Norsk fisk har lave nivåer av kvikksølv

Miljø
Redaksjonen
14. januar 2019 13:00

Nivåene av kvikksølv i 8459 fisk fra hele norskekysten og helt opp til Svalbard er kartlagt av forskere ved Havforskningsinstituttet (HI). Prøvene, som er fra 17 vanlige kommersielle arter, ble tatt mellom 2006 og 2015.

De fleste artene har lave nivåer av kvikksølv, viser kartleggingen. 

Tre arter over grenseverdi

Det er likevel tre arter som skiller seg ut med negativt, nemlig brosme, atlantisk kveite og blålange. 3,8 prosent av kveitene, 20 prosent av brosmene og 60 prosent av blålangene hadde kvikksølvnivåer over EUs grenseverdi, ifølge HI.

- To fileter av brosme, atlantisk kveite eller blålange vil overstige det vi kaller tolerabelt ukentlig inntak, sier forsker Michael Bank i en artikkel på instituttets nettsider.

Nord versus sør

Forskerne merket seg at det var lavere nivåer av kvikksølv i fisk fra nord enn fra sør. I tillegg så forskerne at fisken nær kysten hadde høyere nivåer av kvikksølv enn fisken som ble fangstet lengre ute til havs.

Tidligere har forskerne trodd at grunnen til disse geografiske forskjellene skyldes at det er mindre industri og dermed mindre forurensning i nord, men det kan også være andre forklaringer.

- Vi har brukt kvikksølvdata fra sedimentprøvene til Mareano-prosjektet, og de viser at det er litt mer kvikksølv i sedimentene i nord enn i sør, sier Atabak Mahjour Azad, stipendiat ved HI.

Likevel er det motsatt i fiskene. Der er det mest i sør.

- Én forklaring kan være effekten av temperatur. Forbrenningen til fisken er høyere i varmere vann, og da trenger den mer mat til å produsere den samme kroppsmassen, sier Azad.

Siden det meste av kvikksølv i fisk kommer fra maten den spiser, vil nivåene av miljøgiften øke dess mer fisken spiser.

Selen kan beskytte

Forskerne bak studien har også sett på forholdet mellom næringsstoffet selen og kvikksølv. Selen er nemlig et stoff mange forskere mener kan beskytte mot kvikksølv.

- I arter med høye kvikksølv-nivåer, var det også høye nivåer av selen. De følger på en måte hverandre i mange arter, sier Azad.

Men det finnes noen unntak.

- I makrell og sild var det lite kvikksølv, men mye selen, sier Azad.

At selen og kvikksølv følger hverandre i de fleste artene i denne studien kan være et tegn på at selen kan beskytte mot kvikksølv, mener Azad, men detaljene rundt dette forholdet vet forskerne fremdeles lite om.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...