HISTORISK: For første gang er det levert MSC-godkjent brisling til konsum. Foto: Privat
HISTORISK: For første gang er det levert MSC-godkjent brisling til konsum. Foto: Privat

«Krossøy» leverte historisk fangst til Pelagia Kalvåg

Historiens første MSC-godkjente brisling for konsum ble losset i dag.

Fiskeri
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
7. desember 2018 21:52Oppdatert:
7. desember 2018 21:56

Kristian Sandtorv og mannskapet på snurperen «Krossøy» fra Bergen landet i dag det som er historiens første MSC-godkjente brisling for konsum. 

God blanding

Fabrikksjef ved Pelagia Kalvåg, Per Røys, forteller i en pressemelding til Fiskeribladet at det gikk 90 stykk brisling per kilo - og at det var en god blanding med liten og stor brisling. Cirka 15 prosent av fangsten var mellom 50-60 per kilo og ble krydret. Resten av fangsten ble frosset som 1- og 2-lags brisling.

zoomFabrikksjef Per Røys ved Pelagia Kalvåg.
Fabrikksjef Per Røys ved Pelagia Kalvåg.

Større verdiskapning

- Dette bør aspirere flere i næringen til å tenke konsum for dette flotte råstoffet. Reguleringsmyndigheter og næringen snakker mye pent om øke verdiskaping av norsk råstoff. Her har de virkelig mulighet dersom de kunne regulert fisket og kvoteåret litt annerledes, og mer tilpasset fangst og kvoteår til den tid da brislingen er best egnet til konsum, sier Røys i meldingen.

MSC sertifisering

  • De første norske fiskeriene som fikk MSC sertifisering var i 2007. 
  • Sei var det første norske fiskeriet som ble sertifisert.
  • Sild, makrell, torsk, hyse og reker fulgte etter. 
  • Sertifiseringen skal oppdateres hvert femte år. 
  • Lange, brosme og rognkjeks har fått oppdatert en oppgradert standard fra 2014, standard 2.0.
  • MSC jobber med flere kontinuerlige oppdateringer av sin standard og hadde en større revisjon i 2014.
  • MSC består av tre ulike beslutningsorganer; styre, teknisk komité og stakeholder komité. 
  • Enhver kan komme med innspill til beslutningstagerne.
  • Kostnaden for å sertifisere et fisker i et sted mellom 500.000 og 1 million
  • For årlige revisjoner er prisen rundt 100.000 i året, uavhengig av om fiskeriet er stor eller lite.
  • Uavhengige sertifiseringsselskaper gjør sertifiseringen.
  • Norges sjømatråd og salgslagene deler på regningen.  

Røys mener konsumindustrien og fiskerne må få til et samarbeid om å fiske brisling til konsum fra slutten av november til sent januar eller tidlig februar.

- Da kan dette råstoffet fordoble verdiskapingen og ord bli til realitet, sier Røys i meldingen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...