SEI PÅ MENYEN: I Årets kokk 2019 blir seien igjen en stjerne.Foto: Foto: Bocuse d'Or Norge
SEI PÅ MENYEN: I Årets kokk 2019 blir seien igjen en stjerne.Foto: Foto: Bocuse d'Or Norge

I Årets kokk 2019 skal seien hylles

For snart 20 år siden tok kokk Terje Ness gull i kokkekonkurransen Bocuse d'Or med sei. Nå settes seien igjen på kartet i konkurransen Årets kokk 2019.

Samfunn
Redaksjonen
2. januar 2019 07:10

Seikjøttet er magert og har en mer karakteristisk smak enn annen hvitfisk, noe som gjør den godt egnet til sterke smaker.

- Vi har valgt sei av kvalitetsmerket Arctic Supreme, som er utviklet i et samarbeid mellom åtte utvalgte fiskere langs kysten i Nord-Norge og Lerøy Sjømatgruppen. Sei Arctic Supreme er pakket innen 12 timer etter fangst, og fraktet raskt til markedet slik at den kan spises mens den enda er veldig fersk, sier Gunnar Hvarnes i en pressemelding.

Fiskekjøttet har en fast tekstur som gjør at den egner seg godt til steking, men seien kan også kokes og grilles. Den er også god i fiskefarsemat som burgere og karbonader. Til seien skal et garnityr være med norsk grønnkål. Som seien er dette en robust art, en bladgrønnsak i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. Den kan spises rå, men er like god varmebehandlet. En supergrønnsak i smak og næringsverdi.

Da Terje Ness tok Norges andre gullmedalje i Lyon i 1999 var det med sei på tallerkenen.

- Norsk sei og kamskjell var tema under Bocuse d'Or i 1999 og at Terje Ness tok Norges andre gull i Lyon med norsk sei og kamskjell bidro virkelig til å sette norsk sjømat på det kulinariske kartet. En sensasjon i seg selv, forteller Eyvind Hellstrøm, som var president for det norske teamet og satt i dommerpanelet den gang.

Fokus på norske råvarer

Norsk stillehavsøsters og marine planter som butare, sukkertare eller søl skal også brukes i konkurransen.

- Østers er en internasjonal superkjendis, et velsmakende og bærekraftig protein som passer perfekt for ganefryd (amuse-bouche). Det er en organisme som formerer seg fort på et lavt nivå i næringskjeden.At akkurat stillehavsøstersen sprer seg så fort er et problem for kystenvår, men et problem vi til dels kan spise oss ut av, sier Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d'Or Norge.

Hyllest til havet

Til småretten «The Test» er det bløtdyr og norske grønnsaker som skal brukes.

Temaet «bløtdyr og norske grønnsaker» er en hyllest til havet og til matjorda. Til Norges lange internasjonale handelstradisjoner som fiskerinasjon, og til innovasjon på landjorda.

- Bløtdyr fra havet er en artig kategori som rommer mye både kjent og ukjent for norsk gastronomi. Her ønsker vi å se originalitet og fagkunnskap, og å bli overrasket. Tolkningen er helt fri, men det må være minst 35% bløtdyr og 35% norske grønnsaker. Retten skal ha et nivå som om den var del av «chefs menu» ved hvilke som helst topprestaurant i verden, sier faglig leder Gunnar Hvarnes.

Styreleder i Akademiet, Bent Stiansen oppfordrer samtidig spesielt kvinnelige kokker til å søke.

- Vi savner de kvinnelige konkurransekokkene, og vet de er der ute. Flere av de har blant annet vært lærling hos norske Bocuse-kokker. Så det er nå det gjelder, lag en fin innsendelsesoppgave og søk deg med, avslutter Stiansen, som også vil være Norges dommer i Verdensfinalen i Lyon i januar.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...