og aktivitet i store og små havner, langs hele det lange, lange landet vårt.

6. Mangfoldet av disse bedriftene, kombinert med vinner- og jaktinstinktet til fiskerne, skaper konkurranse, utvikling og innovasjon og en utviklingstakt i fiskeriene som ikke står tilbake for noen andre næringer. Imponerende. Motiverende. Og viktig. 

Jeg som jobber i den blå næringa er på den grønne gren.

 7. Næringen har mange ulike typer arbeidsplasser. Det er arbeidsdager med røft vær og bruk av muskelkraft for noen, mens andre bruker helt andre krefter på utfordringer innen høyteknologi og forskning, eller markedsarbeid. ¨

 8. Gjennom tiden så har næringen utviklet seg fra å stå med hua i den ene handa, og den andre handa utstrakt mot staten å rope på subsidier, til å nå være ei subsidiefri næring. Fiskeri er lønnsomt og bidrar til statskassen. 

 9. Hva hadde Norge vært uten fiskere? Fiskere som la grunnlaget for 200-milssone og oljeeventyr, sjøfart og havbruk. Vi ble en sjømatstormakt, med syv ganger mer havareal enn landareal, og innehar kunnskap om havet slik at vi også er klar for havromseventyret. 

 10. Sist, men ikke minst, blant de store tankene om sunn og miljøvennlig mat, om arbeidsplasser og innovasjon, om lønnsomhet og bidrag til statskassa, så smaker villfisken fantastisk!

Jeg som jobber i den blå næringa er på den grønne gren.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.