PWC BOMMER: Svein Ove Haugland, adm. dir. i Norges Råfisklag, mener PwC tar feil når de peker på Fiskesalgslagsloven som hinder for mer bearbeiding av fisk i Norge.Foto: Kjersti Sandvik
PWC BOMMER: Svein Ove Haugland, adm. dir. i Norges Råfisklag, mener PwC tar feil når de peker på Fiskesalgslagsloven som hinder for mer bearbeiding av fisk i Norge.Foto: Kjersti Sandvik

- Fiskesalgslagsloven er ikke til hinder for økt bearbeiding

Å forklare liten grad av bearbeiding i norsk sjømatnæring med Fiskesalgslagsloven, er ikke riktig. Det mener Svein Ove Haugland, administrerende direktør i Norges Råfisklag.

Industri
Kjersti Sandvik
16. januar 2019 10:02

Han er overrasket over at PwC Sjømat i sin ferske rapport legger så stor vekt på minsteprisordningen som et hinder for mer bearbeiding i Norge.

PwC bommer når de peker på minstepris-systemet som årsak til dårlig lønnsomhet i fiskeindustrien

Svein Ove Haugland

Dynamisk minstepris

- De mangler en dimensjon og det er at vi har dynamisk minstepris, som vil si at minsteprisen er mer tilpasset utviklingen i markedspris, sier Haugland.

Han viser til at i 2018 har minstepris på torsk vært 21,50, mens industrien har betalt 25,50. Det vil si at markedsprisen var fire kroner høyere enn minstepris, og det viser at det ikke er minsteprisen som påvirker lønnsomheten i industrien, men tøff konkurranse om råstoffet.

- Mitt inntrykk er at det siden 2014 har gått veldig bra både for fiskeindustrien og flåten. PwC bommer når de peker på minstepris-systemet som årsak til dårlig lønnsomhet i fiskeindustrien, sier Haugland. 

Ikke bare bra på Island 

PwC viser til Island som eksempel på et system der lønnsomheten i industrien er bedre. Haugland mener det er lite nyansert.

- Struktureringen gikk hardt ut over mange kystsamfunn på Island. Mange islendinger kommer jo til Norge og etablerer seg her, fordi de er blitt presset ut av Island. Denne dimensjonen er også viktig. 

Haugland mener det ikke går an å bare se på fiskeindustrien ut fra et bedriftsøkonomisk perspektiv, men ser at det skjer strukturendringer i fiskeindustrien i Norge. Aktørene blir færre og store aktører kjøper mindre anlegg.

For å beholde en lønnsom landindustri i Norge, mener Råfisklagets direktør at automatisering er stikkordet.

- I et høykostnadsland som Norge vil det å investere i mer automatisering være viktig.

- Men vil det føre til flere arbeidsplasser?

- Det er jeg usikker på, men vi kan kanskje beholde de vi har, og det kan skape nye typer arbeidsplasser, sier Haugland.   

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.